Vučić neće potpisati sporazum sa Rusijom 1FoNet

Aleksandar Vučić, premijer Srbije, neće odustati od svog stava da potpisivanje sporazuma sa Rusko-srpskim humanitarnim centrom u Nišu, kojim bi se tom centru dao sličan diplomatski status, koji uživa NATO u Srbiji, ne bi bilo dobro za javni interes i evropsku budućnost Srbije, rečeno je Danasu u Vladi Srbije. Naši izvori, koji su zahtevali anonimnost, istakli su da će Vučić „odoleti pritiscima koji dolaze od strane Rusije za potpisivanje tog sporazuma“, napominjući da im odoleva unazad već tri godine.

„Ne, premijer Srbije neće potpisivati taj sporazum“, kategorični su sagovornici Danasa.

Tokom susreta Ivica Dačića, šefa diplomatije Srbije i potpredsednika Vlade Srbije sa zamenikom ruskog premijera Dmitrijem Rogozinom, u Moskvi, stiglo je saopštenje da je ruski kolega rekao Dačiću da Rusija želi da pospeši saradnju na svim nivoima sa Srbijom i da ne odustaje od namere da saradnici ruskog humanitarnog centra u Nišu dobiju diplomatski imunitet.

Rogozin je, kako se ističe u ruskom saopštenju sa tog sastanka, imao „samo jednu primedbu Srbiji“.

„Centar u Nišu je humanitarni centar i nema nikakve veze za pitanjima obrane. I sada, kada se pojavila mogućnost velikog posla razminiranja u Palmiri, ja vidim velike mogućnosti za centar u Nišu, a on za sada nije formalizovan. Mi smatramo da treba ubrzati potpisivanje sporazuma o statusu saradnika kako bi on počeo da funkcioniše za one poslove za koje je osnovan“, naveo je Rogozin.

Ivica Dačić juče nije odgovarao na pozive Danasa i pitanje šta je odgovorio Rogozinu na tu „primedbu“.

Ivica Dačić se juče sreo i šefom ruske diplomatije, nakon čega je Sergej Lavrov rekao da su „evropske integracije Srbije i saradnja s NATO su suverena stvar Srbije“.

On je dodao da je glavno da EU, razvijajući odnose s potencijalnim članicama, ne nameće svoju „apsolutno pogubnu i destruktivnu poziciju“ i tera ih da prave izbor između EU i Rusije, „ili Rusija ili EU“.

„Naši srpski prijatelji su nam potvrdili da će odlučivati da li će učestvovati u nekom događaju ili neće, polazeći od toga da li je taj događaj antiruski, i da u slučaju da jeste, neće u njemu učestvovati. Mi tu poziciju uvažavamo, kao što uvažavamo i poziciju rukovodstva Srbije o njenom vojnom neutralitetu“, rekao je Lavrov i dodao da je „odnos Srbije sa NATO suvereno pravo Srbije“.

Nema špijuna u Rusko-srpskom centru

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić ocenio je juče da su optužbe Zapada o navodnoj umešanosti osoblja RSHC u Nišu u špijunažu besmislene. Dačić je, nakon sastanka sa Lavrovom, rekao da su aktivnosti Centra isključivo humanitarne prirode i da nemaju nikakve veze sa špijunažom. „Špijuni se šalju na neprijateljske teritorije, a Srbi vole Rusiju čak i više od pojedinih Rusa“, poručio je Dačić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari