Međunarodna konferencija o Zapadnom Balkanu, koja će krajem marta biti održana na Brdu kod Kranja, a na koju smo pozvali sve lidere zemalja u regionu, uključujući i Kosovo, biće značajna prilika da se obnovi i potvrdi posvećenost Evropske unije u cilju daljeg proširenja. Vreme održavanja konferencije je, takođe, važno u pogledu stvaranja novih tela EU, koja su predviđena Lisabonskim sporazumom.

 Slovenija se, kao suorganizator konferencije, svakako nada najboljem mogućem odzivu pozvanih predstavnika država regiona – ocenjuje Danilo Tirk, predsednik Republike Slovenije, u izjavi za Danas. Tirk nije želeo da odgovori na pitanje o eventualnom izostanku Srbije sa tog skupa, zakazanog za 20. mart, zbog prisustva kosovskih zvaničnika, i ponovio nadu da će sve zemlje regiona biti prisutne na konferenciji.

Kako je Danasu rečeno u kabinetu predsednika Kosova Fatmira Sejdijua, predstavnici vlasti u Prištini će svakako otputovati na skup u Sloveniji, ali da još nije odlučeno da li će to biti on, premijer Hašim Tači ili neki drugi predstavnik kosovskih vlasti.

Dan pre nego što je visoka predstavnica EU za spoljnu politiku Ketrin Ešton otpočela nedavnu posetu Sarajevu, Beogradu i Prištini, boravila je u Sloveniji, gde je s premijerom Borutom Pahorom ocenila da će međunarodna konferencija o Zapadnom Balkanu „biti prelomna iz više aspekata“. Eštonova je izrazila punu podršku slovenačkom premijeru u organizovanju tog skupa koji će, ukoliko se svi pozvani budu odazvali, „biti prvi susret svih lidera zapadnobalkanskog regiona posle 18 godina“. Pahor je istakao da će na konferenciju doći i predstavnik Kosova, „koje će biti zastupljeno na primeren način“, i naglasio značaj uloge Srbije u stabilnosti regiona, te „konstruktivnu ulogu“ predsednika Borisa Tadića.

– Srbija ne sme da propušta ovakve skupove. Spoljna politika se ne može lomiti na samo jednoj temi, statusu Kosova. Ako je istina da je Beograd odabrao diplomatske metode za rešavanje ovog pitanja, onda se događaji ovakve vrste ne smeju zaobilaziti. To je par excellence diplomatski skup i prilika da se još jednom jasno istakne kooperativno neslaganje s jednostranim proglašenjem nezavisnosti Kosova – ocenjuje za Danas predsednik Saveta za evropske poslove LDP Vladimir Pavićević.

Kako upozorava, nedolaskom na skup „Srbija bi se opredelila za neku formu samoizolacije, što je suprotno njenoj želji da deluje kao regionalni lider“.

– Imala sam priliku da u Beogradu prisustvujem sastanku Ketrin Ešton s predstavnicima civilnog društva iz Srbije, na kojem je prenela snažnu poruku da je regionalna saradnja veoma bitna za nastavak procesa evrointegracija zemalja Zapadnog Balkana. Vlada Srbije ne sme da prećuti ove poruke. EU može Kosovo da poziva na skupove u formatu koji nije usaglašen sa UN, zato što je EU dobrovoljna politička organizacija i ona je ta, a ne zemlja koja teži članstvu u Uniji, koja postavlja uslove – ističe za Danas Jelena Milić, direktorka Centra za evroatlantske studije. Ona tvrdi da bi za Srbiju bilo „nesagledivo opasno i loše da jedan politički cilj, očuvanje Kosova, nadredi evropskoj budućnosti“, a ona se, dodaje Milić, artikuliše kroz aktivno učestvovanje na međunarodnim skupovima na kojima se o tome raspravlja.

Konferenciju su inicirali slovenački i hrvatski predsednici vlada, a organizatori će uz ove dve zemlje biti Savet EU i Evropska komisija.

Tadićev odgovor

Predsednik Srbije Boris Tadić rekao je juče da zvanični Beograd nema ništa protiv učešća predstavnika Prištine na međunarodnim skupovima, ako su oni predstavljeni sa naznakom Unmik – Kosovo. Tadić je time odgovorio na najavu mogućeg susreta predsednika Srbije i Kosova na samitu lidera Zapadnog Balkana u martu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari