Nikolić: Vučiću dajem mandat za vladu 1Foto: FoNet

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je danas da je odlučio da mandat za sastav nove vlade poveri predstavniku liste „Srbija pobeđuje – Srpska napredna stranka“ Aleksandru Vučiću, jer ga je uverio da ima većinu poslanika za formiranje kabineta.

Izbori su prošli demokratski, predstavili poverenje koje građani imaju u određene politčke opcije i sada treba da se okrenemo poslu, da se konstituišu Skupština i Vlada Srbije, rekao je Nikolić, u obraćanju medijima, nakon što je obavio konsultacije sa predstavnicima svih izbornih lista.

Lideri koalicije Socijalističke partije Srbije i Jedinstvene Srbije Ivica Dačić i Dragan Marković stigli su prvi danas, nešto posle 10 sati na konsultacije kod predsednika o formiranju nove Vlade Srbije. Dačić je izjavio posle sastanka da još nisu dobili poziv premijera i lidera Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića za razgovore o budućoj koaliciji, ali da će se odazvati ukoliko taj poziv bude upućen.

Izborna lista Aleksandra Vučića je osvojila apsolutnu većinu, a mi smo zadovoljni što su naše dve izborne liste osvojile više od 60 odsto glasova, odnosno 160 mandata, rekao je Dačić novinarima. On je napomenuo da ima glasova koji su protiv toga da se nastavi saradnja SPS i SNS, ali da postoji jedan veliki razlog za, a to je budućnost Srbije.

Dačić je, povodom izjave poptpredsednika SPS Branka Ružića da je „SPS otirač“, rekao da na Glavnom odboru, Izvršnom odboru i Predsedništvu stranke takve stavove niko nije iznosio i da će stranka biti jedinstvena kada se određene odluke donesu.

Zamenik predsednika Srpske radikalne stranke (SRS) Nemanja Šarović izjavio je danas da su konsultacije kod predsednika Srbije Tomislava Nikolića trajale 30 sekundi i da su ga pozvali da podnese ostavku na funkciju predsednika.

Šarović je rekao novinarima da je delegacija radikala prenela Nikoliću da SRS nema nameru da ulazi u vladu Aleksandra Vučića. Pozvali smo Tomislava Nikolića da podnese ostavku, jer je sramota za Srbiju da na njenom čelu bude čovek upleten u kriminalne afere, koji ima lažnu fakultetsku diplomu, supruga fondaciju u zgradi predsednika i koji je stekao mnoge nekretnine, rekao je Šarović.

Predsednik Demokratske stranke Bojan Pajtić izjavio je da je predsednku Srbije Tomislavu Nikoliću na konsultacijama o fomiranju nove vlade preneo eksplicitan stav da listi koju je predvodio na izborima ne pada na pamet da bude u vlasti sa Vučićevim režimom, koji je ponizio, zastrašio i uplašio Srbiju.

Nikolić je odgovoran što je Aleksandar Vučić sa Srpskom naprednom strankom na vlasti i on snosi deo odgovrnosti za ono što se dešavalo u izbornoj noći u Savamali i sa RTV, rekao je Pajtić novinarima posle konsultacija na kojima je bio sa Dušanom Petrovićem i Veroljubom Stevanovićem.

Pajtić je preneo da je Nikolić rekao da današnjim konsultacijama ispunjava ustavnu obavezu da razgovara sa svim parlamentarnim stranka iako je bilo pragmatično da razgovara samo sa listom koja ima dovoljno da formira vladu.

Ustav se mora poštovati, bez obzira da li su neke odredbe pragmatične ili ne, jer se u protivnom ruši ideja prave države, rekao je Pajtić.

Lider Pokreta Dosta je bilo Saša Radulović izjavio je da je predsedniku danas izneo sumnju u regularnost izbora i da je govorio o lošoj ekonomskoj situaciji i stanju u medijima, koje premijer Aleksandar Vučić, kako je ocenio, koristi za blaćenje političkih protivnika.

Radulović je novinarima rekao da je Nikoliću preneo da će Dosta je bilo biti najjača opoziciona stranka u parlamentu, pošto Srpsku radikalnu stranku ne smatra za opozicionu.

Prema Radulovićevim rečima, Vučić ima problem zbog Srpske napredne stranke, „koja je sa 128 pala na 98 poslanika“. Radulović je izjavio da je naveo da Vučić veliki broj medija koristi za blaćenje, kao i da je Nikolić proteklih dana bio na brojnim naslovnicama.

Nikoliću smo izneli inicativu da bi institucija predsednka Srbije morala da bude aktivnija i glasnija u situacijama kao što je bio slučaj rušenja u Savamali, rekao je Radulović.

Potpredsednik Socijaldemokratske stranke (SDS) Marko Đurišić izjavio je da je predsednik Nikolić prilikom konsultacija o sastavu vlade najavio da će mandat za formiranje novog kabineta poveriti danas premijeru i lideru Srpske napredne stranke Aleksandru Vučiću.

Đurišić je novinarima rekao da je Nikolić izjavio da od Vučića očekuje nastavak konsultacija sa partijama o formiranju vlade i da SDS neće biti deo te vlasti.

Predsednik Liberalno demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović je rekao da još nije razgovarao sa Vučićem i da će, kada se to dogodi, o sadržaju sastanka obavestiti novinare, koalicione partnere i LDP.

Želim da budem deo vlade, zato se bavim politikom, ali je pitanje koje vlade, izjavio je Jovanović.

Potpredsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Đorđe Stojšić je rekao da ta stranka neće biti deo republičke vlasti, da SNS ima u Vojvodini većinu i da niko nije uputio poziv LSV za razgovore o formiranju pokrajinske vlade.

Na konsultacijama sa predsednikom izborna lista Dveri – Demokratska stranka Srbije postavila je pitanje izborne krađe 2012. godine, budući da je Nikolić između dva kruga predsedničkih izbora pre četiri godine obećao utvrđivanje istine oko izbornih manipulacija i sprovedene izborne krađe kao i procesuiranje svih odgovornih.

S obzirom na to da su se razne neregularnosti, pokušaji izbornih manipulacija i krađe, posebno na KiM, ponovili i 2014. i 2016. predsedniku  je ukazano na hitnu potrebu promene izbornog zakonodavstva.

Takođe DSS – Dveri su podsetile Nikolića da je obećao i Platformu o očuvanju Kosova i Metohije u sastavu Srbije, kao i da nije ispunio svoj deo obaveze prema građanima Srbije kada je dr Vojislavu Koštunici za podršku u drugom krugu predsedničkih izbora pismeno obećao raspisivanje referenduma o NATO-u i EU, na čemu DSS -Dveri i dalje insistiraju.

Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Ištvan Pastor izjavio je da je predsednika Srbije Tomislava Nikolića danas obavestio da SVM želi nastavak saradnje sa Srpskom naprednom strankom (SNS) i da za to postoji načelna saglasnost sa liderom SNS Aleksandrom Vučićem.

Pastor je naveo da Nikoliću nije rekao nikakvu epohalnu novost, već mu je preneo odluku SVM o saradnji sa SNS, donetu prilikom raspisivanja izbora. Za to su se stekli uslovi, ocenio je Pastor i dodao da je dva puta vodio telefonske razgovore sa Vučićem, kao i da je u kontaktu sa ostalim predstavnicima SNS u Vojvodini i na lokalnom nivou.

Pastor je novinarima rekao da očekuje formiranje Vlade Vojvodine sredinom sledećeg meseca, odnosno pošto se 2. juna konstituiše pokrajinski parlament. Na pitanje o smenama u Radioteleviziji Vojvodine, Pastor je odgovorio da prati šta se dešava u toj instituciji, ali da bi političari trebalo da se suzdrže od komentara, već da nadležni organi treba da povlače poteze.

Predsednik Zelene stranke Goran Čabradi izjavio je da je na današnjim konsultacijama sa predsednikom o formiranju nove vlade razgovarao o poziciji te partije u parlamentu i dodao da još nije bilo razgovora o njenom učešću u vlasti.

Lider Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka Sulejman Ugljanin izjavio je da SDA nije pozvana u novu vladu, ali da, i da je pozvana, ne bi prihvatila ulazak u vladu. Kao razlog je Ugljanin naveo da „prošli put“ ni lider Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić, ni predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić „nisu ispoštovali koalicioni sporazum“.

Na konsultacijama prošle sedmice kod Nikolića su već bili predstavnici izborne liste oko SNS, kada je Aleksandar Vučić obavestio predsednika da njegova lista ima većinu u skupštini.

Zukorlić: Spreman da budem u vladi

Muamer Zukorlić je izjavio da je na današnjim konsultacijama kod predsednika Srbije Tomislava Nikolića rekao da je njegova lista Bošnjačka demokratska zajednica Sandžaka (BDZS) spremna da učestvuje u izvršnoj vlasti i da može biti deo parlamentarne većine, radi vraćanja poverenja u odnose između Bošnjaka i Srba i Bošnjaka i države Srbije.

Zukorlić je naveo da je sa premijerom i liderom Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandrom Vučićem imao inicijalni razgovor o političkim principima saradnje sa SNS i da postoji principijelna spremnost da BDZS bude deo većine.

Nemamo načelni sukob sa principima Vučićeve politike. Svesni smo svoje političke težine i da sa dva poslanika neće biti nužno da učestvujemo u vlasti, rekao je Zukorlić novinarima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari