Vučić bi i dalje da uređuje RTS 1

Na vest sa sajta Danasa „Vučić: Zašto RTS pušta izjave onih koji nisu kandidati“ prvi komentar na Tviteru jednog čitaoca bio je „Država, to sam ja!“.

I upravo tako, premijer Srbije, predsednik SNS i predsednički kandidat vladajuće koalicije Aleksandar Vučić misli da može da se meša u sve, pa i u uređivačke politike medija, pogotovo javnog servisa.

On je, naime, u ponedeljak uveče na njemu naklonjenoj televiziji Pink zamerio Radio-televiziji Srbije što u izbornoj hronici u Dnevniku pušta izjave „nekih ljudi koje predstavlja kao predsedničke kandidate, iako oni to nisu“. Kandidati su, kako je objasnio, samo Saša Janković, on i Vojislav Šešelj, jer su im kandidature ili proglašene ili predate, dok ostali nisu.

Ovo nije prvi put da premijer komentariše, odnosno kritikuje rad javnog servisa, na kojem, inače, kad god ima nešto važno da saopšti dobije vanredni termin. A jednom je rekao i da neće da gostuje više na RTS, iz njemu poznatih razloga. Verovatno misli da to što je rešio da se javni servisi finansiraju većim delom iz budžeta, a manjim delom od pretplate od 150 dinara (nakon što su se dve godine RTS i RTV finansirali isključivo iz budžeta, prema njegovoj odluci), da mu to daje za pravo i da uređuje njihov program. Po principu – ja vam dajem pare, pa imam pravo i da zameram. Međutim, zaboravlja da mediji treba da budu kontrolor vlasti u demokratskom društvu i da predstavnici vlade treba da se uzdrže od komentara koji predstavljaju indirektne pritiske na njihov rad. Pogotovo premijer koji, by the way, pretenduje da bude i predsednik i države.

Podsetimo premijera da je javni servis dužan da u vreme izborne kampanje daje ravnopravan tretman svim učesnicima u izbornoj trci i da bi neprofesionalno bilo da prihvate ovakve njegove kritike. U izbornoj trci su u ovom trenutku svi ravnopravni, jer su potpisi za kandidature tek počeli da se sakupljaju, tako da do isteka roka za podnošenje kandidatura, svi koji su najavili i koji žele da budu na čelu države u ovom trenutku su u izbornoj trci. Naredni dani pokazaće ko će u tome uspeti, a ko neće. A ako mediji ne bi o tome izveštavali, niko ne bi ni sakupio potpise, jer i kako bi ako građani ne znaju da neko želi da se kandiduje.

Ali, na ovakvo mešanje premijera u uređivačku politiku javnog servisa smo navikli. Najgore od svega je što predstavnici RTS verovatno ni ovog puta neće reagovati na ovakve pritiske vlasti i time dozvoliti da se oni ponavljaju. Čega se plaše? Da će država prestati da ih finansira? Pa ne bojte se, država je dužna i da obezbedi stabilan prihod od pretplate. Problem je u tome što ne želi, a vi se ne bunite. Bujoševiću?

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari