Spasojević traži inspekciju o malverzacijama 1Foto: Stefana Savić

Ambasador u Grčkoj Dušan Spasojević poslao je zvaničnom Beogradu još jedan telegram u kojem se do tančina iznose podaci o malverzacijama u vezi sa upotrebom goriva zaposlenih u Ambasadi Srbije u Atini u grčkoj prestonici od marta 2014, do februara 2016, kada je na čelu tog diplomatskog predstavništva bio Branko Lazarević, saznaje Danas nezvanično od izvora u Vladi Srbije.

Naši sagovornici preciziraju da je ambasador Spasojević dostavio dokaze da je 25 tona goriva ostalo nepokriveno računima, kao i da je tražio da se pošalje inspekcija da ispita ceo slučaj. „Očekuje se, takođe, da Lazarević i ostali učesnici u slučaju gorivo budu vraćeni u Srbiju do kraja juna“, ističu izvori Danasa.

U prvom telegramu koji je poslao ambasador Srbije u Atini navodi se da je Spasojević još početkom marta, nekoliko sedmica nakon stupanja na ambasadorsku dužnost na osnovu uvida u dotadašnju praksu nabavke goriva prekinuo saradnju sa benzinskom pumpom kod koje je Ambasada Srbije nabavljala gorivo po subvencionisanim cenama. Takođe, predstavniku te pumpe zabranjen je ulaz u Ambasadu i dat je nalog da se od 1. aprila „saradnja uspostavi sa jednim od renomiranih lanaca benzinskih stanica kako bi srpske diplomate mogle da sipaju gorivo širom Grčke, a ne na samo jednoj jedinoj benzinskoj pumpi u Atini“. Na taj način Ambasada je započela saradnju sa lancem Šelovih pumpi, što znači da je omogućena nabavka goriva na 270 benzinskih stanica širom zemlje, a plaćanjem putem personalizovanih elektronskih kartica za svako službeno i privatno vozilo sa diplomatskim tablicama mogućnost malverzacija smanjena je najmanju moguću meru.

Izostanak sa suđenja

Branko Lazarević, kome još u januaru 2015. istekao mandat u Ambasadi Srbije u Atini, optužen je da je tokom 2008. i 2009, dok je bio na funkciji šefa kabineta ministra unutrašnjih poslova, odavao informacije o praćenju pripadnika grupe Darka Šarića. Lazarević je nedavno pred većem Specijalnog suda izjavio da se do kraja juna vraća u Srbiju „pošto mi ističe mandat u Ambasadi tako da se više neće desiti da izostanem sa suđenja kao prošli put, tada sam bio angažovan na obeležavanju jubileja iskrcavanja srpske vojske na ostrva Vido i Krf u Prvom svetskom ratu“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari