Site name

Izbori će biti kriminalistički triler sa elementima horora i vrlo malim šansama za "happy end"

Saša Janković kao "neko sasvim treći"

Sva je prilika da će se na predsedničkim izborima u Srbiji, posle trinaest godina i tri runde okršaja između Tomislava Nikolića i Borisa Tadića, rečnikom potonjeg, gledati neki drugi film.

16

Piše: Ivan Živkov

02. decembar 2016. 10:38

Sudeći prema dešavanjima i atmosferi u društvu, sasvim je moguće da to bude kriminalistički triler, sa elementima horora i vrlo malim šansama za "happy end".

Kako stoje stvari u biračkom telu kada su u ponudi liste stranaka i koalicija, videli smo na aprilskim izborima. Srpska napredna stranka i Socijalistička partija Srbije potvrdile su svoje rezultate iz 2014. godine i činjenicu da vladajuća koalicija ima stabilnu podršku oko 2,2 miliona glasača. Sve ostale izborne liste zajedno su osvojile oko 1,5 miliona glasova pa, matematički gledano, jedinstveni kandidat vladajuće koalicije ima dovoljnu podršku za pobedu u prvom krugu predsedničkih izbora, u slučaju identične političke ponude i izlaznosti na izbore. Međutim, upravo to, ponudu i izlaznost, može da promeni neko ko se na prethodnim izborima nije kandidovao, a za svoju primarnu ciljnu grupu odabere skoro tri miliona birača koji su, nezadovoljni ukupnom ponudom vlasti i opozicije, apstinirali od glasanja. U tom kontekstu, ulazak Saše Jankovića u izbornu utakmicu može za vlast predstavljati opasnost i ovaploćenje stihova Zvonka Bogdana "onda tvojoj sreći dođe neko, neko sasvim treći".
Vladajućoj koaliciji, osim potencijalno novog protivnika, otežavajuću okolnost predstavlja i to što je četiri godine isključivo gradila kult ličnosti Aleksandra Vučića pa joj sada može biti problem mobilizacija pristalica da glasaju za bilo koga drugog, a potrebno je i da socijalisti "progutaju žabu" pa da u skladu s "naprednim vremenom" po prvi put u istoriji nemaju svog kandidata za šefa države. Svaki drugi scenario, na primer kandidat slabijeg rejtinga od Vučićevog, i izostanak podrške socijalista, izvesno bi značio da nema pobede u prvom krugu, već da se ide u drugi, koji je za vlast uvek opasno prebrojavanje koliko je svih onih koji, bez obzira na velike ideološke razlike među sobom, žele da joj što pre vide leđa.

Paradoksalno, kandidatura Saše Jankovića ne odgovara ni mnogima u aktuelnoj opoziciji, koji gube na političkom značaju ako on uspe da pobedi ili bar osvoji velik broj glasova i tako faktički preuzme barjak u borbi protiv naprednjačke vlasti. Zato će lideri opozicionih stranaka u slučaju njegove kandidature pokazati jesu li i dalje na nivou tragikomičnog lika Mirka Topalovića, koji kaže "hoću svoj deo, nećete da me prevarite" ili su dorasli situaciji koja zarad opšteg društvenog interesa nalaže drugačije, kreativnije opoziciono delovanje. Ako i oni, kao naprednjaci, budu hteli da eliminišu pojavu "stranog tela" na političkoj sceni, tako što će Jankovića pokušati da ukalupe u postojeće političke relacije, upropastiće mogućnost da on bude "neko treći" i pretvoriti ga u trivijalnog kandidata opozicionih stranaka i takozvanog "bivšeg režima", što je prava poslastica za naprednjačku propagandnu mašineriju i utaban put ka još jednom slabom odzivu birača na izbore i novoj Vučićevoj pobedi.

Autor je sociolog

komentari (16)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

mir-jam

02. decembar 2016.

Podrska opozicionih stranaka kandidaturi Sase Jankovica USLOV JE OPSTANKA opozicije. Ukoliko se to ne shvati na vreme (a vec je krajnje vreme), opozicija ce nositi jos jednu tesku hipoteku. Gospoda opozicionari moraju da se poklone pred nekim ko se u svom poslu dokazao mnogo bolje nego oni na svom , dok su bili vlast. Sasa Jankovic im je kao Boziji dar-sansa da speru (potpuno zasluzenu) ljagu sa sebe, i pokusaju da sa njim ispred sebe, kao garantom ispavnosti, iskoriste drugu istorijsku sansu...

Zoran Drakulic

02. decembar 2016.

Ipak ce Mirko Topalovic biti glavni lik u tom filmu. Autoru svaka cast na analizi.

desa

02. decembar 2016.

A treci je uvek najtuzniji jer gleda ledja dvojici ispred sebe .

jh

02. decembar 2016.

Taj neko sasvim treci ni u najludjim snovima ne moze da osvoji 3 000 000 glasova .

DARKO

02. decembar 2016.

Zna se koga ce narodnagraditi za rad a ko je na ivici cenzusa.

Botic

02. decembar 2016.

Ko bi bolje analizirao Sns od bivseg clana Ivana? Mozda da objasni kako su ga iskljucili iz stranke i sklonili sa mesta savetnika ministra poljoorivrede zbog afere sa alfatoksinom? Kakve je sjajne savete davao svi znaju.

Petar B.

02. decembar 2016.

Mir-jam je sve lepo rekla (rekao?). Primarni cilj za opoziciju mora da bude pobeda ne-SNS kandidata, inace ce za godinu dana Srbija biti bez efektivne opozicije! Sasa Jankovic je predstavnik "normalne Srbije" a da li ta Srbija ima dovoljno glasaca ostaje jos da se vidi.

Vera Ćuk

02. decembar 2016.

mir-jam:O kakvoj vi podršci govorite. Pa sve opozicione partije su već najavile svoje kandidate na predsedničkim izborima što znači da Jankovića samo zloupotrebljavaju.

zoran

02. decembar 2016.

Žao mi je što danas nemamo opoziciju opozicija i jeste u tom fazonu hoću svoj deo nećete da me prevarite ali zbog te njihove halapljivosti mi građani gubimo svaki dan.

Vojvodinaš

02. decembar 2016.

Prevelik prostor dajete u tekstu Saši Jankoviću. On sa onih njegovih 100 potpisnika i možda još kojom stotinom prethodnih apstinenata ne može učiniti više. Puno je razloga zašto više građana neće glasati z aJankovića.

ZOKICA

02. decembar 2016.

Ne znam kakve dileme ima za predsedničke izbore, jasno je svima da su naprednjaci toliko jaki u biračkom telu da će svaki njihov kandidat pobediiti na izborima, ne moraju to biti Vučić i Nikolić, koga oni podrže pobediće.

ciliKON

02. decembar 2016.

Nema tu nikakvog horora, Vučić je toliko jak u biračkom telu da su praktičlno predsnilki izbori završeni, pobedjuje onaj koga on preporuči biračkom telu, odnosno, gradjanima Srbije. Ako su gradjani Srbije horor onda neka ostali kandidati i Živkov biraju drugi narod.

Marijeta

03. decembar 2016.

"Kreativnije opoziciono delovanje" bi bilo da nam opozicija podvali Jankovica?

Gaga

03. decembar 2016.

SNS ima jako biracko telo,tako da ce njihov kandidat osvojiti najveci broj glsova.

anastasija

03. decembar 2016.

Davljenik se i za slamku hvata

Jovan Stankov

03. decembar 2016.

Nisu svi naseli na kukavičije jaje zvano Vuk Jeremić.