Site name

Brnabić: Otvoreni dijalog najbolji za rešavanje svih spornih pitanja

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić ragovarala je danas u Sofiji sa premijerom Bugarske Bojkom Borisovim o jačanju bilateralnih odnosa, saradnji u procesu evrointegracija i daljem unapređenju u oblasti ekonomije.

1

Piše: FoNet

Sofija 07. decembar 2017. 12:44

Brnabić: Otvoreni dijalog najbolji za rešavanje svih spornih pitanja

Foto: Kabinet premijerke

Brnabić, koja u Sofiji učestvuje na međunarodnoj konferenciji „Jače regionalne integracije na Balkanu“, naglasila je da je Srbija zadovoljna intenzivnim i sadržajnim političkim dijalogom koji sa Bugarskom postoji na visokom nivou i da je važno da takav trend bude nastavljen, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Predsednici Vlade Srbije i Bugarske razgovarali su o predsedavanju te zemlje Evropskom unijom naredne godine i saglasili se da je veoma značajno što program predsedavanja Savetom EU prepoznaje nastavak proširenja kao jedan od najvažnijih aspekata afirmisanja EU kao globalnog lidera.

Brnabić je istakla da je zahvalna Bugarskoj na dosadašnjoj podršci procesu evrointegracija Srbije i kontinuiranom zalaganju Sofije za nastavak politike proširenja EU. Ona je naglasila da je punopravno članstvo Srbije u Evropskoj uniji spoljnopolitički prioritet naše zemlje.

Predsednica Vlade je i konstatovala da je ovogodišnja poseta ministarke spoljnih poslova Ekaterine Zaharijeve Beogradu, kao prve destinacije u sklopu priprema za preuzimanje bugarske predsedavanja EU, bila veoma bitna zbog promovisanja važnosti proširenja EU na Zapadni Balkan.

Pozdravljajući inicijativu Sofije da se tokom predsedavanja EU naredne godine održi Samit lidera EU i Zapadnog Balkana, predsednica Vlade je ukazala na činjenicu da Srbija, pored politike evrointegracija, jednako visok značaj pridaje i regionalnoj saradnji i procesima pomirenja.

Premijerka Srbije je dodala da je otvoreni dijalog najbolji za rešavanje svih spornih pitanja i da bez stabilnosti u regionu nijedna država neće moći da napreduje ka EU, ali ni na planu unutrašnjih reformi, niti na unapređenju životnog standarda svojih građana.

Premijeri Srbije i Bugarske izrazili su zadovoljstvo što će Beograd krajem nedelje biti domaćin kvadrilateralnog sastanka predsednika Srbije sa premijerima Bugarske, Grčke i Rumunije, jer taj vid saradnje ima značajan potencijal za dodatno inteziviranje odnosa i doprinosi regionalnoj stabilnosti.

Brnabić je podvukla da je Srbija zainteresovana za dalje unapređenje robne razmene, saradnju u oblasti turizma i kroz IPA programe, kao i za realizaciju zajedničkih projekata u oblasti infrastrukture i energetike.

 

 

 

povezane vesti

komentari (1)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Novi uslovi, u najavi ...

07. decembar 2017.

Nakon nedavnih međucerkvenih dešavanja na relaciji SPC-BPC, sasvim je izvesno da će Bugarska zahtevati od Srbije da SPC prizna autokefalnost MPC, pod izgovorom unapređivanja međususedskih odnosa. Živi bili, pa videli ...