– Vanredne republičke izbore na proleće mogli bi da prate i prevremeni predsednički izbori, a, kako saznajemo, jedan od kandidata za novog šefa države je i Vuk Jeremić, ministar spoljnih poslova u vladama Vojislava Koštunice i Mirka Cvetkovića. Kako nam je rečeno u diplomatskim izvorima, Jeremić slovi za kandidata koji bi mogao da nastupi kao predstavnik tvrđeg, nacionalističkijeg bloka na poziciji desnice. Takođe, bivši šef diplomatije uživa podršku ruskog establišmenta, što bi se na izborima moglo predstaviti kao alternativa politici koja zastupa isključivo evropske integracije.

Danas nije uspeo juče da ove informacije proveri i stupi u kontakt sa Vukom Jeremićem, koji nije odgovarao na naš poziv. Kada je reč o drugim mogućim kandidatima na opozicionoj sceni, o njima će se ozbiljnije razgovarati pošto se prvo dogovore savezi i koalicije. Odnosno koje će sve stranke ići sa DS kao stožerom, a ko će sve činiti grupaciju LDP-SDS. Podsetimo, u februaru ove godine lider SDS i bivši predsednik Srbije Boris Tadić nije odbacio mogućnost da se ponovo kandiduje, već je u jednom intervjuu na to pitanje odgovorio „pitajte me ponovo za godinu dana“. Takođe, na opozicionoj sceni postoje i dalje stavovi da bi najbolji kandidat bila ličnost poznata javnosti, ali koja je van politike.

O tome da bi u aprilu mogli da se odviju izbori na svim nivoima spekuliše se već duže vreme, uprkos tome što premijer Srbije Aleksandra Vučić nikada javno nije izneo to kao mogućnost. Tako su se u javnosti pojavila još neka imena potencijalnih predsedničkih kandidata, poput Ivice Dačića, potpredsednika Vlade i šefa diplomatije, Zorane Mihajlović, potpredsednice Vlade i ministarke za građevinu, saobraćaj i infrastrukturu, kao i aktuelnog predsednika Srbije Tomislava Nikolića.

Ni Ivica Dačić ni Zorana Mihajlović juče nisu odgovarali na pozive Danasa tim povodom. Dačić je poslednji put govorio o neophodnosti raspisivanja i predsedničkih izbora još pre godinu dana. On je tada isticao da su, osim izbora u Vojvodini, Srbiji u budućem periodu potrebni i predsednički izbori.

Dačić je tada rekao da su predsednički izbori potrebni „ne sada, ali u narednom periodu svakako“. Za razliku od Dačića, aktuelni predsednik Srbije Tomislav Nikolić je u nekoliko navrata isticao da nisu potrebni vanredni predsednički izbori. Poslednji put je to izjavio prošle nedelje kada je ponavljajući svoj stav da Srbiji nisu potrebni predsednički kao ni prevremeni republički izbori istakao da „parlamentarni izbori zavise od Vučića, a predsednički od mene“.

Kako je Danas već izvestio, nezvanične pregovore o zajedničkoj izbornoj listi SNS i SPS vode pojedini funkcioneri iz ovih stranaka, a o tome se razgovara u slučaju da sa vanrednim opštim izborima budu raspisani i predsednički. To su za Danas preneli dobro obavešteni izvori sa političke scene. Navodno, jedna struja unutar Srpske napredne stranke spremna je da lideru Socijalističke partije Srbije Ivici Dačiću ustupi jedan broj kandidatskih mesta, i taj bi procenat mogao da se dogovori, ali samo u slučaju da Dačić podrži Tomislava Nikolića kao predsedničkog kandidata, odnosno da se sam ne kandiduje.

U toj varijanti, navodno, u slučaju da vrh SNS odluči da eventualno u maju ide na izbore na svim nivoima, uključujući i predsedničke, Dačićevi socijalisti dobijaju siguran ostanak u budućoj vlasti. Takođe, prema tvrdnjama sagovornika Danasa, na ovaj način Dačiću bi bilo omogućeno i da uspostavi „punu kontrolu“ nad svojom partijom, odnosno da tom koalicionom dogovoru i zajedničkom nastupu podredi dešavanja unutar SPS. Svako ko je protiv saradnje sa naprednjacima, jednostavno ne bi dospeo na listu.

Smatra se takođe da bi sadašnji predsednik Nikolić gotovo izvesno, uz podršku Dačićevih birača, dobio još jedan mandat u prvom krugu. Jer ako bi se išlo na drugi krug, i ako bi glasanje bilo dve nedelje nakon izlaska na opštim izborima, moguće je da birači naprednjaka ne bi bili motivisani u dovoljnoj meri da glasaju, što je potrebno za Nikolićevu pobedu. Ovaj scenario zvanično je nemoguće proveriti u vrhovima SNS i SPS, mada su se u štampi pojavile spekulacije o mogućem zajedničkom nastupu socijalista i naprednjaka na sveopštim izborima, kao i o protivljenju nekih funkcionera ovakvom dogovoru.

Posvećen CIRSD

U Centru za međunarodnu saradnju i održiv razvoj, čiji je Vuk Jeremić predsednik, rekli su nam da je on već dve godine u potpunosti posvećen radu i projektima CIRSD. S druge strane, sagovornici bliski Jeremiću smatraju da su priče o njegovom ponovnom političkom angažmanu, koje se povremeno pojavljuju u medijima, nesuvisle i međusobno kontradiktorne.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari