Predsednica Hrvatske pozvala Beograd i Zagreb da sednu za sto 1

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović rekla je danas da je s predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem imala otvoren razgovor na kome je poručila da Hrvatska ne blokira Srbiju, ali da Beograd mora da ispuni određene uslove koji se tiču Poglavlja 23. Ona je pozvala da Beograd i Zagreb sednu za sto.

                       

Podsetimo, danas je u Sarajevu održana sednica lidera regiona u okviru procesa Brdo-Brioni.

Predsednica Hrvatske je rekla da je na današnjem skupu s predsednikom Nikolićem govorila o uslovima koje Hrvatska ima po pitanju otvaranja Poglavlja 23 za pristupanje EU.

„Predsednik Nikolić i ja smo imali otvorenu raspravu. Želim da kažem da Hrvatska ne blokira, niti želi blokirati Srbiju“, rekla je ona i dodala da Zagreb želi da vidi Srbiju što pre u EU, ali da traži da ona ispuni uslove. „Ono na čemu ćemo svi ustrajati su kako kopenhaški, tako i madridski uslovi, tako i ostala merila u procesu pridruživanja i danas sam pozvala predsednika Nikolića da Hrvatska i Srbija sednu za sto i da rešimo pitanja oko Poglavlja 23“, navela je ona.

Predsednica Hrvatske je dodala da želi da obe zemlje dogovore merila za pristupanje Srbije, ali nije govorila više o detaljima razgovora.

„Mi znamo koliko je težak proces pristupanja, koliko su ogromne i teške reforme koje treba učiniti“, rekla je i dodala da je sve što se u Hrvatskoj činilo u toku procesa pristupanja te zemlje zapravo bilo na korist svih građana Hrvatske i nacionalnih manjina.

Predsednica Hrvatske je rekla da je pomalo zabrinuta kad je reč o proširenju i konsolidaciji EU. Pozdravila je korake Crne Gore ka NATO, ali je rekla da to želi da vidi i kada su u pitanju BiH i Makedonija.

Ona je istakla važnost procesa Brdo-Brioni za integrisanje celog regiona u EU.

„Još nam nedostaje optimizma i okupirani smo samoizolacijom. U duhu saradnje i dobrosusedskih odnosa nastavljamo da radimo na podršci i politici proširenja“, rekla je predsednica Grabar Kitarović.

Odgovarajući na pitanja novinara, rekla je da nema ustaštva i neoustaštva u Hrvatskoj, a da su pojedini incidenti urađeni da bi se stvorila podela među stanovništvom i da bi se skrenula pažnja sa nekih drugih stvari. U Hrvatskoj se vodi demokratska rasprava u kojoj se svi totalitarizmi osuđuju – ustaštvo, komunizam i jugoslovenski komunizam, koji takođe treba osuditi, rekla je ona.

Svima se učinilo da je Hrvatska iskoristila priliku da zaustavlja Srbiju zahtevima, za koje može da kaže da su opravdani, ali nije uspela ni Evropi to da dokaže. Imaćemo u najskorije vreme sastanak na kome će eksperti i državni funkcioneri dogovarati sledeće korake, rekao je predsednik Tomislav Nikolić na konferenciji za novinare u okviru samita procesa Brdo-Brioni.

Nikolić je rekao da je Srbija zamerila Hrvatskoj zato što je pokušala na prvom otvorenom poglavlju da pokaže „kako Srbija nije spremna“.

„Hrvatska ne može da opravda taj svoj stav, tako da će Srbija najverovatnije imati otvoreno poglavlje. Ali sam spreman za sve što Hrvatska istakne kao zahtev, da mi u Srbiji ispravimo što pre kako ne bismo imali problema na evropskom putu“, rekao je Nikolić.

On je dodao da neki političari imaju potrebu da uvek negativno misle o Srbiji, ali da se nada da su oni u manjini.

„Otklonićemo to direktnim razgovorima, da se ne bi stvarao utisak da zemlje koje su poslednje ušle da žele da zaustave proces proširenja. Ovo je bila prilika da dogovaramo zajedničko delovanje u problemima koji nas se svi tiču“, rekao je Nikolić.

Nikolić je dodao da se nada „da Hrvatska okrenuta ka budućnosti neće morati da se okrene u prošlost da bi iz prošlosti tražila savete kako da se ponaša prema Srbiji i Srbima“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari