Tomislav Nikolić neće lobirati protiv Vuka Jeremića 1Foto FoNet UN Foto

Vuk Jeremić, kandidat Srbije za generalnog sekretara Ujedinjenih nacija, danas će predstaviti svoju platformu reforme te svetske organizacije u sedištu UN u NJujorku u devet sati po američkom vremenu, izjavio je predsednik Generalne skupštine UN Mogens Liketoft.

                       p { margin-bottom: 0.25cm; line-height: 120%; }

Jeremićeva platforma reforme UN ima 80 strana i sastoji se iz pet celina: održivi razvoj, klimatske promene, mirovne operacije, ljudska prava i humanitarna pomoć, te reforma Sekretarijata UN. Takvo predstavljanje predstavlja takozvani „neformalni dijalog“ kandidata za generalnog sekretara UN, koji je prvi put u istoriji javan.

Američki ambasador u Srbiji Kajl Skat kazao je juče povodom kandidature bivšeg šefa srpske diplomatije za UN, koju je dan ranije podržala Vlada Srbije, da je Jeremić „poznata i veoma poštovana ličnost“.

– Jeremićeva kandidatura pridružuje se veoma velikom broju drugih kandidatura… Mislim da treba da ostavimo kolegama u NJujorku da razmotre sve kandidature i na kraju izađu sa svojim zaključcima, rekao je Skat koji je prisustvovao godišnjoj skupštini NALED-a pod nazivom „Budućnost reformi“ i govorio na ovom skupu.

Izvori bliski Vladi Srbije povodom podrške zvaničnog Beograda Jeremiću za „trku“ u UN kažu nezvanično za Danas da je u poslednjih nekoliko meseci Jeremić imao susrete i sa premijerom Aleksandrom Vučićem i sa šefom srpske diplomatije Ivicom Dačićem, kao i da je Vučića i Dačića najviše zanimalo „kakve su mu realne šanse u UN“.

„Spekulisalo se da bi Srbija mogla da u UN podrži Miroslava Lajčaka, ali došlo se do zaključka da bi to bilo loše za ugled države, odnosno da je svakako bolje da Srbija ima svog kandidata… U Ministarstvu spoljnih poslova Srbije rađena je i analiza, što je podrazumevalo da je traženo mišljenje u svetskim prestonicama o Jeremiću i niko se nije negativno odredio prema njemu“, navode naši sagovornici.

Izvori Danasa ističu da im nije poznato da li se Jeremić susreo i sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, koji je izjavljivao da neće podržati kandidaturu Jeremića u UN, ali da „predsednik i nije taj koji odlučuje o takvoj vrsti podrške“. „Stiče se utisak da je predsednik Nikolić smekšao, moguće nakon razgovora sa premijerom Vučićem, pa je odlučio da ne govori javno protiv kandidata Srbije i sigurno je da Nikolić neće govoriti loše o Jeremiću ni u svetskim krugovima već će ga podržavati“, tvrde sagovornici našeg lista.

Normalno je da Srbija podrži svog čoveka za poziciju generalnog sekretara UN, izjavio je juče ministar Dačić. Na pitanje zašto se toliko dugo čekalo sa tom odlukom, Dačić je za TV N1 rekao da ne bi mogao da kaže da se o tome dugo razmišljalo i istakao da su sa Jeremićem više puta razgovarali i on i premijer Vučić, ali i predsednik Nikolić. „Normalno je da Srbija podrži našeg čoveka koji ima šanse da dođe na to mesto. Ja u tome ne vidim ništa spektakularno“, rekao je Dačić.

Vuk Jeremić kazao je da je „velika čast i privilegija predstavljati svoju zemlju u tako važnoj međunarodnoj utakmici kao što je izbor za generalnog sekretara UN i zahvalio premijeru i vladi na podršci i poverenju“. Potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović, koja je predsedavala sednicom, na kojoj je doneta odluka o podršci Jeremiću, juče je kratko izjavila novinarima da su članovi Vlade bili jedinstveni i da nije primenila različita mišljenja o tome. Premijer Aleksandar Vučić rekao je novinarima u Subotici da ne može da kaže zašto je tako „prelomljeno“.

Predviđanja britanske kladionice

Kandidat Srbije drugi je favorit najpoznatije britanske kladionice Vilijam Hil u trci za dobijanje funkcije generalnog sekretara UN. Prema juče objavljenim kvotama, svi koji se klade da će Jeremić postati prvi čovek UN na jedan uloženi dinar dobiće četiri. Veće šanse za pobedu Vilijam Hil daje samo bivšoj premijerki Novog Zemalda Helen Klark, koja je sada na čelu Programa za razvoj Ujedinjenih nacija (UNPD). Kvota na njenu pobedu je 5-2. Na trećem mestu je generalna direktorka UNESKO Irina Bokova iz Bugarske sa kvotom 9-2, prenosi FoNet.

Od države samo logistička podrška

Srbija neće imati nikakvih finansijskih izdataka oko kampanje Vuka Jeremića, kojeg je srpska vlada podržala u kandidaturi za generalnog sekretara UN, rekao je ministar spoljnih poslova u tehničkoj vladi Ivica Dačić za Radio Slobodna Evropa. Kako je naveo, Jeremić je sam pripremio funkcionisanje svog štaba.

„Naša država i Ministarstvo će dati logističku podršku putem ambasada i ministarstva spoljnih poslova. Pošto se uglavnom postavlja pitanje koliko će to nas da košta, neće nas to mnogo koštati, zato što tu praktično već postoje timovi sa kojima je on radio dok je bio predsednik Generalne skupštine UN, tako da to neće biti kampanja koja će Srbiju koštati“, kaže Dačić.

Jeremić je posle dobijene podrške Srbije naveo da će kampanja biti naporna, i da u njoj učestvuje mnogo dobrih i jakih kandidata, kao i da su neki od njih u kampanji već mesecima. „Ali učinićemo sve da nadoknadimo propušteno“, rekao je Jeremić. Kako saznajemo, Jeremić će detaljan plan kampanje imati narednih dana, a planiraju se i bilateralni susreti sa većinom zemalja za koje se smatra da mogu da budu značajne prilikom glasanja.

P. D.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari