Vaterpolo reprezentacija Srbije nije doplivala do finala Evropskog prvenstva u Zagrebu, gde je, zahvaljujući golu iz peterca pet sekundi pre kraja ovog uzbudljivog, tvrdog i neizvesnog duela, otišla s(p)retnija selekcija domaćina Hrvatske, dok će svetski prvak sutra sa Mađarskom voditi bitku za bronzanu medalju – 9:10 (1:2, 4:4, 2:2, 2:2).

 

Srbija – Hrvatska 9:10

(1:2, 4:4, 2:2, 2:2)

Bazen: Na Savi. Gledalaca: 5.000. Sudije: Naumov (Rusija) i Borel (Španija). Igrač više: Srbija 8 (6), Hrvatska 9 (3). Peterci: Hrvatska 2 (2).

SRBIJA: Soro (10 odbrana), Avramović, Gocić 3, Udovičić 1, Vapenski, D. Pijetlović 1, Nikić 1, Aleksić, Rađen 1, Filipović 1, Prlainović, Mitrović 1, G. Pijetlović.

HRVATSKA: Pavić (10 odbrana), Burić 3, Bošković 3 (2), Dobud, Joković 2, Muslim 1, Karač, Bušlje, Sukno, Barać, Hinić, Obradović 1, Buljubašić.

 

Kao u polufinalnom okršaju sa Crnom Gorom, naši igrači su „izginuli“ u bazenu, ali nisu imali dovoljno svežine, pribranosti, sreće i pameti za novi ovosezonski trijumf nad odmornijim, s prepunih tribina temperamentno bodrenim i u nekim situacijama od strane sudijskog para podržanim komšijama, koji su imali kvaliteta i iskustva da iskoriste propuste u igri protivnika. Nisu ih „plavi delfini“ previše napravili, problem je bio u njihovom tajmingu. Ekipa selektora Dejana Udovičića najviše je kiksirala u odsudnim trenucima, kada je trebalo preći u vođstvo. U napadu, pre svega. Odbrana je bila na standardno visokom nivou, golman Soro takođe, ali je Srbiji često falila mirnoća pred mrežom inspirisanog Pavića. „Kockasti“ su gotovo sve vreme bili u plusu, dva puta je ta prednost iznosila dva gola (3:1, 7:5), ali trostruki strelac Gocić i društvo nisu uspevali da odu korak dalje od izjednačenja. Imala je naša reprezentacija veliku šansu za pobedu pri rezultatu 9:9, međutim udarac dobro čuvanog junaka utakmice s Crnogorcima Vanje Udovičića otišao je preko prečke. Soro je zaustavio sledeći napad Hrvata, ali nije mogao i šut Mihe Boškovića, iz peterca dosuđenog posle faula nad Burićem. Krenuo je naš čuvar mreže na pravu stranu i za malo uhvatio loptu, ali je ona prešla preko njegove ruke i digla na noge 5.000 navijača. Preostalih pet sekundi bili su nedovoljni za organizaciju ozbiljne akcije i izrađen šut, pa je Pavić bez problema zaustavio poslednji pokušaj iz daljine i uskratio Srbiji priliku da posle trofeja u Svetskoj ligi i Svetskom kupu uzme još jednu titulu ovog leta.

Ne i pravo na samozadovoljstvo i ponos. Nijedna ekipa sem naše nije učestvovala na sva tri velika takmičenja u poslednja tri meseca i stizala do pobedničkog postolja, za koje je Filipoviću, Prlainoviću, Nikiću i ostalima na EP potrebna još pobeda nad večitim rivalom i aktuelnim olimpijskim prvakom Mađarskom, koja je bila bolja u grupnoj fazi turnira (6:9). Svi su u našem taboru očekivali i priželjkivali Italiju za poslednjeg rivala, ali su „azuri“ odličnom partijom i sigurnom pobedom (10:8) stavili pečat na sjajne role u dosadašnjoj fazi prvenstva, gde su „plavi delfini“, podsetimo, stigli zahvaljujući bankarskom kreditu.

Vanja Udovičić: Dali smo maksimum

– Dali smo maksimum i svako od nas može jedan drugog da pogleda u oči u svlačionici. Najveća stvar za ovaj tim biće ako shvati da turnir za nas još nije završen, jer u subotu igramo za treće mesto. I u tom meču treba da odigramo najbolje što znamo – rekao je kapiten našeg tima Vanja Udovičić.

Dejan Udovičić: Hrvati su bili odmorniji

– Čestitam mojim igračima, dali su maksimum. Moja ekipa se nije uplašila nijednog trenutka, pokazali smo zube. Imali smo otvorenu utakmicu, da smo dali gol i poveli verujem da bi bilo drugačije. Hrvati su bili svežiji i malo odmorniji, možda je to presudilo – istakao je selektor „plavih delfina“ Dejan Udovičić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari