Slovenija će na regionalnu konferenciju EU-Zapadni Balkan, koja se održava 20. marta na Brdu kod Kranja, pozvati s Kosova i predstavnike vlasti u Prištini i predstavnike Unmika, potvrdila je Danasu otpravnica poslova slovenačke ambasade u Beogradu Jadranka Šturm-Kocjan.

– Konferencija će biti organizovana po takozvanom „gimnih“ formatu, odnosno na način na kakav su slični neformalni skupovi EU i do sada bili sazivani. Organizatori će kao učesnike s Kosova pozvati najviše zvaničnike institucija u Prištini i predstavnike Unmika. U materijalima za konferenciju trebalo bi da bude jasno naznačeno da Kosovo nastupa pod oznakom „Unmik/Kosovo“, dok će ispred učesnika za stolom stajati natpisi samo s njihovim imenom i prezimenom, bez navođenja zemlje iz koje dolaze. Takođe, što se tiče Kosova, prvo će biti data reč predstavniku Unmika, a zatim predstavniku kosovskih institucija – objasnila je Šturm-Kocjan za Danas.

Kako Danas saznaje iz izvora u EU u Briselu, predsednik i premijer Kosova Fatmir Sejdiu i Hašim Tači pristali su da pod ovim uslovima učestvuju na konferenciji.

Ambasadori Slovenije i Hrvatske u Prištini, kao dve zemlje koje u saradnji sa Savetom EU organizuju skup na Brdu kod Kranja, razgovarali su sa Sejdijuom i Tačijem i predstavili im predviđeni „gimnih“ format sastanka, na koji su ova dvojica pristali. Na konferenciju bi trebalo da otputuju i Sejdiu i Tači, rekli su Danasovi sagovornici u Briselu.

Kabinet predsednika Srbije Borisa Tadića ne može da komentariše ovakve informacije, jer zvanični poziv na ovaj skup još nije stigao u Beograd. „Republika Srbija veoma uvažava Republku Sloveniju i, zbog toga, ne želimo da izlazimo u javnost s komentarima pre nego što dobijemo zvanični poziv organizatora“, rečeno je Danasu u predsednikovom kabinetu.

Podsetimo, Tadić je nedavno izjavio novinarima da Srbija nema ništa protiv učešća Prištine na međunarodnim skupovima, ako je ona predstavljeno kao „Unmik/Kosovo“.

Kako je našem listu rekao Dukađin Gorani, politički savetnik kosovskog premijera Hašima Tačija, „konferencija u Sloveniji je od izuzetne važnosti za ceo region i Kosovo će svakako tamo biti prisutno“.

– O formi predstavljanja se i dalje razgovara i, u načelu, najvažnije je da će Kosovo tamo predstavljati legitimne institucije. Kosovo je nezavisna država, zemlje organizatori su nas među prvima priznale, tako da insistiranje na temama statusa Kosova u ovom kontekstu su skretanje s teme. Ono što jeste od suštinske važnosti za ovaj skup to je kako da saradnjom u regionu unapredimo život građana – ističe Gorani za Danas.

Prema njegovim rečima, nezavisno od forme po kojoj će Kosovo biti predstavljeno na toj konferenciji, „to će biti državni nivo i tu nema spora“. Kako ocenjuje, „podrazumeva se da je Kosovo država, kao i sve druge učesnice na skupu na Brdu kod Kranja“.

– Ta kozmetika oko predstavljanja je važna za Srbiju, ali ne i za Kosovo. Za Kosovo je suštinsko pitanje kako unaprediti život građana i ceo region ubrzati na putu evropskih integracija. Sva tumačenja proceduralnih dokumenata o kojima mediji spekulišu za nas su potpuno nevažna – zaključuje savetnik Hašima Tačija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari