RIK: DSS i Dveri ispod cenzusa za 0,01 odsto 1

Na osnovu obrađenih rezultata za sva biračka mesta, osim za 15 na kojima se izbori ponavljaju, lista Aleksandar Vučić – Srbija pobeđuje osvojila je 48,24 odsto glasova, saopštila je Republička izborna komisija, dok je lista DSS-Dveri pala ispod cenzusa i ima 4,99 odsto glasova. Kada je pročitan taj podatak, lider Dveri Boško Obradović glasno je dovikivao pitajući predsednika RIK Dejana Đurđevića da li ga je sramota.

Lista Ivica Dačić SPS-JS je osvojila 10,96 odsto glasova, prema najnovijim podacima RIK. Lista doktor Vojislav Šešelj – Srpska radikalna stranka osvojila je 8,11 odsto, a lista Za pravednu Srbiju – Demokratska stranka 6,03 odsto glasova, rekao je direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević. Lista Dosta je bilo Saša Radulović osvojila je 6,03 odsto, a lista Boris Tadić, Čedomir Jovanović – Savez za bolju Srbiju je osvojila 5,02 odsto glasova.

Posle sednice Republičke izborne komisije, na kojoj je saopšten podatak da je koalicija DSS-Dveri ostala ispod cenzusa sa 4,99 odsto osvojenih glasova, u holu Skupštine došlo je do incidenta, kada je lider Dveri Boško Obradović verbalno napao predsednika RIK Dejana Đurđevića, pitajući ga kako ga nije sramota i kako će građanima objasniti krađu glasova.

Ovo je bruka i sramota, uzvikivao je Obradović obrajaći se Đurđeviću i predsedniku Republičkog zavoda za statistiku Miladinu Kovačeviću. U isto veme vreme čuli su se uzvici „lopovi, lopovi“ i „kako ćete ovo narodu objasniti“.

Obradović je posle toga izjavio da su članovi RIK prethodno fizički nasrnuli na funkcionere Dveri koji su ih samo pitali kako ih nije sramota zbog izborne krađe. Nismo mi njih napali, rekao je Obadović i ocenio da je na delu neviđena izborna manipulacija i krađa kakva nije zabeležena u istoriji srpskog parlamentarizma.

Četiri dana su brojali dva odsto glasova samo da bi se pokazalo da je naša koalicija za jedan glas ostala ispod cenzusa, rekao je Obradović i upitao da li ijedan građanin Srbije može u to da poveruje.

Lider Dveri je istakao da odgovornost za krađu izbora snosi Srpska napredna stanka koja, kako je istakao, želi da pojača svoj rezultat i da izvan parlamenta drži najveću opoziciju.

Predsednik Republičke izborne komisije Dejan Đurđević najoštrije je osudio incident koji se dogodio posle sednice na kojoj su saopšteni preliminarni rezultati vanrednih parlamentarnih izbora. On je istakao da je nedopustivo da se u Skupštini vređaju članovi RIK i da se nasrće na jednu koleginicu.Nadam se da ćemo posle ovoga ponovljene izbore na 15 mesta moći da sprovedemo u normalnoj atmosferi, rekao je Đurđević i dodao da je o incidentu obaveštena policija. Predsednik RIK je ukazao da je od nedelje upozoravao da RIK trpi veliki pritisak, koji je večeras kulminirao.Prema njegovim rečima, najveći pritisak vršili su predstavnici liste koja je na granici cenzusa i ima šansu da posle ponovljenih izbora na 15 mesta uđe u parlament.

Protest opozicije protiv izborne krađe u subotu u 13h

Opozicione stranke pozvale su svoje birače i građane da sutra u 13 h dođu ispred sedišta Republičke komisije u Beogradu na veliki protest za odbranu izborne volje građana i protiv falsifikovanja rezultata izbora.Predstavnici koalicije DSS-Dveri, DS, pokreta Dosta je bilo i koalicije SDS-LDP-LSV to su odlučili na današnjem sastanku nakon što je RIK noćas saopštio rezultatr na 99,82 odsto obrađenih biračkih mestapo kojima su DSS-Dveri ispod cenzusa za jedan glas.

SNS podnosi krivične prijave protiv lidera opozicije

Aleksandar Martinović je rekao da će protiv Sande Rašković Ivić, Boška Obradovića, Bojana Pajtića i Saše Radulovića SNS poneti krivične prijave. „Suština je da se manipuliše izbornim procesom, izvrši pritisak na RIK i da se na silu uđe u Skupštoinu“, rekao je Martinović. On je konstatovao da je ponašanje opozicije neprimereno. Ovde ima mnogo nelogičmnosti, u izbornoj noći su svi oni rekli „Vučić krade glasove“, a nisu podneli nijedan jedini prigovor, navodi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari