Komentari: 0
Ostavite komentar
Ocena: 5.00
Glasaj:
Pošalji tekst
Promeni veličinu slova
Verzija za štampu
Bili ste svedok događaja?
Pošaljite nam vaše vidjenje, slike ili video..
Srbija nema alternativu
02/06/2013 18:20 | Ankara, London, Beograd | Inicirao onlajn raspravu: Dušan Spasojević

Ambasador Srbije u Turskoj organizovao debatu na Tviteru

Srbija nema alternativu

Turska postala „iscrpljena“ od evropskog puta

Autor: B. Cvejić

Ankara, London, Beograd - Od samog članstva u Evropskoj uniji mnogo su značajnije reforme koje će se izvršiti na putu ka tome. Srbija je za razliku od Turske aktivan učesnik u procesu evropskih integracija, imajući u vidu da je na korak od dobijanja datuma pregovora za članstvo u EU, dok Turska još nije ni blizu tome iako je status kandidata dobila pre više godina, zaključeno je na Tviter debati koju je organizovao ambasador Srbije u Turskoj Dušan Spasojević.

„Srbija je na nepovratnom putu ka EU. Slažem se da je to što treba uraditi na putu ka članstvu značajnije od samog članstva. Konačno, mi smo skoro i stigli do toga, ali su nam sada neophodne reforme“, napisao je na Konstantin Samofalov, poslanik DS i član Grupe prijateljstva sa Turskom u Narodnoj skupštini.

Jedan od zaključaka ove onlajn debate jeste i da Turskoj EU nije toliko neophodna kao što je to slučaj sa Srbijom, kojoj je jedini izlaz iz trenutne ekonomske situacije u približavanja Uniji. Turska je, sa druge strane, prema komentarima turskog novinara Serkana Demirtaša, već „iscrpljena od evropskog puta“. „Bitan je specifičan nacionalni kontekst, veličina zemlja, tako da je Turska kategorija sama za sebe. Na Balkanu su male zemlje, pa je put ka EU jedini put za njih“, tvitnuo je Ivan Vejvoda, direktor Balkanskog fonda za demokratiju. Turska treba da bude deo EU bez ikakvih ‘ako’ i ‘ali’“, dodao je Vejvoda.

U debati, u kojoj je najavljena tema bila EU, Turska, Srbija, Balkan, Sirija, učesnici su se dotakli i teme uticaja Turske na zemlje Balkana i spoljne politike ove zemlje. „Neotomanizam na Balkanu je sahranjen u ruševinama u Alepu. To je gotovo“, zaključio je britanski novinar Tim Džuda, dodavši da skepticizam prema neotomanizmu i dalje postoji. „Veći deo turske spoljne politike prema zapadnom Balkanu je prilično jasan, ‘bez ikakvih oblaka’“, naglasio je Džuda.

Tokom debate ocenjeno je i da je neophodna veća saradnja Srbije i Turske, jer bi to bilo „korisno za čitav region“, na šta je ambasador Spasojević istakao da je ekonomska saradnja ove dve zemlje „udvostručena u poslednje dve godine“.

Glavni urednici tri najveća dnevna lista - Zamana, Hurijeta i Džumhurijeta, kao i novinar i analitičar Jusuf Kanli, profesori međunarodnih odnosa i nekoliko narodnih poslanika, zajedno sa ambasadorom Srbije, učestvovali su u Tviter debati iz srpske rezidencije u Ankari, i razmenili mišljenja sa učesnicima koji su se „uključivali“ iz Beograda, Londona i drugih gradova.

Kosovo i „turska istorija“

Na pitanje urednika političke rubrike Danasa Nikole Tomića zašto je Turska među prvim zemljama priznala Kosovo kao nezavisnu državu, turski novinar i analitičar Jusuf Kanli je odgovorio da razlog verovatno leži u „u turskoj istoriji“. Kada je reč o Kosovu, novinar iz Turske Serkan Demirtaš istakao je da se nada se da će i „Kosovo pratiti Srbiju na putu ka EU“.

Ostavite komentarOstavite komentar

Komentari (0)