Site name

Stručnjaci upozoravaju da je ovo tek početak epidemije malih boginja

Vakcinacija neophodna, antivakcinalisti ćute o smrti pacijenta

Dok stručnjaci upozoravaju da je smrt dvadesetogodišnjeg mladića iz Beograda zbog komplikacija izazvanih malim boginjama, tek početak epidemije ove bolesti, javne ličnosti koje su svrstane u "antivakcinalni lobi" nisu se oglašavale tokom jučerašnjeg dana povodom ovog slučaja.

4

Piše: A. Popović

Beograd 28. decembar 2017. 12:30

Vakcinacija neophodna, antivakcinalisti ćute o smrti pacijenta

Foto: Stefana Savić (arhiva)

- Epidemija malih boginja je odnela prvi život, i dobija šire razmere, ali vrh još nije dostignut, naglašava Tomislav Stevanović, pedijatar i jedan od osnivača udruženja "Pedijatrija zasnovana na dokazima", u okviru koga su roditelji i lekari zajedno sa udruženjem "Građani protiv šarlatanstva" pokrenuli peticiju i podneli krivične prijave protiv javnih ličnosti koje su zagovarale da decu ne treba vakcinisati.

Stevanović objašnjava da su od nadležnog tužilaštva dobili potvrdu da je primljena krivična prijava protiv dr Jovane Stojković, jedne od doktorki koja je govorila protiv vakcina, uz dr Slađanu Velkov.

- Doktorka Velkov je najveći problem, ona je začetnik svega što se dešava a sada niko ne može da je nađe, na telefone se ne javlja, dok je doktorka Stojković i dalje veoma aktivna, ukazuje Stevanović.

Doktorka Jovana Stojković zaista jeste veoma aktivna na društvenim mrežama gde konstantno obrazlaže zašto su vakcine štetne, a donedavno je bila aktivna i kao članica medicinskog saveta pokreta Dveri. Kada smo zamolili Dveri da nas sa njom povežu, objasnili su da "nije toliko aktivna u pokretu, više se bavi vakcinama". Pored nje, kao glavne "krivce" za antivakcinalnu propagandu ova udruženja su u krivičnim prijavama označili i Jelenu Karleušu, Maju Volk, Mirjanu Bobić Mojsilović, Miroljuba Petrovića, ukupno trideset dvoje ljudi, otkriva Stevanović, od kojih smo neke pokušali da kontaktiramo juče međutim bez uspeha. Odazvala se Mirjana Bobić Mojsilović, rekavši da ne želi da komentariše ništa jer "ne zna o kakvoj se krivičnoj prijavi radi, niti da li je i šta rekla na temu vakcinacije".

Ipak, Stevanović insistira da su za ovakvu epidemiološku situaciju najodgovorniji lekari "koji vode rat protiv vakcina, oni su potpuno izgubili smisao za ono što je naučno potvrđeno, za struku, to su ljudi koji se uglavnom regrutuju iz miljea onih koji se bave alternativnom medicinom" primećuje on, dodajući da su zbog toga roditelji veoma uplašeni, i da se taj strah ne može razumom suzbiti. On ukazuje i da je država na pogrešan način pristupala ovom problemu i da je zato bila potrebna dodatna inicijativa stručnjaka.

Stav države izneo je juče i ministar zdravlja Zlatibor Lončar koji je

povodom slučaja smrtnih posledica nevakcinacije, rekao da se desilo ono na šta struka mesecima upozorava, i još jednom apelovao na roditelje da vakcinišu svoju decu, da ne slušaju druge jer ne mogu očekivati da država bude čudotvorac i zaustavi epidemiju.

- Koristim priliku da još jednom kažem da problem ne može da se reši dok se ne vakcinišemo. To je jedini način da ne dolazi do ovakvih stvari, rekao je Lončar novinarima.

Potvrđeno 225 slučajeva oboljenja

U Srbiji je od početka oktobra do danas registrovano ukupno 630 slučajeva malih boginja, od kojih je 225 laboratorijski potvrđeno u Institutu "Torlak", saopštio je Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

povezane vesti

komentari (4)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Dragan Petrovic

31. decembar 2017.

Javljaju se javljaju a I oglasavaju samo sto Vi lazima sirite I paniku a I vodite hajku pa ih zato nema. Strah je kod vas Vakcinasa .... Nas Niti je strah Niti seen bojimo iako smo nevakcinisani jer znamo na cemu smo sto Sa vama nije slucaj. Sve najbolje Vam zelim

Ivan Petrović

01. januar 2018.

Zašto se širi panika. Zašto toliko zastrašivanja naroda. Ako su vakcine dobre, zašto kazne i pretnje. Jer doktori znaju da su štetne i ne vakcinišu svoju decu.,a mi ostali moramo jer je neko uvezao i mora da se potroše i jer se oni veoma .''''brinu." za naše zdravlje.

Nikolic Zoran

02. januar 2018.

Gospode Boze, ne mogu da verujem sta citam u ova dva komentara?!?! Zar ste zaista toliko slepi kod ociju ? Da moraju se neodgovorni roditelji kaznjavati, jer nevakcinisana deca su najpodloznija boginjama i jos kojekakvim zaraznim bolestima za koje smo mislili da su iskorenjene. Ta ista deca se druze sa drugom decom i idu u vrtice I skole. Samim tim su potencijalno moguci prenosioci istih tih oboljenja. I bas zato sto nemamo decu za "bacanje", moramo ih cuvati. Nasa deca su NEUPOREDIVO vaznija od nas samih I nasih hirova.

Svetlana NS

03. januar 2018.

Ni ja, g. Nikoliću, ne mogu da verujem koliko se vakcinisani boje da će biti zaraženi iako su se zaštitili vakcinom.