Predsednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj, nakon što mu nije dozvoljeno da prisustvuje sednici Skupštine Vojvodine, čija tema je budžet za narednu godinu, rekao je u Banovinskom prolazu da je Vlada Vojvodine nelegitimna i neuspešna, te je neophodno raspisati pokrajinske izbore.


U pratnji oko 50 pristalica SRS-a on je istakao da je DS izgubila podršku birača, što je jedan od razloga za vanredne pokrajinske izbore. Drugi razlog je, prema njegovim rečima, junska promena izbornog sistema u Vojvodini koji nalaže da se pokrajinski poslanici biraju isključivo proporcionalnim sistemom.

Šešelj je naveo da je u Novi Sad došao sa namerom da prisustvuje sednici poslaničke grupe SRS u pokrajinskom parlamentu, međutim, to mu nije dozvoljeno i medijima se obratio u blizini pokrajinskog parlamenta. Kako je najavio, raspravi o budžetu u pokrajinskom parlamentu nisu prisustvovali poslanici SRS-a, pa samim tim budžetu nije ni pružena podrška.

– Želeo sam da prisustvujem sastanku poslaničke grupe, ali mi nisu dozvolili da uđem u Skupštinu pa ćemo taj sastanak održati na otvorenom. Njemu će prisustvovati i pet poslanika SRS-a, pa neće biti spekulacija kao prilikom glasanja za rekonstrukciju Pokrajinske vlade – kazao je on.

Šešelj je prokomentarisao i izjavu predsednika Skupštine Vojvodine i Saveza Vojvođanskih Mađara Ištvana Pastora, koji je rekao da nije bilo mogućnosti da Šešelj kao građanin prisustvuje sednici i da je „vrhunac bezobrazluka da čovek koji je tražio ukidanje autonomije želi da prisustvuje sednici Pokrajinske skupštine“.

– Veoma cenim i poštujem Ištvana Pastora. Od kada je on na čelu SVM-a, ta partija je korektna i lojalna Srbiji, za razliku od ranijih vremena kada su Jožef Kasa i Andraš Agošton uvek pristupali antisrpskoj koaliciji – istakao je Šešelj.

„Pištolj ne nosim i ne treba mi“

Na pitanje novinara ispred zgrade Skupštine Vojvodine da li i dalje nosi pištolj, lider radikala odgovorio je odrično. „Meni pištolj ne treba. Ja sam četnički vojvoda i najjači sam. Da mi treba, imao bih dozvolu jer ja za sve imam dozvolu“, rekao je Šešelj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari