Međunarodni faktor ima ponižavajući odnos prema legitimnim zahtevima Srba u svim srpskim zemljama i to je proces koji traje godinama, a kosovska kriza samo je nastavak takvog stava mnogih na Zapadu prema srpskom nacionalnom interesu – poručuje Milorad Dodik, predsednik Republike Srpske, u razgovoru za Danas.

Dodik završava višednevnu posetu Vašingtonu gde se, između ostalih, sastao sa zamenikom pomoćnika državnog sekretara SAD Filipom Rikerom i predstavnicima srpsko-američkih udruženja i Srpske pravoslavne crkve.

Na šta mislite kada kažete „srpske zemlje“?

– Pa, tamo gde žive Srbi. Dakle, Srbija, Republika Srpska i Kosovo. Podržavam Srbe sa severa Kosova, jer je njihova borba pravedna. Amerika i EU ponižavaju i njihovu borbu i njihove zahteve.

Kako zapravo podržavate Srbe sa severa Kosova?

– Koristim svaku priliku i način da ih podržim. Oni su pronašli originalan način da se bore za svoja prava i ja to pozdravljam.

Da li im pomažete i na terenu, imate li neposredan kontakt s njihovim predstavnicima na barikadama?

– Kada su počele blokade i postavljanje barikada, u Banjaluci su bili predsednici opština sa severa Kosova i upoznali nas s detaljima u vezi sa aktuelnom krizom. Preneli su nam njihove stavove i ja sam se saglasio da su im zahtev legitimni i pozvao ih da istraju u borbi. Potom je moj zamenik Emil Vlajki bio na severu KiM i upoznao se sa situacijom na terenu.

Da li ste konkretno pomagali u vezi sa barikadama?

– Mi s predstavnicima Srba razgovaramo i dajemo im otvorenu podršku. To je naša uloga.

Predsednik Srbije Boris Tadić ih je ipak pozvao da propuste Kfor i Euleks kroz barikade, pod uslovom da ne prevoze kosovske carinike?

– Nisam upoznat s najnovijim dešavanjima, ali, podržavam i kosovske Srbe i politiku države Srbije, naravno. U Americi sam već neko vreme, pa nisam bio u prilici da pažljivo pratim najnovija dešavanja. Ovde iznosim svoje principijelne stavove.

Šta bi, prema vašem mišljenju, Beograd trebalo da poruči Srbima sa severa Kosova?

– Ne samo Beograd, već i Banjaluka, bi trebalo da pozovu sve Srbe sa severa, ali i sa juga Kosova, koji žele da se isele da dođu u Srbiju i RS gde će im biti omogućeno besplatno zemljište.

Da li to znači da podstičete preseljenje stanovništva? Kakvu poruku time šaljete Srbima koji ne žele da napuste Kosovo?

– Secesija Kosova se dogodila pod parolom nemogućeg multietničkog suživota. Srbe sa Kosova niko nije pitao u vezi s tom secesijom, kao što nisu pitani ni Srbi u BiH prilikom secesije te države iz SFRJ.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari