Site name

Nezaposlenost u Srbiji: Statistika nije egzaktna nauka

Zvanična statistika kaže da je u Srbiji nezaposleno svega 13,8 odsto ljudi, dok prosečna plata prelazi 400 evra, ali kada se zagrebe ispod površine, ispostavlja se da statistika i nije baš tako egzaktna nauka, piše Dojče vele.

3

Piše: FoNet

Berlin 31. januar 2017. 10:31

Foto: Freeimages / Svilen Milev

Podaci Republičkog zavoda za statistiku kažu da Srbija zaista ima šanse da bude ekonomski tigar jugoistočne Evrope, kako je to rekao predsednik Vlade Aleksandar Vučić.

Naime, samo tokom protekle godine stopa nezaposlenosti pala je za više od pet odsto, sa 19 na 13,8 odsto, dok se u drugim zemljama u okruženju, kao i u zemljama Evropske unije, ta promena očitava na nivou decimale.

Ako je to tačno, Srbija je svetski fenomen – takvih poboljšanja na tržištu rada nije bilo ni u jednoj zemlji u poslednjih trideset godina, kažu stručnjaci, a za Dojče vele nezvanično potvrđuju i nezavisne državne institucije.

Nagli pad nezaposlenosti, kažu, mogao bi da se očekuje u zemljama sa izuzetno visokim stopama rasta – od šest do sedam odsto – ali ne i u zemlji u kojoj privredna aktivnost stagnira

„Taj pad bi morao da se odrazi na povećanje bruto društvenogproizvoda, na potrošnju građana i povećanje poreskih prihoda“, objašnjava Milojko Arsić, profesor Ekonomskog fakulteta.

On dodaje da su objašnjenja koja su statističari dali povodom kritika stručne javnosti prilično neubedljiva i predstavljaju neki vrstu vađenja.

„Tu imamo i niz drugih protivrečnosti. Kada bi ti podaci bili tačni, to bi značilo da je produktivnost u Srbiji pala na 15 odsto u poslednje četiri godine, a dokaz da produktivnost nije pala je to što plate u privatnom sektoru rastu", kaže Arsić za Dojče vele.

Takve kritike direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević ocenjuje kao glupost.

„Šta da odgovorim, kakve oscilacije, što bi bile nemoguće? Podaci o zaposlenosti se poklapaju sa registrom socijalnih osiguranika maltene u hiljadu. Ostaje sivi sektor, gde su dve trećine zaposleni u poljoprivredi i to je sezonska kategorija koja oscilira“, odgovara Kovačević. On očekuje da će nezaposlenost porasti već u prvom kvartalu 2017. godine.

Premda najviše sporenja ima u vezi sa podacima o radnoj snazi, na snažne kritike nailaze i podaci o prosečnoj zaradi, konstatuje Dojče vele.

U decembru prošle godine ona je navodno iznosila 53.456 dinara, što je gotovo 17 odsto više nego u novembru.

„Postoje varijacije koje su sezonski orijentisane i taj skok se događa gotovo svake godine u tom mesecu, zbog isplata zaostalih zarada i bonusa“, objašnjava profesor Milojko Arsić. Već u januaru, kaže, uslediće osetniji pad.

„Cifra jeste tačna na nivou uzorka koji postoji, ali taj uzorak je selektivan, nepotpun i nereprezentativan", tvrdi profesor Mario Reljanović.

„Republički zavod za statistiku u svoj obračun uključuje javni sektor i velike kompanije, dok su mala i srednja preduzeća obuhvaćeni na nivou statističke greške, tako da je to u stvari prosečna zarada u javnom sektoru."

Da su u obračun ravnopravno uključena mala i srednja preduzeća – od trafike, bakalnice i pekare u kraju, gde se često isplaćuje tek minimalac – cifra bi bila i do trideset odsto manja, tvrdi on.

Možda se u tačnost podataka ne može ulaziti, ali u tumačenje može, kaže za Dojče vele Zoran Gavrilović iz Biroa za društvena istraživanja.

On napominje da u javnosti nedostaju analize, jer statistički podaci sami po sebi ne znače ništa ukoliko se građanima ne objasne statistička kretanja.

povezane vesti

komentari (3)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Ivica Karovic

31. januar 2017.

Normalno kad se ne javis oni te skinu sa zavoda,,,Ko ima zemlju teraju ga na poljoprivredu ili gubi sva prava????Koliko njih ode u Inostranstvo///A oni sede i Izmisljaju kurs za ovo i kurs za ono...a kad postavis pitanj o zaposlenju pa ne znam o tome nista//SISTEM TE LAZE

nb1

31. januar 2017.

Pih, suština je što druge zemlje manje lažu. U ''''''''prokletoj avlji'''''''' prolazi sve, laži najviše.

Dragan NS

31. januar 2017.

Jadan smo mi narod kad nas od lazi sopstvene vlasti moraju da brane strani novinari. To samo govori u kakvom se tamnom vilajetu nalazimo kad ni na jednoj drzavnoj i televiziji ili radiju ne moze da se cuje ni jedno drugo misljenje osim misljenja gospodara Vucica i njegovih podrepasa . Taj isti Kovacevic koji je u izbornoj noci izasao sa rezultatima gde DVERI i DJB nisu dobili ni 3% a gde je SNS dobio vise od 50% a sve sa namerom da pokrade opoziciju i glasove pripoji SNS-u ima obraza da nas i dalje bezocno laze nekakvim statistickim stelovanjima kako nam je prosecna plata 54000 a nezaposlenost kao u najrazvijenijim zemljama.Ako ima pravde kad tad za ovakve stvari bi trebao da odgovara pred sudom i javnoscu.