Skupština Srbije potrošila je od januara do septembra 1,1 milijardu dinara, što je 60 odsto sredstava planiranih skupštinskim budžetom.

Rad poslanika parlament je koštao oko 465 miliona dinara, što je za 31 milion više u odnosu na isti period prošle godine. Za stručne službe potrošena su 652 miliona dinara, što je u odnosu na proteklu godinu više za oko 120 miliona, navodi se, između ostalog, u finansijskom izveštaju parlamenta koji je usvojio Administrativni odbor. Veljko Odalović, sekretar Skupštine, kaže da parlament nema nikakva dugovanja za vodu, struju, građevinsko zemljište i da će sredstva koja su namenjena za njegov rad biti dovoljna do kraja godine.

Od 465 miliona dinara, koliko je parlament potrošio za rad poslanika, na plate parlamentaraca otišlo je 227 miliona dinara, a za paušal još 102 miliona. Na putovanja su utrošena 92 miliona dinara, od čega je gotovo 77 miliona otišlo na putovanja po zemlji, a 15 miliona za putovanja u inostranstvo. Parlamentarci su na reprezentaciju za devet meseci utrošili tek 191.584 dinara.

U tabeli koja pokazuje koliko je novca trošeno po strankama navodi se da je DS potrošio 118,6 miliona dinara, radikali oko 108 miliona, URS oko 40 miliona, SNS 38,5 miliona, LDP 18 miliona koliko i NS, a SPS oko 15 miliona dinara. Na jednog poslanika Pokreta veterana Srbije parlament je utrošio 1,7 miliona dinara, dok je na jednog poslanika Socijaldemokratske unije otišlo 411.000 dinara.

Među poslanicima, na koje je potrošeno najviše novca za lična primanja, odnosno plate i poslaničke dodatke, jesu Gordana Rajkov (URS) sa 2,7 miliona, Momo Čolaković (PUPS) sa 2,3 miliona, Munir Poturak (SDP) i Nataša Mićić (LDP) sa 2,1 milion. Potom sledi radikal Božidar Delić sa skoro dva miliona dinara, kao i Gordana Čomić (DS) sa 1,9 miliona dinara. Prate ih Nataša Jovanović (SRS) i Radojko Obradović (DSS) sa 1,9 miliona dinara, pa Dragoljub Mićunović (DS) sa 1,884 miliona dinara. Mlađan Dinkić, šef poslaničkog kluba URS, za gotovo sedam meseci parlamentarnog rada koštao je Skupštinu oko 1,2 miliona dinara. Reč je o bruto iznosima.

U proteklih devet meseci na putovanja po zemlji najviše je potrošio Bajro Omeragić (Bošnjačka lista), oko 882.000 dinara. Sledi ga Riza Halimi (PDD), kao i radikali Ljubomir Kragović i Marko Milenković sa oko 800.000 dinara. Na putovanja u inostranstvo najviše su potrošili poslanici koji su članovi Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, Miloš Aligrudić (DSS) sa 805.852 dinara, Nataša Vučković (DS) sa 797.993 dinara i Elvira Kovač (SVM) sa 707.493 dinara. Tu su i Dragoljub Mićunović (DS), Branko Ružić (SPS) i Slavica Đukić Dejanović (SPS).

Mobilni telefon o trošku parlamenta koristila je samo predsednica Skupštine Slavica Đukić Dejanović i njen devetomesečni račun iznosi 45.664 dinara. Iz izveštaja se vidi i da je veliki broj poslanika, bez obzira na to što im se bliži kraj poslaničkog mandata, štampao tokom proteklog perioda vizit karte na skupštinski račun. Na reprezentaciju najviše su potrošili naprednjaci (97.143 dinara), LSV (58.157 dinara) i SPO (26. 210 dinara).

Zanimljivo je da je u izveštaju zaboravljen Nenad Popović, poslanik DSS, koji se inače odrekao svih primanja.

Po dva savetnika svakom poslaniku?

Skupštini Srbije je potrebno više stručnih savetnika jer trenutan broj angažovanih u poslaničkim grupama i odborima nije dovoljan, stav je skupštinskog Administrativnog odbora. Predsednik Odbora Nenad Konstantinović kaže da je potrebno da u parlamentu rade 34 viša savetnika umesto 17, koliko ih trenutno ima. Broj konsultanata za administrativne poslove takođe treba povećati sa 17 na 25. Članovi Odbora složili su se i da je u budućnosti potrebno da na svakog poslanika budu bar dva savetnika ekonomske i pravne struke.

Parkiranje

Parlament je u proteklih devet meseci za plaćanje parking prostora poslanicima izdvojio čak 577.375 dinara, a sudeći prema izveštaju usluge Parking servisa najviše su koristili Ivan Andrić (LDP), Božidar Delić (SRS), Vladimir Milentijević (DSS) i Srđan Miković (DS).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari