Večerašnji vidovdanski protest u Kruševcu koji organizuju opozicione stranke neće doneti ništa spektakularno novo, niti će proizvesti velike političke posledice, kao što to nisu donela ni prethodna dva vidovdanska sabora, 1992. i 2002, ocenjuju analitičari za Danas. Oni smatraju da će opozicija privići samo malo više medijske pažnje i ništa više. Sagovornici Danasa slažu se da građani jesu nezadovoljni socijalno ekonomskim položajem, ali su istovremeno i umorni odá lažnih obećanja i protestovanja, koje ne daje nikakve rezultate.

Opozicione stranke, SNS, NS i DSS, će na večerašnjem mitingu zatražiti raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora i ukazati na neophodnost promene vlasti. U ime naprednjaka građanima će se obratiti lider SNS, Tomislav Nikolić, dok će Novu Srbiju predstavljati predsednik te stranke Velimir Ilić. Njima će se pridružiti i predsednik Pokreta socijalista Aleksandar Vulin. Za razliku od vidovdanskog sabora, održanog 1992., na kojem je govorio i Vojislav Koštunica, predsednik DSS, odlučio je da ne prisustvuje večerašnjem okupljanju. Narodnjake će predstavljati samo Miloš Aligrudić, potpredsednik DSS.

Naši sagovornici su uvereni da opozicija neće naterati vlast da raspiše izbore, već će se to dogoditi kada vlasti to bude odgovaralo, upravo onako kako su to činile prethodne vlasti protiv kojih se protestovalo na Vidovdan.

Vidovdanski sabor, kojeg je pre 18 godina organizovao DEPOS, na čijem čelu je bio SPO, uspeo je da okupi elitu među kojima su prednjačili Matija Bećković, Borislav Mihajlović Mihiz, Mladen Srbinović, Ljubomir Simović, Slobodan Selenić. Na tadašnjem vidovdanskom saboru govorili su patrijarh Pavle, princ Aleksandar Karađorđević, Milan Panić. Sabor je telegramom pozdravio i književnik Borislav Pekić, kojem je to bio jedan od poslednjih javnih nastupa. Zanimljivo je da je Demokratska stranka, koju je tada predvodio Dragoljub Mićunović, odlučila da ne učestvuje u ovoj manifestaciji, što je prouzrokovalo izdvajanje takozvanog krila za DEPOS, više narodnjački orijentisanog, sa Vojislavom Koštunicom na čelu. Krilo za DEPOS uključilo se u Vidovdanski sabor i od njega je ubrzo nastao današnji DSS. Podsetimo i da je čitavu manifestaciju te 1992. obeležio zahtev za raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora i povlačenje Slobodana Miloševića sa funkcije. Posle deset dana saborovanja, organizatori su oglasili završetak skupa, iako zahtevi nisu bili prihvaćeni.

Istoričar Čedomor Antić, ipak, smatra da je taj prvi vidovdanski sabor donekle bio uspešan, budući da su decembra te 1992. raspisani vanredni izbori „na kojima na žalost opozicija nije pobedila“.

– Drugi vidovdanski sabor, 2002., koji je vanparlamentarna opozicija organizovala na desetogodišnjicu prvog, ovoga puta protiv režima DOS-a, bio je pomalo karikaturalan. Njegovi organizatori više su se bavili sobom, a mnogo manje saborom, zahtevima i građanima – ističe Antić za Danas.

Organizatori tog sabora bili su Vuk Drašković, Slobodan Vuksanović, Vuk Obradović, Mika Vlaović i Momčilo Veljković. Kao što je to učinio i na prvom, Drašković je sa drugog vidovdanskog sabora, koji je okupio mali broj pristalica, tražio raspisivanje vanrednih izbora na svim nivoima, preteći tadašnjem premijeru Zoranu Đinđiću da će blokirati Srbiju .

– I takav karikaturalan sabor, iako je okupio mali broj pristalica, pa čak i neke predstavnike bivšeg režima, bio je donekle uspešan. Vanredni izbori, koji su zahtevani na saboru, nisu raspisani odmah, ali je Vlada Srbije sledeće godine bila u takvoj krizi da je morala da ih raspiše – kaže Antić. On dodaje da je legitimno pravo i ove opozicije da traži promene, ali ostaje da se vidi da li će u tome uspeti.

Za razliku od Antića, politički analitičar Dejan Vuk Stanković ističe da bez obzira na zahteve koji budu poslati sa večerašnjeg mitinga, izbori sigurno nisu na vidiku i da je i sama opozicija toga svesna.

– Miting u Kruševcu, koji se simbolično organizuje na Vidovdan u Kruševcu, dobar je način da se skrene pažnja javnosti i privuče pozornost medija. Jedini učinak koji iz ovog mitinga može proizaći je niz novih sličnih protesta širom Srbije – napominje Stanković.

Neven Cvetićanin, istraživač saradnik Instituta društvenih nauka, kaže da je zanimljivo da organizatori večerašnjeg protesta i dalje veruju da se politika može voditi na ulici i da jedino takva politika može da uzdrma vlast.

– Reagovanje Vojislava Koštunice, koji je sa rezervom pristao na ovo mitingovanje, i izbegao da se pojavi u Kruševcu, pokazuje da u jednom delu opozicije postoji svest da se politika vodi u institucijama, a ne na livadi i ne po trgovima – ističe Cvetićanin za Danas. On dodaje da političke partije u Srbiji preuzimaju ulogu sindikata kako bi one lično artikulisale i istovremeno manipulisale nezadovoljstvom građana.

Simbolika mitinga

– Za organizatore večerašnjeg protesta u Kruševcu čini se da je veoma važna simbolika. Miting se održava na Vidovdan, na dan kada je održana Kosovska bitka, u Kruševcu, mestu u kome je knez Lazar uoči tog boja uspeo da okupili sve tadašnje knezove. Koristeći sve ove simbolike opozicija pokušava da pošalje poruku o nekoj vrsti odanosti kosovskom mitu, odnosno postavlja pitanje koliko je aktuelna vlast odana tom mitu – kaže Neven Cvetićanin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari