Site name

Meseci borbe za plate i pravo na rad okončani u jednom danu

Radnici Goše izgubili i poslednju bitku, od ponedeljka na birou

Više od 320 radnika fabrike šinskih vozila Goša iz Smederevske Palanke od ponedeljka je na birou. Rečeno im je da je stečaj otvoren, da se ključ stavlja u fabriku i da idu na evidenciju za nezaposlene.

7

Piše: Lj. Bukvić

Beograd 18. novembar 2017. 09:44

Radnici Goše izgubili i poslednju bitku, od ponedeljka na birou

- To nema nigde, 1. novembra je podnet zahtev za stečaj, 16. je već sve bilo gotovo, to samo potvrđuje da je unapred sve bilo dogovoreno - kaže sada već bivši predsednik štrajkačkog odbora fabrike Milan Vujičić.

Na naše pitanje "šta će sada radnici učiniti", kaže da više nema ništa što bi moglo da se uradi.

- Svi poslovi su otkazani, fabrika više ne radi - rekao je u najkraćem razgovoru koji smo vodili za ovih sedam meseci koliko traje agonija radnika ove fabrike. Zahvalio se što smo se interesovali, pisali i pokušali da pomognemo.

- Šta da se radi, nismo uspeli ovog puta - rekao je na kraju.

Koliko juče, radnici su pripremali tužbe i štrajk ispred Vlade ne bi li sprečili odlazak Goše u stečaj. A on je došao naprasno, gotovo niotkuda u trenutku kada je država zajedno sa novim vlasnicima radnicima ulila novu nadu da bi posle šest meseci štrajka u fabrici šinskih vozila sve moglo da bude u redu.

Međutim, kao i svaka, i ova predstava je na kraju dobila obrt u kom su najveći gubitnici radnici. Gubitnici u svakom smislu - prevarila ih je država, bivši vlasnik ŽOS Trnava i sadašnji Lisnart. Izigrani su za 400.000 do 600.000 dinara koliko je svakom od njih ostao dužan bivši vlasnik, ali i kao ljudi. Jer su verovali do poslednjeg dana da Goša može da se spasi.

Uzalud su ostale sve žrtve, od one koju je podneo Dragan Mladenović, radnik koji se u krugu fabrike obesio krajem marta, ali i svi ostali koji su čuvali vagone u fabrici, potom i na železničkoj stanici, koji su celo leto proveli na šinama blokirajući pružni prelaz. Tražeći ono što im pripada - 1,8 miliona evra za zaostale zarade, bilo ih je na početku i celih 20, doprinose za četiri godine i zdravstveno osiguranje. Kada se Mladenović ubio, vlasnik ŽOS Trnava je brzopotezno već prve nedelje aprila prodao fabriku kiparskoj firmi Lisnart. Ostalo je enigma da li su to uopšte neki novi vlasnici ili samo taj isti stari pod novim nazivom i sa novim sedištem firme. U fabriku je u nekom trenutku došao i premijer Aleksandar Vučić i obećao rešenje. Posle dva meseca štrajk je prekinut, dogovor je bio da se radnicima isplati 90.000 dinara u tri rate, da se ostali deo duga rasporedi u 16 mesečnih rata, uplate doprinosi za penziju i zdravstvo.

Međutim, to nije ispoštovano do kraja, te su radnici veći deo leta proveli na pružnom prelazu u centru Smederevske Palanke. Polovinom septembra dobili su, ispostaviće se, lažnu nadu da će fabrika nastaviti da radi. Za sve ovo vreme isplaćeno im je po 190.000 dinara, tek trećina duga, a umesto da nastavi da radi, fabrika odlazi u stečaj. Firma AA konsalting, osnovana pre dva meseca, pokreće stečaj Goše početkom novembra za cifru od 400.000 evra. Za svega dve nedelje sve je završeno.

Uprkos svim ranijim najavama i priči direktora Goše Milutina Šćepanovića, koji nam je sredinom juna rekao kako je "novi vlasnik spreman da radi, da postoje i novi poslovi koji čekaju". Rekao je i da "ovakvih radnika kao u Goši nema nigde", te da "sa ovakvim ugovorima mi možemo da isplaćujemo naredne obaveze, ali činjenica je da fabrika može da radi i da ne bi trebalo da stane zbog ovoga".

Kada smo pre nekoliko meseci pisali po ko zna koji put o štrajku u Goši, ostalo je da lebdi u vazduhu pitanje da li je "odlazeći" vlasnik ŽOS Trnave iz Slovačke početkom aprila bio ozbiljan kada je poručio tamošnjim medijima kako "jedva čeka da se reši Goše", te kako je ta fabrika za stečaj. Sada smo dobili odgovor.

povezane vesti

komentari (7)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Kostadin

18. novembar 2017.

Kako se niko od sindikalaca nije setio da je bilo potrebno da svako od 320 radnika skupi po 1250 evra i tako reše situaciju. Novac bi VOĐEN kao pozajmica i bio bi vraće u narednom poslovanbju. Naravno da sindikat nije to što jeste a radnici nisu obavešteni da nema više fabrike koju izdržava država Ovi zaposleni KOŠTAJU poslodavca oko 200 000 evra mesečno i sigurno je da nijedan poslodavac neće dozvoliti da oni vode POLITIKU.

mihailonbg

18. novembar 2017.

Što ne zovu sad preCednika Vučića da im reši problem?

samoupravljac

18. novembar 2017.

Rererevolucija narodeeeee!!!!!

Petar pekar

18. novembar 2017.

Zastavini radnici su iz štrajka izašli ošišani a Gošini nulovani. To je cena kada se veruje lažovima, prevarantima i kradljivcima. SNS kabadahije su u stanju da upropaste i mnogo veće stvari a kamoli jednu "propalu" Gošu. Biće još izbora, biće šanse da ponovo glasate za SNS, SPS, PUPS (i ostale iz družine), možda vam (nam) svane.

Kalča

18. novembar 2017.

Radnička klaso, kada si glasala protiv socijalizma, a za kapitalistički nacišovinizam (glasajući na početku za SPS, a sada za SNS), sebi si obezbedila samo dve alernative: samoubistvo ili život u bedi, bolesti i poniženju i, što je najstrašnije i najnemoralnije, glasali ste protiv budućnosti sopstvene dece. Niko ne može da kaže da nije bilo onih poštenih i umnih koji su od samog početka sunovrata upozoravali. Ali, radnička klasa je prvo njih odbacila. Krenula je za Miloševićem, Šešeljem, Vučićem, Koštunicom, Vukom... i - uništila sebe. Sva srećna odrekla se jedinog garanta svoje sigurnosti, svoje imovine (poklanjajući je svakojakom domaćem i belosvetskom ološu). Odrekla se - društvene svojine. Ali, gotovo je. Uradili ste posao na korist raznoraznim partijama (vladajućim i "opozicionim"). Što je još strašnije, privatizaciju (dakle, krađu) su kampanjom afirmisali "radnički" sindikati - onaj prodržavni (SSSS) i onaj, kobajagi, nezavisni (kakvog li samo paroksizma, zvao se i zove se "Nezavisnost"). Sada možete mirno (niko vas više ne gleda) da se prepustite sopstvenom nestajanju sa lica zemlje i nestajanju iz pamćenja generacija koje beže, glavom bez obzira, iz ove toksične nacišovinističke kapitalističke satrapije kojom vladaju najgori.

Miljan

20. novembar 2017.

Pa jel to ona Gosa gde je veliki predsednik a tada premijer u kampanji obecao po 65 000 din jednokratne pomoci pa nisu dobili nista i ona Gosa kojoj je on obecao strateskog partnera cim pre samo da prodju izbori, oni koji su prosli.Pa evo odrzao je obecanje.Ko da ne veruje nasem predsedniku sto obeca sve ispuni!Gladsajte opet za njega sve ce da vam ispuni sto obeca.

mm

20. novembar 2017.

Pa nek Velika Palanka opet glasa sa 60% za SNS!