Na sastanak Evropske grupe Trilateralne komisije, koji se održava u Beogradu od 31. oktobra do 2. novembra, osim predsednice Kosova Atifete Jahjage pozvani su i premijer Srbije Aleksandar Vučić i ministri Vlade Srbije, kao i ostali lideri regiona, kaže za Danas Jovan Kovačić, predsednik srpske nacionalne grupe ove svetske organizacije i predsednik kompanije Ist Vest Bridž.

Sastanak će, kako navodi, biti održan u beogradskom hotelu „Kraun Plaza“ i po principu „iza zatvorenih vrata“, odnosno neće biti otvoren za javnost.

Trilateralna komisija okuplja ljude iz biznisa i oblasti finansija, bivše političare, a nazivaju je još i „svetska vlada u senci“. U Beogradu se, prema rečima Kovačića, očekuje između 150 i 180 članova evropske grupe, a kao gosti su pozvani i svi lideri iz regiona.

„Po pravilu se ne pozivaju predsednici i premijeri, već oni koji imaju šta da kažu o stanju u svojoj zemlji i koji su odgovorni u svojim sredinama. Atifete Jahjaga je pozvana kao jedan od lidera na Zapadnom Balkanu. Pozvani su i premijer Srbije i ministri iz Vlade i drugi lideri regiona, a potvrde dolazaka i imena imaćemo do kraja meseca. Biće i dosta bivših predsednika i premijera, kao i gostiju iz Rusije i sa Bliskog Istoka“, navodi Kovačić.

Na pitanje Danasa da li smatra da će predstavnicima srpske vlade smetati učešće kosovske predsednice, koja je pozvana za 1. novembar, on dodaje da sačekamo prvo potvrde dolaska svih pozvanih, ali da on ne vidi problem u tome imajući u vidu da su Beograd i Priština potpisali Briselski sporazum. Kovačić objašnjava za naš list da je Trilaterala samostalna organizacija nastala 1973. godine, koja okuplja najmoćnije ljude iz svih zemalja iz sveta biznisa i finansija. Plenarne sednice održavaju se svakog proleća na drugom kontinentu, dok evropska, američka i azijska grupa imaju jesenja zasedanja na svojim kontinentima.

„Reč je o razmeni mišljenja kolega koja se održava iza zatvorenih vrata. Članovi razmatraju kako problemi na globalnom nivou utiču na njih i za dobrobit stabilizacije ekonomskih prilika“, napominje naš sagovornik. Srbija, koja je postala član na prošlogodišnjem sastanku u Berlinu, ima tri člana. To su Jovan Kovačić, kopredsednik kompanije i bivši državni sekretar Ministarstva za energetiku Dejan Novaković i bivši funkcioner Nove demokratije i izvršni direktor EWB Tahir Hasanović.

Članovi

U Upravnom odboru Ist Vest Bridž kompanije, koja je član Trilaterale, između ostalih, nalaze se bivši državni sekretar u Ministarstvu odbrane Aleksandar Nikolić i princeza Katarina Karađorđević. U Nadzornom odboru su Jovo Bakić, Goran Svilanović, Darko Tanasković, Bojan Kostreš, Zorana Mihajlović, čije je članstvo zamrznuto zbog ministarske funkcije. Među članovima su Marko Blagojević, Milica Čubrilo, Boško Jakšić, Nebojša Spaić, Borislav Miljanović…

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari