Srpski teniser Novak Đoković odbranio je titulu osvojenu prošle godine na ATP turniru u Dubaiju, pošto je posle 200 minuta igre raspoređenih u dva dana savladao Rusa Mihaila Južnog sa 2:1 u setovima (7:5, 5:7, 6:3).

Posle prvog dela finala, odigranog u subotu i prekinutog zbog kiše, drugi teniser sveta vodio je sa 1:0 u setovima i 2:0 u gemovima u drugom delu igre. Iako je osvojio prvi gem u jučerašnjem nastavku, Đoković je dozvolio 15. teniseru sveta da izjednači na 3:3, a onda u finišu seta i da u potpunosti preokrene rezultat u svoju korist – 7:5 za Južnog i 1:1 u setovima.

Odlučujući deo igre počeo je kao i prethodni, vođstvom od tri koraka u korist srpskog tenisera, ali se Rus posle šest gemova pobrinuo za totalnu reprizu drugog seta. Pri rezultatu 3:3 u gemovima, Južni je imao dve brejk šanse, koje nije uspeo da iskoristi. Pošto je uspeo da se izvuče iz neugodne situacije, Đoković je brejkom u osmom gemu odškrinuo vrata drugog uzastopnog trofeja na turniru u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. U svom servis gemu najbolji srpski teniser iskoristio je drugu od tri vezane meč lopte i na taj način se okitio 17. titulom u karijeri.

– Bila je ovo uzbudljiva nedelja i sjajna završnica. Nadam se da ćemo se videti i naredne godine u Dubaiju, gde su me proteklih dana podržavali brojni navijači i članovi mog tima – istakao je Đoković, koji je jedini pored Belgijanke Žistin Enan i Švajcarca Rodžera Federera uspeo da odbrani trofej na ovom prestižnom turniru.

Đoković je tokom celog meča dosta rizikovao prilikom servisa tako da je imao svega 52 odsto uspešnosti u tom segmentu igre, naspram 67 odsto ruskog tenisera. Takav pristup uslovio je čak 12 duplih servis grešaka na kontu našeg igrača, koji je imao, doduše, i više as udaraca (5-1). Posle trijumfa u ovom meču, prvi nosilac na turniru u Dubaiju je poveo protiv Južnog sa 4-3 u međusobnim pobedama. Đoković je ovom pobedom zaradio 383.000 dolara i odbranio 500 ATP poena.

Srbi favoriti u Dejvis kupu

Najpoznatija svetska kladionica „Vilijem Hil“ svrstala je reprezentaciju Srbije na prvo mesto favorita za osvajanje Dejvis kupa sa kvotom od 3.75, dok dvostruki uzastopni šampion, selekcija Španije, ima koeficijent od 4.50. Na trećem mestu su Argentinci sa kvotom 7.00, dok je rival „orlova“ u prvom kolu Svetske grupe, reprezentacija SAD, plasirana tek na osmo mesto liste favorita (11.00).

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari