Bez obzira na to što su Užičani u maju bili na biralištima, vlast u gradu izabraće centrale beogradskih stranaka. U iščekivanju prestoničkog „fermana“ i činjenice da su socijalisti najpoželjniji partneri u bilo kojoj koalicionoj kombinatorici, razgovaraju svi sa svakim, osim demokrata i naprednjaka koji predstavljaju epicentre za eventualno formiranje gradske vlasti, ispituju se stranački apetiti i pripremaju se startne pozicije za „implementaciju“ beogradskog sporazuma o strukturiranju republičke vlasti, čiji bi sastav trebalo da se preslika i na Užice.

Budućem političkom savezu koji će vladati gradom neće biti lako, jer će se u teškoj ekonomskoj krizi suočiti sa velikim godinama nezavršenim projektima, projektima koji su tek započeti, onima koji su u planu, ali i sa socijalnim problemima, nezaposlenošću, odsustvu investicija, nefunkcionalnim javnim sektorom…

Najveću šansu da uspostavi vlast u gradu ima koalicija oko DS sa SPS i LDP, pa bi gradonačelnik ponovo bio Jovan Marković (DS), a razgovori „nižeg“ intenziteta se vode i s URS i DSS. Međutim, nije isključena ni mogućnost da SNS formira vlast sa SPS i URS, a u toj varijanti naprednjaci su, kako Danas saznaje, spremni da socijalistima prepuste mesto gradonačelnika i druge najznačajnije funkcije.

Prema saznanjima Danasa, socijalisti su ipak naklonjeni demokratama, s kojima su delili vlast u proteklom mandatu, ali postupiće onako kako bude zahtevao Dačić.

Jovan Marković, aktuelni gradonačelnik i predsednik užičkih demokrata kaže da bi bilo dobro da lokalna vlast u Užicu bude istog sastava kao i republička, te da bi u njoj mogli da budu DS, SPS i LDP. „Formiranje vlasti u Užicu moglo bi da usledi petnaestak dana po formiranju republičke vlade, odnosno početkom jula“, smatra Marković. Kako objašnjava, DS bi imala mesto gradonačelnika, SPS njegovog zamenika i eventualno predsednika skupštine, dok se o drugim personalnim rešenjima nije razgovaralo.

„Razgovarali smo sa svima, i sa DS, SNS, DSS i URS, kako bismo sagledali potencijale budućih koalicionih partnera. Sa DS smo razgovarali o suštinskom konceptu lokalne vlasti, jer nismo zadovoljni kako je ona do sada funkcionisala“, navodi Neđo Jovanović, predsednik užičkog SPS.

Branislav Mitrović, predsednik Gradskog odbora URS, kaže da „ne postoji problem“ da naprave koaliciju sa DS, ali da su u kontaktu i sa SNS i SPS.

Na mukama je i ovdašnji DSS, čiji su predstavnici „poluzvanično“ razgovarali takođe sa svima, od demokrata preko naprednjaka i SPS, do URS, ali će najverovatnije ostati u opoziciji.

Četrnaest stranaka deli 67 mandata

Od 67 odborničkih mesta u Skupštini grada lista DS, SPO, SDP, Pokret za Užice i Moje Užice osvojila je 22, koalicija SNS, NS, PSS-BK 16, SPS, PUPS i JS 11, URS i DSS po sedam, a Preokret četiri mandata. Konstitutivna sednica zakazana je za 19. jun, ali nije izvesno da će, osim potvrde mandata, biti izabrani predsednik i sekretar skupštine. Kako odbornička većina nije uspostavljena, sigurno je da će izbor gradonačelnika i članova Gradskog veća sačekati drugo zasedanje lokalnog parlamenta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari