U budžetu Srbije za ovu godinu nisu predviđena sredstva za održavanje predsedničkih izbora, zbog čega će Republička izborna komisija u narednom periodu napraviti procenu koliko je novca potrebno, a zatim o tome obavesti Ministarstvo finansija, koje odlučuje o izdvajanju dodatnih sredstava – ističe za Danas generalni sekretar RIK Veljko Odalović, povodom ocene Transparentnosti Srbija da je za finansiranje kampanje za izbor predsednika Republike potrebno oko 1,8 milijardi dinara.


Programski direktor ove nevladine organizacije Nemanja Nenadić izjavio je na konferenciji za novinare da u budžetu za 2012. nije predviđen novac za održavanje predsedničkih izbora i naveo da je moguće da će se ta sredstva izdvojiti iz budžetske rezerve, ali u njoj „ima tri puta manje novca od potrebnog“.

„Prema podacima kojima raspolažemo, u budžetskoj rezervi ima 600 miliona dinara. Novac za održavanje predsedničkih izbora izdvaja se, s jedne strane, za samo održavanje, koje će prema procenama RIK-a koštati oko milijardu dinara, a s druge, za samu predsedničku kampanju, gde po Zakonu o finansiranju političkih aktivnosti dobijaju ukupno 843 miliona dinara. Postoji teorijska mogućnost da se novac prebaci iz drugih stavki koje nisu utrošene i povuče u budžetsku rezervu, ali to otvara mnoga problematična druga pitanja“, istakao je Nenadić juče na predstavljanju izveštaja „Monitoring finansiranja izborne kampanje“.

Prema njegovim rečima, za predstojeće izbore na svim nivoima biće izdvojeno oko 17,4 miliona evra, što je više nego ranijih godina.

Ministarstvo: Pare su obezbeđene

Državni sekretar u Ministarstvu finansija Dušan Nikezić izjavio je da su pare za sprovođenje predsedničkih izbora obezbeđene u okviru budžetske rezerve i da je ukupan iznos 1,39 milijardi dinara. Od toga je 843 miliona dinara namenjeno za izbornu kampanju, a 550 miliona za potrebe RIK-a. Kako prenose mediji, sredstva iz budžetske rezerve biće preneta nadležnim organima u četvrtak, na redovnoj sednici Vlade Srbije, najavio je Nikezić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari