Potpuno sam šokiran ponašanjem DS. Ne mogu da verujem da im je bilo teško da se izvine javnosti i kažu da su pogrešili kada je to bilo svima jasno, kaže za Danas prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić, povodom ponašanja DS u Skupštini Srbije na subotnjoj sednici na kojoj se raspravljalo o Rezoluciji Srbije o KiM.


Poslanik demokrata Goran Bogdanović podneo je amandman na Rezoluciju u kojem se traži da se u njenom obrazloženju uvrsti izvorni tekst platforme predsednika Srbije Tomislava Nikolića. U tom tekstu platforme otvara se mogućnost prekida pregovora s Prištinom i insistira na principu pregovora da „ništa nije dogovoreno dok sve nije dogovoreno“. Taj amandman je DS posle pet sati razgovora premijera Ivice Dačića sa šefovima poslaničkih grupa povučen. Ipak, dok se to nije dogodilo, mnoge pristalice demokrata koje su pratile prenos skupštinske sednice bile su zbunjene, jer podnošenje takvog anandmana može da znači da je DS odustala od evropske politike i postojala je dilema zašto su demokrate posegle za tim, kako su ga nazvali, „parlamentarnim manevrom“, kao i kakve bi posledice on mogao da izazove da ga je Vlada usvojila.

Aleksandar Vučić navodi da su demokrate posle svoje jasne greške „umesto izvinjenja nastavile kao da je njihov potez bio nešto genijalno“. On kaže da je Vlada zbog želje za najširim mogućim konsenzusom tekst platforme ublažavala i to u skladu s kritikama DS, a da se dogodila neviđena situacija u kojoj se demokrate ponovo zalažu za prvobitni tekst platforme.

– Na kraju su rekli da povlače amandman kao da je to neka šala. Takvo ponašanje jedne poslaničke grupe nije zabeleženo u novijoj političkoj istoriji. To nisam video u životu – zapanjeno govori Vučić.

Na pitanje Danasa da li je Vlada zaista nameravala da usvoji ovakav amandman, Vučić kaže da je su članovi Vlade imali nameru da razgovaraju s DS ne bi li utvrdili koja je njihova politika.

– Želeli smo da s njima razgovaramo da vidimo koja je njihova prava politika, odnosno da li je njihova politika zasnovana na amandmanu koji traže. Želeli smo da znamo da li njihova politika ista kao i politika DSS. A oni su nas i građane Srbije šest sati zamajavali i igrali se vukući nas za nos – objašnjava Vučić.

Šef poslaničke grupe DS u Skupštini Borislav Stefanović podnošenje ovog amandmana obrazložio je željom da se „istera na čistac da li Vlada podržava tajnu platformu usvojenu na sednici 9. januara ili izvornu platformu predsednika Srbije koju su prihvatili i Srbi sa Kosova“. Posle povlačenje amandmana Stefanović je rekao da je DS ispunio svoj cilj a to je da je pokazano da Vlada i predsednik vode dve različite politike.

Dejan Vuk Stanković, politički analitičar, za Danas kaže da mu nije do kraja jasno ponašanje DS i čitava igra oko njihovog amandmana, Rezolucije i Platforme s koje je na kraju skinuta oznaka tajnosti.

– Čini mi se da DS nije do kraja izbalansirao svoj stav. To je bila čudna mešavina njihove želje da kritikuju vlast i da brane politiku koju su vodili. Oni su očigledno malo nespretno shvatili ulogu konstruktivne opozicije – zaključuje Dejan Vuk Stanković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari