Site name

Ministar privrede tvrdi da predlog kragujevačkih radnika nije stigao u Vladu, te da Fijat prihvata dva zahteva

Štrajkači: Imamo dokaz da su Knežević i Brnabić dobili naš protokol

Totalna obustava rada u kompaniji Fijat Krajsler automobili Srbija, koja je kalendarski ušla u četvrtu nedelju, biće nastavljena i narednih dana.

14

Piše: Z. Radovanović

Kragujevac 17. jul 2017. 20:52

Kako je najavljeno, tako će biti sve do početka pregovora sa menadžmentom kompanije, uprkos sve većim pritiscima iz Vlade Srbije da štrajk odmah bude prekinut. 

Radnici u kragujevačkoj fabrici danas su se, na podnevnom zboru, aklamativno, uz povike "svi, svi...", izjasnili za nastavak štrajka do ispunjenja zahteva, vezanih za povećanje zarada sa 38.000 na 50.000 dinara, isplatu dogovorenog bonusa za efikasnost i nadoknada za prevoz u nestandardne radne dane, te reorganizaciju proizvodnje.

Radnici prve smene prihvatili su i predlog Štrajkačkog odbora da sutra zaposleni u obe radne smene ne ulaze u fabriku, već da se, ispred ulaza "kod Šest topola", okupe u 10 sati i šetnjom stignu na plato ispred zgrade gradske uprave, gde će da organizuju novi protest. Predviđeno je da gradonačelniku Kragujevca Radomiru Nikoliću predaju nove zahteve za nadležne u Vladi Srbije.

Rukovodstvo Štrajkačkog odbora najavilo je demanti izjave ministra Gorana Kneževića da u Ministarstvo privrede i Vladu Srbije nije stigla verzija protokola za pregovore sa poslodavcem, jer tvrde da su je nadležnima uputili još prošlog petka uveče.

- Taj protokol nije stigao do Vlade i Ministarstva privrede. Proverio sam jutros: nemamo nikakav predlog protokola od njih. Ali, to ne znači da prekidamo razgovore i da ne želimo da razgovaramo. Spremni smo da razgovaramo, da ih spojimo s poslovodstvom Fijata, i da reše svoje probleme - rekao je danas Knežević beogradskim medijima.

Štrajkačke vođe, međutim, kažu da imaju dokaz da je predlog protokola proteklog petka stigao do ministra privrede i premijerke Ane Brnabić, kao i da će ga posredstvom medija pokazati javnosti.

Tim predlogom za privremeni prekid štrajka traži se da Vlada Srbije, kao suvlasnik kragujevačke fabrike, garantuje da će biti ispunjen minimum zahteva, pre svih povećanje zarada i rasterećenje u proizvodnom procesu. Traži se i da Vlada garantuje da će radnici, ukoliko budu nezadovoljni ishodom pregovora, moći odmah da nastave štrajk, a ne da čekaju pet dana od prekida i(li) najave novog protesta, kako to nalaže Zakon o štrajku, kao i da neće da snose posledice zbog obustave rada.

Knežević je danas rekao da su plate radnika FCA male, da treba da se povećaju i da će se na tome insistirati, ali je naglasio da Vlada Srbije to ne može garantovati. Rukovodstvo Fijata je do sada, prema njegovim rečima, od četiri zahteva prihvatilo dva - u vezi sa organizacijom posla i plaćanjem troškova gradskog prevoza (u nestandardne radne dane). U Štrajkačkom odboru kažu da o tome ne znaju ništa, pošto se menadžmenti te kompanije ni u Torinu, ni u Srbiji ne oglašavaju, dok štrajkači u FCA Srbija i Vlada poslednjih dana "komuniciraju isključivo posredstvom medija".

Ministar privrede, pak, tvrdi da nije Vlada pregovarač u rešavanju krize u Fijatu, da ne navija ni za koga, niti je na strani investitora. Ističe, pritom, da bi štrajk trebalo da bude prekinut što pre jer je to u interesu svih, a Vlada Srbije je tu da radnike i poslodavca "dovede za sto". I štrajkači u FCA Srbija se slažu da bi obustava rada u njihovoj fabrici trebalo da bude što pre okončana, ali da prethodno treba da im ispunjeni postavljeni zahtevi. Poručuju Vladi da prestane da ih plaši otkazima i gašenjem fabrike, u čemu se posebno proslavio šef kabineta premijerke Ane Brnabić, stanoviti Miloš Popović, koji štrajkačima u FCA Srbija uporno prenosi "poruke" izvršnog direktora Grupacije Fijat Krajsler automobili za Evropi, Afriku i Bliski istok Alfreda Altavila da će da dođe u Kragujevac i počne da otpušta radnike i polako da gasi fabriku. Altavila bi sa tim ciljem, prema informacijama iz kabineta premijerke, u Kragujevac trebalo da stigne danas.

Pismo Altavili: Plate u FCA Srbija tek dva odsto ukupnih troškova fabrike

- Mi radnici imamo ovu fabriku mnogo više u srcu nego naši rukovodioci i pokrenuli smo se ne da bi je uništili već da je spasemo. Ako fabrika ima poteškoće, spremni smo da radimo dva meseca bez plata, iako su nam džepovi prazni... Jedino što ne prihvatamo jeste to da budemo poniženi - navodi u pismu "drugom čoveku" Grupacije Fijat Krajsler automobili Alfredu Altavili poverenik fabričkog ogranka UGS "Nezavisnost" u kragujevačkoj fabrici Zoran Stanić.

Paradoksalna je činjenica, navodi Stanić, da se za plate radnika u FCA Srbija izdvaja manje od dva odsto ukupnih troškova fabrike. "Ako prihvatimo da radimo besplatno, bilans fabrike neće se značajnije promeniti. Takođe se neće promeniti ni ako nam se udvostruče plate", navodi se u pismu koje je Stanić dostavio Danasu, i dodaje da se svi radnički zahtevi svode na dva - povećanje neto zarada i poštovanje standard Fijata u načinu organizovanja proizvodnje.

Drekslmajer zabrinut zbog štrajka u Fijatu

Industrijski sindikat kompanije Drekslmajer Automotive iz Zrenjanina zabrinut je zbog dužine štrajka u kragujevačkom Fijatu, ali i zbog mogućih posledica, za koje procenjuju da "mogu biti pogubne za sve, ne samo za radnike FCA Srbija, već i za kooperante". Oni su u dopisu upućenom Ministarstvu privrede naveli da podržavaju mere i napore Vlade Srbije na očuvanju radnih mesta u auto-industriji, te da se zalažu za zajednički cilj koji će dovesti do dolaska novih investitora i proširenja ove grane industrije. "Ovim putem molimo da se nađe rešenje za prekid štrajka i pristupi pregovorima u što kraćem roku", navodi se u dopisu sindikata Drekslmajera.

I partije reaguju

Ukoliko Fijat ode iz Srbije, to svakako neće biti zbog plata koje traže radnici, a koje nisu ni blizu nivoa u ostalim fabrikama te kompanije širom sveta, već zbog lažnih obećanja koje je vlast Aleksandra Vučića javno dala, a nikada nije realizovala, saopštila je Demokratska stranka. U saopštenju se od vlasti traži da prekine kampanju u kojoj legitimne zahteve radnika označava kao krivce za situaciju u toj fabrici i ističe da država kao suvlasnik ima obavezu da nađe održivo rešenje. Nažalost, ukazuje DS, aktuelna vlast je više puta obmanula javnost saopštavajući da je dogovorila izvozne kvote "fijata 500L" za Rusiju, što bi omogućilo veću produktivnost i bolji standard radnika, koji su samo kolateralna šteta nesposobnosti vlade.

Nakon ovog saopštenja oglasila se i Srpska napredna stranka, koja je pozvala DS da objasni građanima zašto nije "ostavila za sobom" ugovor s Fijatom i zašto nije obezbedila izvoz automobila iz Kragujevca u Rusiju. "Funkcioneri DS-a su poslednji koji bi mogli da diskutuju na temu radnika i radničkih prava osim ako neće da objasne polovini miliona radnika i njihovim porodicama, koje su izbacili na ulicu sprovodeći pljačkaške privatizacije, koliko je ko od njih novca od rasprodaje državne imovine stavio na svoj privatni bankovni račun. Ostaće zabeleženo u srpskoj istoriji da je DS najbahatija, najneodgovornija i najsramnija vlast ikada, koja je jedino bila sposobna da napravi tajkunsko-kriminalno-političku hobotnicu koja je udavila Srbiju i dovela je do bankrota", navodi se u saopštenju SNS-a.

povezane vesti

komentari (14)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

žoržo

17. jul 2017.

Ne može se jeftino proći za vesele devedesete. A možda da Volkan ugovori Golfove iz Vogošće?

Svetlana

17. jul 2017.

Dokaz, ja sam ti zivi dokaz ...

gigatrend

18. jul 2017.

Kada najbahatija vlast na planeti ovako nešto izjavi za "bivši režim", koji je daleko od svake mrvice vlasti već 6 godina, onda je to sigurno tako!? Znam koliko je teško, jer sam u svom radnom veku više puta zagovarao štrajk (ali pravi) i ostajao u manjini, ali svom snagom podržavam radnike Zastave (i sve druge) u njihovim zahtevima, jer bi to moglo da ima značajne posledice (korisne) na sve buduće generacije. Izdržite ljudi, ponosan sam na vas.

Ostap Bender

18. jul 2017.

A reagovala i SNS, ali ne da podrži srpske radnike i njihove pravedne zahteve, ili poštovanje Zakona o štrajku , nego da pljuje DS! Eto koliko su na strani radnika i gradjana Srbije, i ovde pokazju svoje pravo , degenerisano lice! Njihova reakcija je samo dokaz da su oni smrtni neprijatelji ove zemlje i ovog naroda. Koja bi država „podvodila“ strancima svoje državljane , pravila od njih robove stranog kapitaliste , izrabljivača. Fijat je upravo to , izrabljivač nad srpskim radnicima, jer u drugim zemljama poštuje elementarne standarde!

B

18. jul 2017.

Šta vlada glumi budalu, šta će ona da dogovara, fiat treba samo da izađe ispred fabrike, zaboravili su gde su vrata pa vlada treba da im pokaže?

Bojan

18. jul 2017.

Smenite menadžment FIAT Srbije!

Sojer

18. jul 2017.

"Ne navijamo ni za jednu stranu" , kaze Knezević.Još nedostaje samo njegova "časna "reč...a naravno čast,dignitet,integritet je tu ,velika kao,kao ...koliko stotina hiljada eura?

Nikola

18. jul 2017.

Krcag ide na vodu dok se ne razbije. Ovaj kragujevacki je dobrano napukao. Spasavati nesto neprirodnim putem je iluzija. Nema potrebe za obmanama i blacenjem. Ugovor izmedju drzave i FIAT-a na sunce. Radnici nisu maloletni i neznani da ih treba ubedjivati u moguce posledice odlaska FIAT-a iz Kragujevca. Ako je odlucio da ide neka ide sto pre. Oko ponizavanja i obespravljivanja radnika ni reci vise ni reci manje od onoga sto kaze Zakon o radu. Radnici u FIAT-u da budu u potpuno istoj ravni sa svim ostalim radnicima u privatnom sektoru. Ako je istina, a bojim se da jeste, da drzava placa doprinose na zarade zaposlenih u FIAT Kragujevac, neka se taj sramni aranzman odmah prekine i po cenu zatvaranja fabrike. Nije valjda da, uz svo duzno postovanje, vise vrede zaposleni u FIAT-u nego ostali zaposleni u Srbiji. Sve ove rabote sto politicke sto ekonomske prirode, zato sto neko nije znao svoj posao ili je namerno uradio los aranzman, platice naravno gladna usta gradjana Srbije, uglavnom iz proizvodnog sektora. Uostalom kao i uvek do sada.

Marko Simic

18. jul 2017.

Neka samo oni iz VLADE koji uzimaju procenat of FIJATA, a garantovali su da ce radnici raditi za minimalac i da se nece buniti da kazemo do smrti te da ce upotrebiti zdusno i batinase (strajk brejkere) ako ustreba VRATE lovu Fijatu. Zato se ovi i ne oglasavaju - to je po dogovoru unutrasnji problem. VUCIC je dao garancije. Sto se Italijana tice njima svejedno. Po UGOVORU koji je i dalje tajan Srbija ce snositi sve troskove STRAJKA ovako ili onako tako da je njima manje vise svejedno. NEK se strajkuje, SVI zaradjuju osim BUDZETA Srbije (radnika). TRagiKomedija u 2 cina.

Sasa Markovic

18. jul 2017.

Zasto u ovoj situaciji niko ne reaguje. JEDNOSTAVNO, radnici glasali za SNS tako su i dobili posao. Vlast obecala, bice vece plate, a nisu i onda ide natezanje. Zasto se svi ustezu da odu do Kragujevca, pa tesko se suociti sa SVOJIM BiRACKIM telom kojem nisi ispunio obecanja. Pa da nisu svi glasaci SNS-a do sada bi vec FANTOMI batinali po Kragujevcu, ovako da kazem pod navodnicima fantomi sad strajkuju. Komedija ipo. Pozdrav

SVE STE SAZNALI

18. jul 2017.

ALI DALI STE SAZNALI DA CETE OSTATI BEZ POSLA

sofija

18. jul 2017.

Imate vi dokaz da cete da ostanete bez posla , pa posle izadjite na ulice al da prosite jer cete ostati bez posla ako Fijat ode.

Miroslav Jorgacevic

18. jul 2017.

Predlažem da Vlada odgovori brzom reformom sistema naplate doprinosa, koja je inače u planu, i da sa sadašnjih 67% doprinose spusti na 50% kako je u celom ostatku sveta. Zanimljivo je da bi za povećanje plata sa 38.000 na 50.000, deo dorinosa u tom slučaju ostao identičan koliki je i sada, odnsno 25.000 dinara. Na isti taj način bi se mogle povećati plate (standard) svim gradjanima u Srbiji, i zbog toga je ovaj štrajk važan. Povećanje plata znači i povećanje potrošnje. Zamislite da nam se svima preko noći, potezom valde koja ima najbolje finansijske eksperte na čelu, plate povećaju za 10%, zar to ne bi bio razuman potez vlade, koja pri tom ne bi nista izgubila, naprotiv, za tih 10% bi se povećao priliv od PDV-a zbog povećane potrošnje, odnosno standarda svojih građana.

Milka

18. jul 2017.

Mislim da radnici nisu bas realni...