Lider Demokratske stranke Bojan Pajtić izjavio je da je predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću na današnjim konsultacijama o fomiranju nove vlade preneo eksplicitan stav da listi koju je predvodio na izborima ne pada na pamet da bude u vlasti sa režimom premijera Aleksandra Vučića, jer je ponizio, zastrašio i uplašio Srbiju.

Nikolić je odgovoran što je Vučić sa Srpskom naprednom strankom (SNS) na vlasti i snosi deo odgovornosti za ono što se dešavalo u izbornoj noći, za krađu na izborima, za ono što se događalo u Savamali i sa Radiotelevizijom Vojvodine, rekao je Pajtić novinarima.

posle konsultacija na kojima je bio sa Dušanom Petrovićem i Veroljubom Stevanovićem.

Nezavisno od toga da li je učestvovao ili nije, Nikolić snosi objektivnu odgovornost. Važno je da predsednik Srbije iskaže svoj stav o duboko protivzakonitim i protivustavnim dešavanjima kojima se krše ljudska prava, dovode u opasnost građani i urušava pravni sistem Srbije, izjavio je Pajtić.

On je naveo da je Nikolić rekao da konsultacijama ispunjava ustavnu obavezu da razgovara sa svim parlamentarnim strankama, iako je bilo pragmatično da razgovara samo sa listom koja može da formira vladu.

Ustav se mora poštovati, bez obzira da li su neke odredbe pragmatične ili ne, jer se u protivnom ruši ideja pravne države, ocenio je Pajtić.

Pajtić je izjavio da je Nikolić upitao da li imaju dokaze o izbornoj krađi.

Rekao sam da se dokazi odnose na prepravljane zapisnike, „bugarski voz“, činjenicu da se zapisnici razlikuju u odnosu na broj izbrojanih listića, da je bilo zloupotreba na Kosovu. Sve su to činjenice koje ukazuju da je izborne krađe bilo i da ćemo tražiti u parlamentu formiranje Anketnog odbora, da bi se utvrdila istina, izjavio je Pajtić.

On je dodao da će biti podnete i krivične prijave, ali da koalicija oko Demokratske stranke smatra da u parlamentu mora da se razgovara i da se više nikada ne dogodi prevara i krađa kakva se dogodila na izborima 24. aprila.

Prema Pajtićevim rečima, Nikolić je predsednik Srbije i Demokratska stranka uvažava svakog predsednika izabranog na izborima.

Uvek ćemo razgovarati sa predsednikom Srbije, bez obzira koja ga je stranka predložila. Jesmo politički protivnici, naše ideologije su potpuno različite i ne stoji činjenica da je njegova SNS preuzela evropsku ideologiju, izjavio je Pajtić.

On je ocenio da su urušeni pravni sistem, javni servisi i ljudska prava, da su izbori pokradeni, da se vlada fantomkama i nasiljem.

To nije evropska pravna država, niti Srbija kakvu želimo, zaključio je Pajtić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari