Za tužilaštvo je normalno nasilno izbacivanje sa tribine 1

Pesničenje po glavi i leđima, guranje niz stepenice i udaranje glavom u zid za Osnovno tužilaštvo u Staroj Pazovi nije slučaj koji zavređuje pažnju.

Ovaj zaključak proističe iz rešenja kojim je tužilaštvo u Staroj Pazovi obrazložilo odbacivanje krivične prijave koju su početkom godine protiv N. N. lica podneli članovi Inicijative mladih za ljudska prava.

„Povrede nisu nastale sredstvom pogodnim da se telo teško povredi i zdravlje teško naruši, već su očigledno nanete rukom… te se zaključuje da se u radnjama N. N. lica stiču sva bitna obeležja krivičnog dela laka telesna povreda za koje se gonjenje preduzima po privatnoj tužbi“, navodi se u rešenju tužilaštva kojim se odbacuje krivična prijava.

Iz Inicijative mladih za ljudska prava najavljuju ulaganje prigovora na ovu odluku.

– U rešenju tužilaštva nam najviše smetaju dve stvari. Najpre, iako se ne dovodi u pitanje da smo mi dobili batine, u rešenju piše da je normalno da se mi izbacimo sa promocije. Zatim, u celom rešenju se nigde ne spominje organizator skupa, iako je po zakonu organizator odgovoran za sve što se dogodi – kaže za Danas Ivan Đurić, programski direktor Inicijative mladih za ljudska prava.

Organizator skupa na kojem je početkom godine došlo do incidenta je Srpska napredna stranka. U pitanju je bila promocija knjige Veselina Šljivančanina, koji je u Hagu osuđen zbog ratnih zločina počinjenih u Hrvatskoj. Tribina je prekinuta kada su članovi Inicijative razvili transparent „Ratni zločinci da zaćute da bi se progovorilo o žrtvama“. Međutim, iako su tada članovi Inicijative nasilno izbačeni sa skupa koji se održavao u Beški, tužilaštvo je našlo da nema prostora za reakciju. „Radnjama N. N. lica oštećenima nisu uskraćena ili povređena prava utvrđena Ustavom, a samo izbacivanje iz sale u kojoj se održavala tribina onih lica koja u sali prave nered i ometaju tribinu je jedan normalan čin za takvo jedno ponašanje lica koja ometaju skup“, stoji u rešenju tužilaštva.

Milan Antonijević, direktor Komiteta pravnika za ljudska prava JUKOM, smatra da je obrazloženje tužilaštva problematično.

– Ovim se šalje loša poruka nasilnicima. NJihova reakcija nije uopšte bila srazmerna prekidanju tribine i žao mi je što je tužilaštvo ovako odlučilo – kaže Antonijević.

Govoreći o delu rešenja koji odbacivanje krivične prijave obrazlaže time što su nasilnici koristili samo ruke, Antonijević napominje da i ruke mogu da budu opasno oružje, ukoliko se radi o ljudima koji se bave sportom ili borilačkim veštinama.

Po izbacivanju sa tribine, članove Inicijative su nepoznata lica pretukla i oštetila im vozilo. Ovo ne negira ni tužilaštvo, navodeći u rešenju da se iz medicinskog izveštaja jedne od oštećenih vidi da su je udarali pesnicama po glavi i leđima, gurnuli niz stepenice, te joj udarili glavu o zid. I pored toga, ostavljeno im je da pravdu potraže u privatnoj tužbi.

Pošto je incident sredinom januara izašao u javnost, najviši državni zvaničnici su osudili članove inicijative nazivajući ih fašistima i huliganima. Prednjačio je tadašnji premijer Aleksandar Vučić rekavši da je „neprihvatljivo da jurišnim odredima prekidate tribine onih sa čijim se političkim stavovima ne slažete“. Incident, ali i reakciju funkcionera, kritikovale su brojne nevladine organizacije, među kojima je bilo i Nezavisno društvo novinara Vojvodine. Predsednik NDNV-a Nedim Sejdinović kaže za Danas da je ovakva odluka tužilaštva očekivana zbog toga što je pravosuđe na najdrastičniji način instrumentalizovano od strane SNS-a.

– Pogotovo je ovakva odluka očekivana posle izjava Vučića, Stefanovića i SNS-a o ovom incidentu. Oni su članove Inicijative mladih proglasili za huligane i nasilnike. Sami su završili istragu pre nego što je ona i počela, a teško da u ovoj zemlji postoji tužilac od integriteta koji bi mogao njima da se suprotstavi – navodi Sejdinović.

On u potezu tužilaštva vidi dugoročnu i jasnu tendenciju.

– Režim i ne pokušava prikriti da drži sve grane vlasti čvrsto u svojim rukama. Dočekali smo da nam se devedesete vrate u najogoljenijem obliku: da nam osuđeni ratni zločinci drže tribine pod okriljem vladajuće partije, a da borci za ljudska prava i demokratiju bivaju proglašavani za huligane, prolazeći skoro svakodnevno kroz „toplog zeca“, sastavljenog od uvreda, pretnji i poziva na linč. Budimo se polako u Putinovoj Rusiji – kaže Sejdinović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari