Ostala su još dva koraka do završnice. Futsal reprezentativci Srbije priliku da uspešno prebrode prvi imaće u večerašnjem polufinalu protiv Rusije. Ulog je veliki, mesta u finalu u kome će se sastati sa boljim iz duela Španije i Kazahstana (21.00) ima samo za jednu ekipu.

                       P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; } Izabranici Ace Kovačevića su plasmanom među četiri najbolje ekipe Starog kontinenta ostvarili najveći uspeh Srbije, kojoj je do sada krajnji domet bio učešće u četvrtfinalu prvenstva Evrope. Pobedom nas Rusima, „orlovi“ bi samo potvrdili da će ova generacija futsalera zauzeti posebno mesto u istoriji srpskog sporta.

Sa druge strane, Rusija je redovni učesnik završnice velikih takmičenja, u poslednja dva je bila učesnik velikog finala, a najveći uspeh „zbornaje“ je osvajanje Evropskog prvenstva 1999. godine. Iako bi prvi utisak na osnovu imena našeg današnjeg protivnika bio da Perića i saigrače očekuje slična utakmica poput one od pre tri dana protiv Ukrajine, imajući u vidu da je reč o sovjetskoj školi, postava Rusije to demantuje. U sastavu ove ekipe nalaze se čak trojica igrača iz Brazila. Reč je o Ederu Limi, Romulu i Robinju, od kojih su prva dvojica strelci po tri pogotka u dosadašnjem delu prvenstva.

Okršaj ove dve ekipe je nešto uobičajeno na prethodnim turnirima, a u poslednjem u kojem su Rusija i Srbija ukrstili koplja bolja je bila ekipa našeg današnjeg rivala. Na poznanstvo reprezentacija koji će večeras nastupati u prvom polufinalnom paru upozorava i selektor Srbije Aca Kovačević naglašavajući da neće biti smak sveta ukoliko se „orlovi“ ne naprave korak više u odnosu na do sada učinjeno.

– Dobro se znamo, za ovih devet godina nije bilo takmičenja gde nismo igrali. Pobedili smo ih samo na Evropskom prvenstvu u Mađarskoj, dok su oni poslednji put slavili nedavno u Izmiru na kvalifikacijama za SP. Nadam se da ćemo se plasirati i finale, ali i da se ne desi napravili smo veliki uspeh za srpski futsal i njegovu promociju – podsetio je na tradiciju koju imaju dueli ove dve reprezentacije.

Selektor Srbije je prepuštajući ulogu favorita Rusima, upozorio da su dosadašnji rezultati Srbije na Evropskog prvenstvu pomerili granice realnog.

– Svaka utakmica je priča za sebe, idemo korak po korak, na isti način kao do sada. Učinićemo sve da pobedimo, iako ništa ne garantujemo. Rusi su favoriti, što dokazuju njihova imena igrača i igre na prvenstvu. Ovo što smo do sada uradili možemo podvesti pod naučnu fantastiku. Italija ima 2.000 klubova, Španija 2.000.000 igrača pa vi vidite. Tamo sva deca idu na futsal. Mi smo sa izuzetno malom bazom uspeli da napravim ovaj rezultat. Mi smo skromna mala družina, porodica – podseća Kovačević gde je Srbija u odnosu na ostale reprezentacije.

Sergej Skorovič: Nisam siguran da smo

Selektor Rusije Sergej Skorovič nije prihvatio ulogu favorita koji mu je kolega sa klupe današnjeg rivala prepustio naglasivši da se njegova reprezentacija neće zaustaviti na dosadašnjem učinku.

– Može uvek da se diskutuje ko je favorit, ali sutra će biti puna hala koja će dati veliku podršku Srbiji. Nisam siguran da smo favoriti, šanse su 50:50. Došli smo do polufinala, ali ne želimo tu da se zaustavimo jer hoćemo pobedu. Nemamo pravo na grešku i svesni smo toga jer je ulog medalja. Ključni igrači Srbije nose tim i to se videlo do sada – ukazuje Skorvič na značaj večerašnjeg duela.

Da i klubovi budu vrhunski

– Neko ovde kod nas trenira pet puta nedeljno po sat vremena, neko manje, a Marko Perić, na primer, trenira u svom klubu u Italiji četiri sata dnevno. Da bi se neki sport vrhunski igrao, treba i priprema da bude vrhunska. To smo na neki način napravili kroz reprezentaciju, a sada je cilj da se i u klubovima dobije ta dimenzija – poručio je selektor Srbije.

Futsal treba da zaživi

– Ovo je do sada najbolja promocija ovog sporta. I po poseti i po interesovanju. Jednostavno, ovo je nešto što bi trebalo da pomogne da se futsal razvija na našim prostorima i dobije zapaženije mesto – optimističan je Kovačević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari