Site name

Vlast tvrdi da opozicija zove OEBS za izbornu trku u Beogradu jer nema dovoljno svojih posmatrača

Janković: Bojkot izbora bio bi poslednja mera

* O temi neučestvovanja još nismo razgovarali, ističe lider Pokreta slobodnih građana * Milan Antonijević: Poziv OEBS mora stići na vreme i od države članice, ali retko se nadgleda izborni proces na lokalu

O bojkotu izbora uopšte nismo razgovarali, to je uvek poslednja mera, kaže za Danas lider Pokreta slobodnih građana Saša Janković.

5

Piše: L. V. - S. Č.

Beograd 10. novembar 2017. 13:30

Janković: Bojkot izbora bio bi poslednja mera

Foto: Foto: Fonet/Aleksandar Levajković

To je izjavio odgovarajući na pitanje Danasa šta će opozicija preduzeti ukoliko vlast ne ispuni njihov zahtev i pozove misiju Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju da u potpunosti nadgleda izbore u Beogradu, kao i ako ne budu ispunjeni ostali njihovi zahteve kako bi bila stvorena fer i demokratska atmosfera za izlazak na birališta. U opozicionim strankama kažu da su netačne tvrdnje vlasti da se traži misija OEBS jer nemaju dovoljno posmatrača na biračkim mestima.

Janković navodi da je zahtev za pozivanje posmatračke misije OEBS samo jedan od niza zahteva koji postoje da bi sprečili masovnu krađu koja se sprema.

- Tražimo od Gojkovićeve da pozove OEBS jer ta međunarodna organizacija, čiji je Srbija član, upućuje posmatrače samo na poziv državnih institucija, a ne opozicije. Dakle, to je samo jedna od stvari, najmanje delotvorna, ali može biti korisna, za smanjivanje mogućnosti masovne krađe. Podsećam vas da smo na javnom mitingu pre samo nekoliko sedmica izneli i niz drugih zahteva za koje će se opozicija boriti kako bi se sprečila nova krađa - kaže Janković.

Iz vladajućeg bloka prvo je reagovao Pokret socijalista Aleksandra Vulina tvrdeći da Janković i Jeremić traže unapred opravdanje za poraz, dok je lider SNS i predsednik Srbije Aleksandar Vučić juče ocenio da opozicija ne može da nađe dovoljno svojih posmatrača na glasačkim mestima.

Opozicione partije slažu se u tome da treba od vlasti tražiti da ispuni minimum uslova za demokratske izbore, ali su metode donekle drugačije. Predlog Jankovića i Jeremića da OEBS u punoj misiji nadgleda izbore podržali su DS Dragana Šutanovca, SDS Borisa Tadića, Levica Srbije Borka Stefanovića i Pokret za preokret Janka Veselinovića. Iz Dveri su juče poručili da dolazak posmatračke misije OEBS nije ključno pitanje za regularnost izbornog procesa, već su to mnogo važnija pitanja poput sređivanja jedinstvenog biračkog spiska i oslobođenja medija za ravnopravno učešće svih političkih opcija. U Novoj stranci ukazuju na to da su oni još odavno ukazivali na to da OEBS treba da ima posmatrače na biračkim mestima, na šta je ta stranka ukazivala OEBS-u zbog osnovane sumnje na kršenje izbornih pravila i procedura na predsedničkim izborima. U Dosta je bilo Saše Radulovića rekli su da će se izjasniti pošto dobiju zvanični dopis Jankovića i Jeremića.

Podsetimo, predsednički izbori raspisani su 2. marta, samo mesec dana pre održavanja. Te izbore je pratila ograničena misija OEBS koja nije imala posmatrače na biralištima, jer nije bilo dovoljno vremena za pripremu sveobuhvatne misije. Posmatrači su pratili posebne aspekte izbornog procesa, pravnog okvira i medijsko izveštavanje o izborima.

Portparol Kancelarije OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava Tomas Rimer tada je izjavio da bi u normalnoj situaciji OEBS preporučio slanje posmatračke misije, koju čine kratkoročni i dugoročni posmatrači. "Poteškoća u ovom slučaju je da zbog kratkog vremena od raspisivanja do održavanja izbora mislimo da to ne bi bilo moguće. Zato šaljemo misiju za procenu izbora, ali OEBS neće slati misiju u punoj veličini", izjavio je Rimer.

"SNS će čuvati glasove"

Upitan o zahtevu opozicije da OEBS nadgleda izbore za Skupštinu Beograda, Vučić je juče na gradilištu Beograda na vodi rekao novinarima da svako ima pravo da traži šta hoće, a da ako opozicija nema dovoljno ljudi da broji glasove, da će im SNS čuvati glasove. "Ne brinite, mi ćemo da vam čuvamo i nećemo vam uzeti nijedan glas kao ni na predsedničkim izborima", rekao je Vučić, preneli su mediji. On je dodao u ironičnom tonu i da opozicija ima "ogromnu prednost u Beogradu".

Naprednjaci o programu opozicije

Srpska napredna stranka saopštila je juče da Saša Janković nedvosmisleno pokazuje da se njegov politički program, kao i program "njegovih koalicionih partnera Đilasa, Šutanovca, Jeremića, Obradovića", zasniva na tome da "po svaku cenu i što više pljuje po Srbiji i njenim građanima", prenosi FoNet.

povezane vesti

komentari (5)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Kalča

10. novembar 2017.

U ovakvom režimu bojkot mora da bude prva i jedina mera. Izlaskom na izbore dajete legitimaciju jednom nepravednom i nehumanom režimu. Jer, pravila za izbore i "pravila" krađe su pisale tranzicione, dakle, prema građanstvu neprijateljske partije. Ako igrate u istom kolu, na iste note, sa Vučićem i satrapijom, sa nenarodnim nerimom, ne vidim u čemu je razlika između vas i njih. Ja na izbore, svakako, neću izaći. I veliki broj mojih prijatelja, rođaka i kolega će, takođe, bojkotovati izbore. Postojeće zlo stanje se može zgaziti samo apsolutnim bojkotom i generalnim štrajkom? Da li ste spremni da pokrenete takav istinski temeljni pokret nezadovoljnih, satrvenih, zgaženih...? Ako niste (a po svemu sudeći, niste) ako se konformirate (a, po svemu sudeći, konformirate se), onda doviđenja. Još jedna zgasla nada. Svi znamo da je dotle doguralo. I većina ćutke pristaje da bude gorko eksploatisana od vlasti - ovako ili onako ofarbane. Koje dobro smo videli i doživeli od više stotina ovakvih partija u poslednje tri decenije? Nikakvo. Videli smo samo štetu i zlo. Od kako su se pojavile te partije tonemo sve dublje u živor blato. Da stvarnost bude još sumornija, kapitalističke metropole (EU), kao i uvek, podupiru primitvne autokratije na vlasti u periferijskim poludržavuljcima. Vučić, koji osim demagogije ničemu drugom nije vičan, ne bi bio moguć ni u Britaniji, ni u Francuskoj, ni u, ljubljenoj mu, Nemačkoj... Čak ni u Kataloniji. U Azerbejdžanu, Rusiji, u obe Koreje..., e, tu bi bio dobrodošao.

sergije miletic

10. novembar 2017.

Vanredni izbori 2014 i 2016 sluzili su samo jednoj svrsi,da Vucic ucvrsti i produzi svoju vlast.Predstojeci izbori posluzice Vucicu samo da usavrsi i do perfekcije dovede uhodani sistem kradje.Zato je ucestvovanje na Vucicevim izborima davanje saglasnosti na izvrdavanje ruglu principa smenljivosti vlasti i pruzanje legitimiteta samovolji.Bez opozicije u Skupstini i bez ucesca na izborima jasno bi se videlo ko je prava a ko lazna opozicija i sve odluke jednopartijskog parlamenta bile bi nelegalne.Samo bojkot moze primorati Vucica ili na jos jacu represiju ili na silazak sa vlasti.

Cobi

10. novembar 2017.

Zar je moguće da niko iz opozicije ne nudi nikakav program, ništa konkretno nego se samo bave kritikama i pozivima na bojkot.

Veca

10. novembar 2017.

Hoće da menjaju Srbiju a najavljuju bojkot izbora. Ne radi se to tako.

Vojkan

10. novembar 2017.

Propala opozicija pred svake izbore jedino o cemu prica je o nekoj kradji glasova.Ocigledno da nisu svestni toga da nemaju nikakvu podrsku naroda jer taj isti narod ne podrzava unistitelje i pljackase kakvi su oni i nikada nece ni podrzati.