Tokom obraćanja funkcionera DSS na tribini koju je nedavno organizovao Opštinski odbor te stranke u Novoj Varoši, čula se verska molitva s minareta obližnje džamije, koja je potpredsednika stranke Miroslava Petkovića navela da prokomentariše da se „predsednik Srbije budi uz Severinu, a vi uz zvuke koji dopiru iz džamije“.


„Ali, šta ćete – nastavio je Petković – niste vi krivi što živite ovde, mi u Šumadiji nemamo te probleme. Nisam ja za ugrožavanje bilo koga, ali se neke stvari moraju postaviti na svoje mesto, jer su Srbi došli u situaciju da moraju da napuštaju svoja vekovna ognjišta da bi neki drugi naselili njihove teritorije“.

Ovaj komentar sa tribine partije Vojislava Koštunice čula je, između ostalih, i dopisnica Danasa, čiji smo tekst objavili juče, u izdanju „Sandžak – Danas“.

Sagovornici našeg lista ocenjuju da je Petkovićev komentar diskriminatorski, kao i da predstavlja poziv na versku i nacionalnu netrpeljivost. Odredbama Krivičnog zakona, za ova dela propisana je kazna od šest meseci do pet godina zatvora. Ipak, Petkovića štiti imunitet. On je poslanik DSS u Skupštini Srbije, iz Čačka, rođen 1968. i ni manje ni više nego zamenik predsednika parlamentarnog Odbora za pravosuđe i upravu.

Rasim Ljajić, ministar rada i socijalne politike i predsednik Socijaldemokratske partije Srbije, ocenjuje za Danas da je istup Miroslava Petkovića „podgrevanje verske netrpeljivosti, koje zaslužuje društvenu osudu političkih stranaka i relevantnih organizacija“. „DSS mora da izađe u javnost sa obrazloženjem da li je ovo stav cele stranke ili samo jednog čoveka“, ističe Ljajić i dodaje da bi nadležno tužilaštvo trebalo takođe da reaguje.

Nebojša Bakerc, potpredsednik Izvršnog odbora DSS, ističe za Danas da je Petkovićev komentar samo „logička opaska“, a ne pozivanje na versku netrpeljivost. „Ja sam ateista i, s mog stanovišta, takođe bi mi smetalo da mi neko nameće svoje religijske poruke, bile one islamske, hrišćanske ili budističke. Religija treba da se praktikuje u verskim objektima, a ne preko zvučnika“, ocenjuje Bakarec.

Goran Miletić, pravni savetnik za ljudska prava u organizaciji Branitelja građanskih prava, ističe za Danas da je ponašanje potpredsednika DSS na skupu opštinskog odbora te stranke u Novoj Varoši „neprihvatljivo i skandalozno“. „Ako neko jednu etničku zajednicu naziva problemom, onda je to pozivanje na mržnju, odnosno izazivanje verske i rasne netrepeljivosti“, ocenjuje Miletić. On podseća da je u Italiji postojala slična situacija, kada su Rome nazivali „problemom“.

„Prema Krivičnom zakoniku“, navodi Miletić, “ zbog ovakve vrste diskriminacije može da se izrekne i zatvorska kazna“. On ukazuje da bi mediji trebalo da budu glavno oružje protiv slučajeva verske i rasne mržnje, „jer jedino na taj način osoba koja propagira mržnju ne može da izbegne javnost“.

Kenan Hajdarević, narodni poslanik i član Predsedništva LDP, ističe za Danas da nastup Miroslava Petkovića, „kome smeta što se u Novoj Varoši čuje ezan sa džamije, samo pokazuje suštinu ekstremističke politike te stranke u procesu raspadanja“. Hajdarević ocenjuje da, osim što je diskriminatorska, „ova izjava je i licemerna“.

„DSS-u smeta verska služba, ali im nije smetalo kada su muslimanske glasove iskoristili da naprave vladu u kojoj su bili i Ugljaninova i Ljajićeva stranka. Politička partija, koja je svoju destruktivnu vladavinu završila paljenjem Beograda februara 2008, a koja je pre toga nasilno podelila islamsku zajednicu, svoje političko postojanje završava u nacionalističkom mulju, oslonjena na podršku ekstremista, pokušavajući očajnički da izazove nove podele u Srbiji“, zaključuje Hajdarević.

Na tribini DSS su, osim potpredsednika Miroslava Petkovića, učestvovali i portparol Petar Petković, kao i član Ekonomskog saveta Arsen Đurić. Na skupu, na kojem je prema izveštajima dopisnika bilo desetak prisutnih, čule su se brojne oštre kritike na račun Vlade Srbije, koju DSS, između ostalog, optužuje za ekonomsku propast i rasparčavanje zemlje.

Šta piše u Krivičnom zakoniku

Rasna i druga diskriminacija

Član 387. (1) Ko na osnovu razlike u rasi, boji kože, verskoj pripadnosti, nacionalnosti, etničkom poreklu ili nekom drugom ličnom svojstvu krši osnovna ljudska prava i slobode zajamčena opšteprihvaćenim pravilima međunarodnog prava i ratifikovanim međunarodnim ugovorima od strane Srbije, kazniće se zatvorom od šest meseci do pet godina.

„Budalaštine“

Miroslav Petković juče nije odgovarao na telefonske pozive novinarke Danasa. U izjavi agenciji Beta, kratko je rekao da odbija da komentariše „budalaštine“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari