Praška škola pantomime u Bitef teatru: Komad „Solo“ češkog umetnika Radima Vizvarija dve večeri gostuje na 21. BFI 1Foto: D. Konecny

Omnibus sa deset scena od klasične do savremene pozorišne pantomime „spakovan“ u sat i po predstave „Solo“ – to je umetnički program sa kojim će Radim Vizvari, češki pantomimičar, reditelj, koreograf i pedagog svetskog glasa, gostovati 19. i 20. marta na sceni Bitef teatra, a u okviru 21. Beogradskog festivala igre.

To je njegovo prvo gostovanje u Srbiji, Beogradu i na BFI.

“Tradicija, poezija, groteska, ekstravagancija i lirizam. Smejaćete se i plakati bez ijedne izgovorene reči u ovom komadu. Vizvari se izražava isključivo fizički i organski kombinuje virtuoznost pokreta sa ubedljivom glumom. ‘Solo’ Radima Vizvarija je spektakl od kojeg zastaje dah”, ističe je u najavi komada “Solo” na zvaničnoj internet prezentaciji Pozorišne kompanije Mim Prag, čiji je Vizvari osnivač, umetnički direktor, dramaturg, reditelj i izvođač.

Komad “Solo” premijerno je izveden 2016, ali je i dalje često izvođen u Češkoj i izvan nje, a Vizvari se u njemu pojavlje u trostrukoj ulozi – kao autor koncepta, reditelj i izvođač.

Radim Vizvari je 6. marta proslavio 45. rođendan.

Rodom je iz Istočne Bohemije, gde je otkrio svet amaterskog pozorišta.

Na Fakultetu za muziku i igru Akademije izvođačkih umetnosti u Pragu završio je studije pantomime, komedije, neverbalnog i komedijskog pozorišta, kao i teorije pozorišta.

Đak čuvenog češkog pantomimičara, glumca i reditelja Borisa Hibnera, Vizvari je profesionalnu karijeru pantomimičara započeo još tokom studija, a od 2000. bio je i glumac u Manjem pozorištu u Pragu.

Njegov umetnički rad zasnovan je na usavršavanju sopstvene metodologije tehnike fizičke pantomime, a problemima savremene mimike bavi se okviru kreativnog, pedagoškog i teorijskog rada.

Bio je suosnivač više pozorišnih kompanija, a dve godine pošto je osnovao sopstvenu pozorišnu kuću Mim Prag počeo je saradnju i sa Narodnim pozorištem u Pragu, gde je od 2017. i zvanično reditelj u Operi.

Vizvari je od 2021. i umetnički direktor prvog multimedijalnog pozorišta na svetu “Laterna magika” u Pragu.

Nalazi se na čelu i dva prestižna češka pozorišna festivala.

Kao pedagog predaje u stručnim školama glume, pantomime i cirkuskih veština u Pragu, Berlinu, Varšavi, Helsinkiju.

Sa komadima u produkciji svoje matične kuće Mim Prag, kakav je i “Solo” sa kojim dolazi na 21. BFI, Radim Vizvari je kao umetnik gostovao širom sveta, do sada jedno još nije bio na scenama u Australiji, a nisu mu strani ni TV niti film.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari