Generalna Skupština UN usvojila je sinoć bez glasanja zajednički predlog rezolucije Srbije i EU koji će, kako se očekuje, staviti tačku na raspravu o savetodavnom mišljenju Međunarodnog suda pravde o jednostanoj deklaraciji o nezavisnosti Kosova.

U ime predlagača predlog rezolucije pročitao je šef srpske diplomatije Vuk Jeremić, koji je pozvao GS UN da predloženi tekst usvoji jednoglasno, aklamacijom.

– Srbija je podnela nacrt rezolucije zajedno sa 27 država članica EU. Neke od njih su nastavile da poštuju teritorijalni integritet Srbije, dok su druge zemlje priznale jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova, ali postigli smo da je rezolucija fundamentalno statusno neutralan dokument. Srbija neće priznati jednostranu nezavisnot Kosova – naglasio je Jeremić u obraćanju GS UN.

On je rekao da „rezolucija priznaje sadržaj mišljenja MSP i pozdravlja spremnost EU da olakša proces dijaloga između dve strane koji bi doprineo stabilnosti i poboljšanju života ljudi na terenu“. Usvajanjem ove rezolucije, naglasio je Jeremić, biće „kreirana atmosfera u kojoj će se kroz dijalog u dobroj veri doći do održivog rešenja“. Prema Jeremićevim rečima, „Srbija će i dalje biti odlučna“ i „neće se umoriti zato što ne sme da ne uspe“.

– Predstoje veliki izazovi, a i naše snage su takve. Gledamo u budućnost s ubeđenjem u pravednost naše stvari – poručio je šef srpske diplomatije.

Početak sinoćne sednice o Kosovu i Metohiji u GS UN kasnio je gotovo dva i po sata zbog, kako je Danasu rečeno u diplomatskim krugovima, konsultacija i proceduralnih poteškoća. Pojedini mediji beogradski mediji kao razlog kašnjenja navode prisustvo zvaničnika iz Prištine na sinoćnoj sednici GS UN.

Sednicu su sa galerije pratili predsednik, premijer i ministar spoljnjih poslova KiM Fatmir Sejdiu, Hašim Tači i Skender Hiseni. Na Jeremićevo pitanje po kom osnovu su oni prisutni u sali, predsedavajući je odgovorio da su predstavnici Prištine gosti delagacija Nemačke, Francuske, Italije, Velike Britanije i SAD, prenosi Fonet.

Tekst sinoć usvojene rezolucije ne sadrži nijedan princip iz prvobitnog predloga Beograda – protivljenje jednostranoj secesiji, poziv na dijalog o svim otvorenim pitanjima i nastavak rasprave o KiM u Generalnoj skupštini UN.

Predstavnici državnog vrha Srbije, na čelu s predsednikom Borisom Tadićem i liderima vladajuće koalicije, poručuju da je zajednička rezolucija kompromisno rešenje, za koje su se od početka zalagali, dok iz opozicionih stanaka stižu oštre kritike. Pohvale odluci Beograda stigle su iz mnogih evropskih prestonica, a konačni tekst rezolucije pozdravila je juče i Vlada Kosova.

Ambasador Španije u Srbiji Inigo de Palasio Espanja izjavio je juče da je „ovim dogovorom Srbija je snažno ponovo potvrdila svoju spremnost da u konstruktivnom duhu nastavi da preduzima nepokolebljive korake u procesu evropskih integracija“. On ocenjuje da zajednička rezolucija Beograda i Brisela „otvara prostor za dijalog Srbije s vlastima na Kosovu koji, bi prema očekivanjima Španije, uskoro trebalo da da plodne rezulate“. Pozivajući se na izvore u Briselu, pojedni beogradski mediji početak dijaloga Beograda i Prištine najavljuju za kraj 2010, ne precizirajući kad, gde i o čemu.

Kosovska vlada ocenila je da je sadržaj nove rezolucije u potpunom skladu s realnošću na Kosovu i regionu. U saopštenju Vlade Kosova naglašava se da su autori tog dokumenta EU i SAD. Priština je pozdravila odluku Beograda da prihvati nacrt, ali je Tači odbacio mogućnost otvaranja razgovora o statusu i založio se za saradnju Kosova i Srbije kao „dve nezavisne države po pitanjima od međudržavnog interesa u okviru evroatlantske perspektive“.

Iz rasprave

SAD: Podržavamo Rezoluciju koja je u skladu sa snažnom podrškom Amerike nezavisnosti Kosova. „Vreme je da Srbija i Kosovo otvore novu fazu u odnosima i budu usmereni ka zajedničkoj budućnosti u EU. Pozdravljamo ulogu EU u olakšavanju dijaloga dve strane i njihovog napretka ka evropskim integracijama što će garantovati mir, bezbednost i sigurnost na Balkanu..

Rusija: Pozicija Rusije je nepromenjena, Rezolucija 1244 ostaje na snazi i obavezujuća je za sve kao međunarodna osnova za rešavanje kosovskog problema. Rešavanje pitanja Kosova ostaje na Savetu bezbednosti UN. Sada je na obema stranama da nastave dijalog, u čemu će važnu ulogu imati Misija UN na Kosovu.

Kina: Pitanje Kosova je složeno i ima uticaj na mir i stabilnost Balkana i Evrope. Uvek smo mislili da je dijalog najbolje rešenje. Kina prima k znanju mišljenje MSP i shvata da obe strane imaju različito mišljenje o njemu, međutim to ne treba da ih spreči da o tome kroz dijalog, nađu rešenje.

Turska: U mišljenju MSP jasno je rečeno da međunarodno pravo nije prekršeno, što je kraj pravnog procesa u zaokruživanju nezavisnosti Kosova. Cenimo napore koje je Srbija preduzela u donošenju ove Rezolucije, i ističemo da je dijalog jedino rešenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari