Site name

Izložba o najmoćnijoj ženi Habzburške dinastije

Trista godina od rođenja Marije Terezije

Povodom navršavanja 300 godina od rođenja Marije Terezije u Svečanoj sali Nacionalne biblioteke otvorena je izložba "Marija Terezija. Najmoćnija žena Habzburške dinastije" u periodu od 15. februara do 5. juna.

1

Piše: Eurocomm

Beč 17. februar 2017. 19:48

Foto: (c) Österreichische Nationalbibliothek

Iako nadvojvotkinja Austrije i kraljica Češke i Ugarske nikada nije izabrana ili krunisana za caricu, svi je znaju kao caricu Mariju Tereziju. Ona je jedna od najznačajnijih i najpopularnijih vladara Habzburške dinastije i sve do danas jedina žena na čelu zemlje. Ona važi za "majku nacije" koja je garantovala jedinstvo svih naroda i postala simbol austrijske istorije - mit koji i danas živi.

Izložba će predstaviti Mariju Tereziju u 16 tematskih delova. Preko 160 slika, komada štampanog i pisanog materijala prikazuju različite životne aspekte austrijske vladarke. Tema izložbe su njeni politički uspesi i reforme, ali i krize, ratovi i njena uloga pobožne katolkinje, supruge, majke i pevačice. Izložba dokumentuje i mit nastao oko ličnosti Marije Terezije nakon njene smrti 1780. godine u vidu mnogobrojnih spomenika, predstava i filmova koji su joj posvećeni. Neki od izložbenih predmeta biće prikazani prvi put u javnosti, kao što je književno delo koje je opsežno restaurirano zahvaljujući prikupljenim donacijama, a predstavlja omaž Mariji Tereziji. Zbog očuvanja predmeta, posetioci će moći da vide ovu knjigu, ukoričenu u svili i zlatu, u vremenski ograničenom periodu.

komentari (1)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Carica

18. februar 2017.

Srbi treba da odaju počast ovoj ženi. Pružila im je utoćište tokom seoba i mogućnost da očuvaju veru, opismene se, a deo njih postane bogat, koji su, pak pomogli da se Srbija oslobodi od Turaka, potom kulturno razviju, mnogo više nego majčica Rusija. Bila je preteča multietičnosti i konfesionalnosti u Evropi. Uredila je i osavremenila način života u Banatu, Bačkoj, Sremu i ostavila neizbrisiv pečat na ovim prostorima. Naravno, radila je iz ljubavi prema Carevini i Kruni, ali Srbi su sa sugrađanima otkupili pravo na samostalnost i samoupravu.