Srbija ne planira da kupi od Rusije nikakvo naoružanje, preneli su Danasu sagovornici upućeni u vojna pitanja u Vladi Srbije. Kako nam je objašnjeno, u jučerašnjem nastupu Dmitrija Rogozina, zamenika premijera Ruske Federacije u kojem je rekao da je Srbija uputila zahtev Rusiji za nabavku naoružanja i sistema protivvazdušne odbrane S-300, nije verno prenet sadržaj razgovora srpskih zvaničnika sa ovim ruskim predstavnikom.

„Nije to pitanje htenja već realnosti, jer Srbija nema novca za takvo naoružanje. Naravno da bismo voleli da je situacija drugačija, ali to sada nije slučaj“, ističu sagovornici Danasa bliski Ministarstvu odbrane.

Kako nam je rečeno, Srbija ne planira da kupuje od Rusije nikakvo naoružanje.

„Ništa od te kupovine. Mi ulažemo u obnovu naše industrije, u proizvodnju, jer nam to donosi velike prihode. Onda to oružje prodajemo dalje, na Bliski istok, u Afriku…“, ističu naši sagovornici.

Upitani šta predstavljaju „pretnje“ između Hrvatske i Srbije, koje se unazad već neko vreme pojavljuju u javnosti, tumačeći se kao uzajamno „zveckanje oružjem“, dobro obavešteni izvori kažu za naš list da su to „prazne priče i pretnje“.

„To su neozbiljne političke poruke. Odlazeći ministar odbrane u Hrvatskoj kao preti nama dajući dvosmislene izjave, a onda naši ministri kao odgovaraju na takve provokacije koje nemaju nikakvo uporište u bilo kakvom kontekstu u realnosti“, zaključuju sagovornici Danasa.

„Mi nećemo kupovati rakete iste snage ili jednako skupe, nego hoćemo odbrambene sisteme. To je prosto, ali hajde nećemo ni zaštitne, ali nemojte ni vi da uzimate ofanzivna oružja“, poručio je juče premijer Srbije Aleksandar Vučić prilikom obilaska projekta Beograd na vodi.

On je odgovarajući na pitanje novinara zašto je najavljeno da Srbija kupuje ruske rakete S-300, umesto da uloži u privredu, rekao da Srbija svoj novac ulaže u privredu, a u oružje neće da ulaže ništa, ili ne mnogo, ako Hrvatska odluči da se ne naoružava raketama.

Vučić je poručio da će Srbija voditi takvu politiku dok je on premijer.

„Ako me uskoro ne smene, jer kao što rekoše kolege iz N1 i TV Vojvodine, to narod tako kaže, a onda će da vode drugačiju politiku. Ja ne mogu drugačiju politiku da vodim osim da poštujem Ustav i štitim Srbiju“, poručio je premijer.

Vučić je podvukao da nije Srbija kupovala oružje nego Hrvatska, da su kupili pancer haubice, uzeli licence za borbena vozila, naveo nabavku lansernih rampi za balističke rakete. „One sekunde kad kažu da neće to da urade – mi nećemo da kupujemo ništa“, istakao je on.

Upitan koliko bi novca Srbija dala za S-300 i koji je to red veličina, on je rekao da ne bi o tome, te da Srbija povoljno može da reši svoje probleme, ali da je nama cilj briga o regionu. „Srbiji je cilj da brine o regionu i miru u regionu, i sa Hrvatima i ostalima. Vi recite da nećete kupovati ofanzivno, a mi nećemo ni defanzivno oružje“, zaključio je.

Dačić: Hrvatsko naoružavanje pitanje za Brisel

Nekontrolisano naoružavanje Hrvatske narušava ravnotežu u regionu, uspostavljenu Dejtonskim sporazumom i drugim ugovorima, ocenio je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić i upitao protiv koga će Hrvatska da upotrebi to naoružanje.

Posle sastanka Međuvladinog srpsko-ruskog komiteta u Beogradu, Dačić je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Dmitrijem Rogozinom, rekao da pitanje naoružavanja Hrvatske mora biti postavljeno i u Briselu, u okviru Poglavlja 31 o spoljnoj politici i bezbednosti.

Dačić je poručio i da je članstvo u EU glavni cilj Srbije, kao i da Srbija ne traži od Rusije da je vojno brani, ali da želi da u okviru vojnotehničke saradnje sa tom zemljom stvori uslove da sama sebe odbrani u slučaju potrebe.

Rogozin je rekao da je Rusija dobila od Ministarstva odbrane Srbije spisak potreba Vojske Srbije ističući da će taj dokument ruska strana pažljivo proučiti. Ruski zvaničnik nije želeo da govori o detaljima navodeći da će o pojedinostima razgovarati vojnotehnički komitet Srbije i Rusije koji će na najvišem nivou biti osnovan do kraja februara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari