– Vlada Srbije će u potpunosti i apsolutno ispoštovati zahtev Haškog tribunala u vezi sa isporučenjem haškog optuženika Vojislava Šešelja, rečeno je Danasu u vrhu vlasti. Kako su nam preneli izvori koji su zahtevali anonimnost, Vlada Srbije neće postavljati nikakva pitanja, niti će imati posebne zahteve ili reakcije u vezi sa zahtevom Haškog tribunala. Takođe, ukoliko Hag bude tražio da se Vojislav Šešelj odmah vrati u pritvorsku jedinicu u Sheveningenu, Vlada će u najkraćem roku doneti odluku o hapšenju Šešelja, s obzirom na njegov već izrečen stav da se sam neće odazvati pozivu da se vrati u Hag.

„Iz Haga tek treba da stigne odluka Pretresnog veća. Niko ne zna kada će ta odluka stići u Beograd. Ne zna se ni da li će biti zakazana sednica Pretresnog veća ili će Žalbeno veće to samo poslati, to još niko ne zna“, ističu sagovornici Danasa iz vrha vlasti u Beogradu.

Na pitanje koji je rok u kojem Vlada Srbije treba da reaguje, naš izvor navodi da sve zavisi od toga šta će da piše u odluci.

„Može da piše da Vojislav Šešelj treba odmah da dođe u Hag, a može da se dogodi i da bude fiksiran datum, to se još ništa ne zna. Može da piše, recimo, da je sednica na kojoj će se raspravljati o Šešeljevom puštanju na privremenu slobodu i uslovima zakazana, primera radi, za 15. april, a da on treba da stigne u Hag do 13. aprila. Takođe, može da se desi da u toj odluci piše da odmah mora da se isporuči, bez ikakvog datuma“, objašnjavaju sagovornici Danasa.

Prema njihovim rečima, Vlada Srbije ispuniće bez izuzetka zahtev Haškog tribunala, kakav god bude bio.

„Sednica Vlade biće zakazana u najkraćem mogućem roku i biće doneta odluka u skladu sa odlukom suda u Hagu“, zaključuju sagovornici Danasa.

Kako je Danasu rečeno u Ministarstvu pravde, njihova uloga je proceduralne prirode, odnosno na njihovu adresu stiže zahtev Haškog tribunala da se Šešelj isporuči Hagu. Oni to potom prosleđuju Rasimu Ljajiću, predsedniku Saveta za saradnju sa Hagom, nakon čega Vlada Srbije zaseda i donosi odluku.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova Danasu je rečeno da oni deluju tek nakon što od Ministarstva pravde dobiju nalog da uhapse Vojislava Šešelja. Za sada nije poznato koja jedinica MUP će privesti Vojislava Šešelja, odnosno nije poznato ni kada bi se to moglo dogoditi. Takođe, u odluci Žalbenog veća, koje je poništilo odluku o puštanju Šešelja na privremenu slobodu i naložilo prvostepenom veću da odmah zatraži njegov povratak u pritvorsku jedinicu u Sheveningenu, nema navedenog tačnog roka do kojeg bi Šešelj trebalo da se vrati u Hag, već se tumači da je reč o „primerenom roku“. Sam Šešelj je izjavio da danas očekuje da dobije dopis iz Tribunala i najavljuje da će pokušati da ospori odluku o ukidanju privremene slobode.



 

Bez najave otpora



Kako će se tačno pristalice radikala ponašati ukoliko dođe do privođenja Šešelja iz njegove porodične kuće u Batajnici, za sada nije poznato. Prema navodima izvora bliskih SRS ne očekuje se aktivni otpor, ali se ironično na pitanje Danasa i odgovara „otkad to policija najavljuje hapšenje“. Prema dostupnim informacijama, deo stranačkog obezbeđenja SRS je i u Šešeljevoj kući.

P.D.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari