Žene u Srbiji najbolje posluju u malim preduzećima 1Foto: Pixabay/Rawpixel

Bez inovacija nije moguće napredovati zaključak je učesnica na trećem po redu panelu iz serije „Velike žene malog biznisa“, čija je tema ovog puta bila „Inovacije u preduzetništvu“ u Privrednoj komori Srbije (PKS) , čiji su organizatori magazin BIZLIFE i agencija Life in Harmony.

Sve je veći broj žena koje se odlučuju da započnu sopstveni posao. Ekonomsko osnaživanje žena i rodna ravnopravnost predstavljaju neke od ključnih preduslova stabilnog ekonomskog razvoja. Ranije su žene započinjale sopstveni biznis jer im je to bila jedina šansa da budu radno angažovane i nisu imale bolјi izbor. Danas je, zahvalјujući merama države na podsticanju razvoja ženskog preduzetništva i uopšte preduzetništva promenjena je situacija, objasnila je Branislava Simanić, direktorka sektora za preduzetništvo u PKS.

Ona je istakla da je najveći broj ženskih preduzeća u Srbiji mikro veličine, i da je ogroman deo njih usmeren skoro isklјučivo na lokalno tržište, i dodala da su mali biznisi za žene prihvatlјiviji jer, osim toga što su vlasnice i direktorke svojih biznisa, one su istovremeno i majke i supruge.

– Bitno je da razvijamo preduzetništvo kao način života, kao novu poslovnu filozofiju u narednim godinama, naglasila je Simanićeva. Osnivačica i vlasnica kozmetičke kuće „AURA“ Mila Litvinjenko, smatra da su celina i hijerarhija u sistemu veoma bitni faktori održivog razvoja, kao i to da je bitno na vreme prepoznati, ali i vremenom kreirati potrebe tržišta, te u skladu sa tim imati informacije o pravcima razvoja tržišta tehnologije i sirovina.

Ona je istakla da je važno obezbediti sredstva za inovacije, edukaciju i razvoj, marketinški adekvatno propratiti novitete,instrumentima prodaje na najbolji i najbrži način omogućiti plasman proizvoda na tržištu i približiti ga krajnjem kupcu, ali i obezbediti dobru naplatu, jeftina sredstva od banaka i fondova, koji su, opet, veoma bitan potencijal daljeg rasta. Pored toga, Litvinjeko je otkrila svim budućim preduzetnicama, šta je ključ uspeha.

– Žena pored toga sto je domaćica mora da pronađe nešto što će je ispunjavati, davati joj samopouzdanje i finansijsku nezavisnost. Neka se odluči za ono što voli, kako bi uvek bila srećna i zadovoljna. Bitno je da im kvalitet bude trajno opredeljenje, čime god počnu da se bave, rekla je vlasnica kozmetičke kompanije.

Osnivačica kompanije Art Ival (Premijer čokolade) Tatjana Vučićević zaključila je da bez istrajnosti, upornosti i neprekidnog učenja i usavršavanja nema rezultata, pa je posavetovala preduzetnice da budu strpljive, jer će uspeh doći pre ili kasnije.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari