Site name

Povodom Međunarodnog dana migranata udruženje Atina i fondacija Konrad Adenauer predstavili istraživanje

Vreme je za integraciju migranata u srpsko društvo

Institucije u Srbiji više ne mogu da tretiraju migrante sa Bliskog istoka kao da su na našoj teritoriji u prolazu, već treba da preuzmu odgovornost za njihovu integraciju u srpsko društvo.

4

Piše: A. P.

Beograd 18. decembar 2017. 23:25

Vreme je za integraciju migranata u srpsko društvo

Foto: EPA / Edvard Molner

To je poruka današnje konferencije udruženja za borbu protiv trgovine ljudima "Atina" i fondacije Konrad Adenauer u Medija centru.

Povodom Međunarodnog dana migranata, Norbert Bekman, direktor Fondacije Konrad Adenauer u Srbiji, poručio je da se rad organizacija civilnog društva sa izbeglicama u Srbiji promenio jer i migranti sada duže borave u našoj zemlji pa naša administracija mora da se prilagodi i odgovori na njihove potrebe.

- Migranti duže ostaju u Srbiji, ali njihova budućnost je neizvesna, zbog toga je ovde potrebno više kvalifikovanih službenika i administratora koji će voditi računa o tome da se njihova prava poštuju. Sada su opštine, gradovi i udruženja civilnog društva ti koji moraju da se izbore da pomognu migrantima i osmisle kako da se politički i administrativno postupa prema njima, ukazuje Bekman.

Da je integracija ključna reč u daljem postupanju Srbije prema migrantima, zaključuje Jelena Hrnjak iz udruženja "Atina", naglasivši da ovo pitanje moramo da otvorimo bez obzira na trenutni status izbeglica i to koliko oni planiraju da se zadrže u našoj zemlji.

- Pre godinu dana pričali smo o tranzitu migranata kroz našu zemlju, sada je vreme da govorimo o njihovoj integraciji, da omogućimo uslove da se uključe u naše društvo i ostvare svoja prava. Integracija mora da stoji nasuprot rasizmu, ksenofobiji i nasilju koje se često iskazuje prema njima, naglasila je Hrnjak.

Da je integraciju moguće postići kroz postojeći pravni okvir, naglašava Milan Aleksić iz udruženja "Atina", koji dodaje da su naši zakoni dobri ali nedovoljno iskorišćeni, što potvrđuje istraživanje koje je ova organizacija sprovela.

- Država mora biti svesna da izbeglička kroza nije završena, ona je samo promenila oblik. Sada moramo da počnemo da se bavimo edukacijom migranata, da im omogućimo obrazovanje, da nauče jezik, da ih uključimo na tržište rada - poručio je Aleksić.

povezane vesti

komentari (4)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Sima Simic

18. decembar 2017.

Ma nije valjda! Nismo uspeli da integrisemo izbeglice iz Bosne i Hrvatske sve ove godine i nikoga nije briga, a treba da integrisemo kurtu i murtu koji i nisu izbeglice nego ekonomski migranti. Kakve su to izbeglice (sa malobrojnim izuzecima) -- muskarci od 20-30 godina pobegli prvi, a zene i decu ostavili u Turskoj dok se oni ne snadju?! Sta je vama?

Branimir

19. decembar 2017.

Зашто би прихватали мигранте, кад своје беде имамо за извоз!!! Зашто држава не покуша да сачува своју популацију него желите још једну мислиманску земљу на Балкану. Историја је показала да је то погрешно докле год има православаца на Балкану.

bogdan trojkaš

19. decembar 2017.

Ako su budale naši i evropski zvaničnici - nisu migranti. Srbija nije u stanju da zbrine ogroman broj svojih građana koji su ostavljeni da umru u svojim bednim kućicama, bez grejanja i hrane, bez pomoći rodbine i komšija. Migranti ne žele da se integrišu u Srbiji. Ovo liči na silovanje Srbije, da migrantima osigura uslove koje nije sposobna da pruži ni svojim građanima!

Milica

19. decembar 2017.

Da li se iko iz raznoraznih međunarodnih organizacija doseća da su nama Srbima ugrožena najosnovnija ljudska prava u Srbiji. Ovako, isti ti Srbi koji su satanizovani kao koljači i ubice muslimana i Hrvata treba da pomažu integraciju-odnosno da u Srbiji zadrže migrante koje Evropa ne želi. Da li smo baš toliki idioti.