Site name

Članovi vlada Francuske i Crne Gore trenutno na kolektivnom godišnjem odmoru

Vlada Srbije funkcioniše i kada su ministri na odmoru

*Predsednica Vlade tražila je dopisom od svih ministara da joj dostave planove godišnjih odmora * Mihajlović: Neki kriju da idu na letovanje da bi izbegli naslove u tabloidima. Nije greh ići na odmor * Ljajić: U Srbiji je izgleda jeres ako ministar ode na odmor * Đukić Dejanović: Odmor poželjan zbog efikasnosti rada

U Vladi Srbije se ne razmatra ideja o kolektivnom godišnjem odmoru za ministre, iako su njihove kolege u Francuskoj i Crnoj Gori u ovom trenutku na zvaničnom odsustvu.

10

Piše: Bojan Cvejić

Beograd 14. avgust 2017. 18:00

Foto: Fonet/Nenad Đorđević

Ipak, svaki član Vlade Srbije ima pravo na odmor i njihovo odsustvo ne znači da ministarstva prestaju da funkcionišu, poručuju za Danas u kabinetu premijerke Ane Brnabić.

Kako dodaju, predsednica Vlade tražila je dopisom od svih ministara da joj dostave planove godišnjih odmora, ali i kada su pojedini ministri iz bilo kog razloga odsutni, Vlada Srbije radi uobičajeno. Sve aktivnosti ministarstava u Vladi, ističu, završavaju se kako je i planirano.

"Takođe, tokom odsustva iz bilo kog razloga, članovi Vlade su u svakodnevnom redovnom kontaktu sa članovima svojih kabineta i sa kolegama. Odsustvo nekog od članova Vlade ne znači da Vlada ili bilo koje ministarstvo ne radi. Tokom odsustva ministra zamenjuje državni sekretar (uključujući i prisustvo na sednicama Vlade). Predsednika Vlade tokom odsustva zamenjuje prvi potpredsednik Vlade, koji je zamenik premijera i može da vodi sednicu Vlade, po potrebi", navodi se u odgovoru iz kabineta premijerke i dodaje da se time obezbeđuje nesmetan i kontinuirani rad Vlade i svih ministarstava, bez obzira na fizičko prisustvo članova Vlade.

Komentarišući ideju o kolektivnom godišnjem odmoru ministara po uzoru na druge zemlje, potpredsednik vlade i ministar trgovine i turizma Rasim LJajić kaže za Danas da je priča o "kolektivnim odmorima Vlade", ili odmorima ministara krajnje demagoška, a sve više postaje i degutantna.

"Kao da je najveći problem ove zemlje da li ministri idu na godišnji odmor, da li se brčkaju na moru ili hlade noge u lavoru. U čitavom svetu je to normalna stvar, u Srbiji je to jeres. Svako ko ode na odmor pride dobije na poklon i naslovnu stranu. Preko 1,2 miliona ljudi iz Srbije ode na odmor, ali je problem kad to učini neko od članova Vlade. Ja imam pravo to da kažem, jer već osam godina nisam nigde išao, ali sam protiv te vrste demagogije", navodi LJajić.

Potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva i saobraćaja Zorana Mihajlović navodi za Danas da je svako rešenje za godišnje odmore u državnim institucijama bolje od populističke prakse da neko javno govori kako neće da ide na odmor i da će da radi po ceo dan, "a u stvari krije da ide na letovanje".

"A to rade kako bi izbegli tabloidne naslove u kojima, zamislite čuda, i ministri odu na odmor. U svim vladama na svetu postoje letnji odmori jer nije greh otići na odmor. I ne bih imala ništa protiv da takva praksa bude uvedena i kod nas. Lično, ove godine, kao i svake druge, iskoristila sam odmor od pet radnih dana da bih bila sa sinom na moru jer su to retki trenuci koje opušteni provodimo zajedno", napominje Mihajlović.

I ministarka bez portfelja Slavica Đukić Dejanović nije protiv odmora, ali nije ni za ideju o kolektivnom odsustvu. "Odmor od par dana je poželjan zbog efikasnosti rada, ali ne mora biti kolektivni", navodi za Danas Đukić Dejanović.

Ostali ministri koje smo kontaktirali nisu odgovorili na pitanje Danasa šta misle o ideji o kolektivnog odmora po uzoru na druge zemlje, osim ministra za inovacije Nenada Popovića, koji je kratko odgovorio da ove godine neće koristiti godišnji odmor.

Primera radi, od 10. avgusta francuski predsednik Emanuel Makron i ministri biće na godišnjem odmoru ukupno dve sedmice, preneo je pariski Mond. Bivši francuski predsednik Nikola Sarkozi naložio je 2011. da ministri za vreme odmora ne putuju daleko već da ostanu u zemlji kako bi mogli da se vrate na posao ukoliko nastane neka vanredna situacija.

Ta praksa je nastavljena i za vreme socijalističkog predsednika Fransoa Olanda, naveo je list. Svi ministri, ipak, moraju da budu dostupni u svakom trenutku.

Zaposleni u Vladi Crne Gore, ministarstvima i drugim organima uprave, na kolektivnom godišnjem odmoru su od 7. do 28. avgusta. Za vreme odmora koordinaciju poslova u Vladi obavlja između ostalih potpredsednik Vlade i ministar pravde Zoran Pažin, ali u svakom ministarstvu je uvedeno dežurstvo. Ovo je, inače, dugogodišnja praksa u Crnoj Gori, da se na kolektivno odsustvo ide u avgustu, osim 2015. godine kada je odmor zbog neodložnih obaveza odložen za početak septembra.

"Član vlade ne traži saglasnost za odmor"

U kabinetu premijerke Ane Brnabić navode za Danasa da radni odnos članova Vlade ne predstavlja klasičan radni odnos u smislu Zakona o radu ili Zakona o državnim službenicima. U skladu sa tim, odsustvo bilo kog člana Vlade ne predstavlja klasično odsustvovanje sa posla (bolest, pravo na slobodne dane radi određenih događaja, odmor u toku dana, nedelje ili godišnji odmor).

"Član Vlade nema poslodavca u klasičnom smislu, odnosno kako je to definisano Zakonom o radu. Svaki drugi zaposleni - sa izuzetkom člana Vlade - ima pravo na godišnji odmor ili pravo na naknadu štete ukoliko mu poslodavac to pravo ne omogući. Shodno tome, član Vlade ne traži saglasnost od poslodavca za odsustvovanje sa posla", ističe se u odgovoru.

anketa

Kako ocenjujete rad Vlade Srbije za prvih 100 dana rada?

povezane vesti

komentari (10)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Tukac

14. avgust 2017.

Ovi ministri dok je Vule bio predsednik Vlade drugacije su pevali o odmorima. Sada se Vule u predsednistvu po ceo dan znoji sam, a njegovi dojucaresnji ministri i zagovornici angazmana bez odmora brckaju se po raznim svetskim morima i mudruju za novine. Ocigledno pocinju da sada uvazavaju samo novog predsednika Vlade.

Chief bot

14. avgust 2017.

Vau. Rade i tokom odmora. Svaka cast. Dobro dosli u privatnoj privredi. Jedini kome trebate da se pravdate je mozda svemocni. On nikad ne odmara...

Boris

14. avgust 2017.

Nije jeres Ljajicu otici na odmor, ako radis u interesu gradjana a ne samo za sebe

VP

14. avgust 2017.

Normalno je da vlada funkcioniše i bez ministara jer ih niko nizašta ne pita, služe za EPP.

Dejan

15. avgust 2017.

Znači radni učinak ministara je isti i kad su prisutni i kad nisu...to svi znamo i osetimo na svojoj koži...

Shlosser

15. avgust 2017.

Naravno, pa to se najbolje vidi po Agenciji za bezbednost saobracaja, kojoj direktora ne postavljate vec trecu nedelju!

Rade

15. avgust 2017.

Ne radi te vi ni kad niste na odmoru. I nema potrebe radi "vlada" u Briselu za vas.

Teletabis

15. avgust 2017.

Oni i kad se ne bi pojavili uopšte na poslu niko ne bi primetio

Grubac Radmilo

15. avgust 2017.

Ministri u Francuskoj i Crnoj Gori su sredili svoje granice pa su zasluzili da odmore.

Praziluk carstvo!

18. avgust 2017.

Laktovi na stolu!To uče deca još u predškolskom,ali ministar prosvete je falio na času lepog ponašanja!!