Oko mnogih pitanja se slažemo s radikalima, koji imaju notu prepoznavanja nečega što je elementarni državni interes, ali tek nakon izbora možemo da govorimo o koalicijama.

Savez SNS i NS problematičan je programski, a podrazumeva i stranku Bogoljuba Karića, koji je zlo u politici – ističe u razgovoru za Danas potpredsednik DSS Miloš Aligrudić.

Kako komentarišete koaliciju SNS i NS?

– Bilo kakva skupina partija mora da ima svoju političku poruku. Ta poruka ne može biti sadržana samo u potrebi da se dođe na vlast. Opozicija se mora boriti putem svog programa, koji se mora razlikovati od programa onih stranaka koje su na vlasti. A, nisam siguran da su trenutna pregrupisavanja na političkoj sceni zasnovana na nekakvom programu.

Da li su vam jasni razlozi zbog kojih je Velimir Ilić odlučio da uđe u savez s Nikolićem?

– Nova Srbija nikada nije bila u DSS da bi mogla da nas napusti. A, zašto su ušli u savez sa strankom Tomislava Nikolića mene apsolutno ne zanima. To je njihovo legitimno pravo. Naš odnos sa NS u Skupštini Srbije je više nego korektan i njihov savez sa SNS nije nešto što taj odnos remeti. Koalicija SNS i NS podrazumeva i stranku Bogoljuba Karića, koji je uvek bio samo zlo u politici. On je delovao samo putem novca i potplaćivanja, a to je antipolitika. Svako mešanje Bogoljuba Karića u političku kombinaciju za DSS je potpuno neprihvatljivo.

Mislite da je ta koalicija bez programa?

– Nijedna opoziciona partija nema ekonomski program, a nema ga ni Vlada Srbije. DSS je jedini koji se time može pohvaliti. Drugo, KiM treba da shvatimo u kontekstu pritisaka međunarodne zajednice na Srbiju. Ideja da EU nema alternativu ide na ruku osamostaljenju KiM. To je abeceda političke pismenosti.

SRS vidi DSS kao poželjnog partnera, jer prepoznaje sličnosti u politici koju vi zastupate.

– Oko mnogih pitanja se slažemo sa SRS. Ta stranka ima notu prepoznavanja nečega što je elementarni državni interes. Ali, tek nakon izbora možemo da govorimo o nekakvim koalicijama. DSS nikada nije najavljivao koalicije u predizbornim aktivnostima. To zavisi isključivo od spremnosti da se realizuje program oko kojeg se možemo složiti. Svesni smo da smo jaka politička alternativa, ali nismo trenutno zainteresovani za priče o pregrupisavanjima.

Naprednjaci, a time i Nova Srbija, gravitiraju stanovištu da Evropa nema alternativu. Jedino radikali smatraju da to nije slučaj.

– Saradnja sa SNS, SRS i NS dolazi u obzir za izazivanje vanrednih parlamentarnih izbora i, sve do tih izbora, mi nemamo za političkog neprijatelja nikoga iz opozicije. Nama je glavno pitanje kako da se izađe na kraj sa štetočinskom vlasti.

Kako je moguć bilo kakav postizborni savez sa SNS ukoliko ta stranka smatra da Evropa nema alternativu ?

– Oni mogu da kažu šta god hoće. Međutim, jedno je govoriti a drugo govoriti i raditi. Evropa nema alternativu je floskula, slična onoj iz devedesetih da se Srbija saginjati neće. To su prazne floskule. Mi samo kažemo da Srbija nema alternativu.

Da li je za vas Vojislav Šešelj legitimni politički partner?

– On nije osuđen ni za jedan zločin. Vreme koje je proveo u pritvoru je belosvetski skandal. Uopšte ne ulazim u to da li je kriv ili nije. Šta će iz toga proizići, ne znam. Ali, kakvo poverenje možemo da imamo u taj sud ako je u stanju da se prema nekome ophodi tako kao prema Šešelju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari