Vlada Kosova je, u slučaju eventualnog proglašenja nezavisnosti opština na severu ili njihovog pripajanja Republici Srbiji, spremna da svoj teritorijalni integritet brani i oružano. Sigurno je da ćemo hapsiti one koji bi se odlučili na takav korak, izjavio je za Danas kosovski ministar unutrašnjih poslova Bajram Redžepi.


Na pitanje da li bi Priština mogla sama da preduzme takav korak, oružanu intervenciju, ili bi morala da dobije saglasnost međunarodnih predstavnika – Kfora, Euleksa i Kancelarije Pitera Fejta, koji je istovremeno specijalni predstavnik EU i međunarodni civilni predstavnik, Redžepi odgovara da je Vlada Kosova obavestila o svemu Euleks i međunarodnog civilnog predstavnika.

– Tražili smo njihovu pomoć da ne dođe do proglašenja nezavisnosti severa Kosova i obavestili ih da ćemo reagovati, ukoliko se to ipak dogodi – kaže Bajram Redžepi za Danas.

Novipovod za spekulacije u vezi sa severom Kosova i Metohije je, posle najava „specijalnog statusa“ i kosovske varijante Južnog Tirola, fantomska deklaracija o nezavisnosti saveza opština Autonomne pokrajine KiM. Ova deklaracija, čiji je autor nepoznat, prethodnih dana bila je udarna tema u prištinskim medijima i među kosovskim političarima.

Prema pisanju lista Koha ditore, Vlada Kosova, diplomatska predstavništva i misije u Prištini strahuju zbog informacije, koja je „procurela“ iz „paralelnih srpskih institucija na severu“. Zbog ove vesti, kako tvrdi prištinski Ekspres, predsednik Kosova Fatmir Sejdiu sastao se sa šefom Unmika Lambertom Zanijerom, iako Misija UN od dolaska Euleksa nije na ceni među kosovskim zvaničnicima.

Bajram Režepi je preko Koha ditore najavio da će Priština, koja je već razgovarala s predstavnicima država članica Kvinte (SAD, Britanija, Nemačka, Francuska i Italija), „pratiti situaciju i biće, u dogovoru s međunarodnom zajednicom, spremna da reaguje, ukoliko ta stvar bude napredovala“. Redžepi je ocenio da „pretnje“ i „provokacije“ u vidu najava da su Srbi na severu Kosova spremni da proglase nezavisnost dolazi iz Demokratske stranke Srbije.

Kako prenose agencije, Euleks, od nepotpisanih dokumenata, ipak, više brinu organizovani kriminal i korupcija na KiM, dok Kfor i KPS preduzimaju neophodne mere. U Fejtovoj kancelariji nisu želeli da komentarišu „spekulacije“ o proglašavanju nezavisnosti severa KiM.

Iako „sumnjivih lica“, kada je reč o autorstvu za sada „ničije“ deklaracije o nezavisnosti severa KiM ima na svim stranama – albanskoj, srpskoj i međunarodnoj, od nje su se odmah odrekli Ministarstvo za KiM u Vladi Srbije i politički predstavnici Srba sa severa Pokrajine. Potpredsednik Skupštine zajednice opština AP KiM Marko Jakšić tvrdi da ova organizacija ne stoji iza deklaracije, za koju sumnja da je „procurila iz Ministarstva za KiM ilegalnim putem i kanalima, s ciljem da odvoji neke opštine“.

Iz Ministarstva za KiM saopšteno je da je „fantomska deklaracija delo nekolicine neodgovornih ljudi“, uz poziv kosovskim Srbima da „ne nasedaju na provokacije kako Prištine, tako i na postupke grupa i neodgovornih pojedinaca iz srpske zajednice“.

– Ta fantomska deklaracija kojoj se na zna autor je mutna, politički rizična stvar i velika ujdurma. Ko to radi, radi o glavi kosovskim Srbima i državnim interesima Srbije na KiM. Zahtev da se pored postojeće Skupštine zajednice opština AP KiM pravi nova institucija je krajnje destruktivan. Nema ni govora da DSS ima bilo kakve veze s tim, niti treba komentarisati deklaracije bez autora – kaže za Danas Slobodan Samardžić, potpredsednik DSS i bivši ministar za KiM u Vladi Srbije.

Samardžić upozorava da je „sever KiM samo geografski i meteorološki pojam i da je njegovo pominjanje u svakom drugom kontekstu bilo u privremenim institucijama samoproglašene kosovske države ili u Beogradu, kako među strankama na vlasti, tako i u opoziciji manipulacija, jer je celo KiM deo Srbije po Rezoluciji 1244 SB UN“. Upitan da li bi ovakve spekulacije i provokacije mogle da budu izgovor Prištini za zavođenje reda u severnom delu Pokrajine, Samardžić kaže da je u stvari „pravo pitanje zbog čega glavni lobista nezavisnog Kosova Morton Abramovic svuda protura priču o mogućoj intervenciji“.

„Deklaraciju“ usvojio SAO KiM

U „deklaraciji“ o nezavisnosti, između ostalog, piše da je donosi „Savez opština Autonomne pokrajine KiM (SAO KiM), u svojstvu najvišeg organa lokalne samouprave građana Srbije na teritoriji AP KiM, a kao izraz suverenog prava građana Srbije“. SAO KiM, kako je najavljeno, teritorije svojih opština „ne izdvaja iz Pokrajine KiM sve dok je ova teritorija u međunarodno pravnom smislu sastavni deo teritorije Republike Srbije“.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari