Boris Tadić i Dragan Đilas počeli su da formiraju timove za predstojeće izbore u Demokratskoj stranci, čiji će sastav biti utvrđen već u toku sledeće sedmice.

U narednim danima dva najjača čoveka DS ozvaničiće svoje kandidature za predsedničku funkciju, programske ciljeve, ali i kadrovske predloge za mesta potpredsednika i članove budućeg Predsedništva. Na skupštini 10. novembra oko 4.000 delegata biraće i novog šefa Političkog saveta i 40 stalnih članova Glavnog odbora.

Demokratama pre samih izbora predstoje još bar dva iskušenja. Prvo je izbor Organizacionog odbora, a drugo izbor delegata.

Prema Poslovniku o radu Skupštine DS, Glavni odbor na predlog predsednika bira Organizacioni odbor, koji se stara o organizaciji i tehničkoj pripremi za održavanje sednice, ali je ovoga puta GO to pravo preneo na Predsedništvo stranke.

Prema izvoru Danasa iz DS, Organizacioni odbor za predstojeću izbornu skupštinu zapravo će biti postojeći Izvršni odbor, kome će se pridodati članovi izbornih timova kandidata.

Marko Đurišić, predsednik IO DS, bio je na čelu organizacionog odbora za izbornu skupštinu održanu 18. decembra 2010, a ovog puta se očekuje da će pridodati članovi OO biti naklonjeniji Đilasu, budući da on i u samom Predsedništvu ima većinu.

Đurišić objašnjava za Danas da će Predsedništvo narednih dana izabrati Organizacioni odbor, koji će pripremiti predlog kvota, odnosno koliko koji lokalni odbor daje delegata. „Taj predlog potom treba da usvoji Predsedništvo“, navodi Đurišić.

Izvor Danasa precizira da u kriterijume za utvrđivanje broja delegata spadaju rezultati izbora na republičkom, pokrajinskom i lokalnom nivou, učešće u vlasti u nekoj sredini, broj članova stranke, kao i veličina i značaj opštinskog, odnosno gradskog odbora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari