Hrvatska: HDZ osvaja najviše mandata 1

Prema preliminarnim rezultatima vanrednih parlamentarnih izbora u Hrvatskoj, HDZ osvaja najviše glasova, a za njim ide Narodna koalicija koju predvodi Zoran Milanović, dok je na trećem mestu Most.

HDZ i partneri osvajaju 61 mandata, Narodna koalicija 54, Most 13, Živi zid osam, IDS tri, stranka Milana Bandića dva mandata, a HDSSB jedan mandat. Obrađeni su podaci sa svih biračkih mesta. Glasalo je 52,59 odsto birača. 

Nacionalne manjine imaju osam mandata. SDSS je osvojio sva tri mandata srpske manjine (Milorad Pupovac, Mile Horvat i Boris Milošević). Ostale manjine u Saboru će predstavljati Robert Jankovics, Furio Radin, Vladimir Bilek, Veljko Kajtazi i Emina Lekaj Prljaskaj.

U ponedeljak oko 15 sati bi trebalo da budu poznati konačni rezultati izbora.

Ni na ovim izborima nema apsolutnog pobednika, pa će koalicije okupljene oko dosad vladajuće Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) i opozicione Socijaldemokratske partije (SDP) morati da traže partnere za sastavljanje vlade.

Predsednik SDP Zoran Milanović rekao je noćas da se glasovi još broje i da ovo nije srećan dan za Hrvatsku. Hrvatskoj treba stabilna vlada, stojimo na raspolaganju, trebamo zatomiti svoje taštine, istakao je Milanović. Zahvalio je svima koji su izašli na izbore, zahvalio je svojim partnerima. Pričekajmo da se prebroje glasovi, a nakon toga ćemo biti pametniji. Imali smo nestabilnu i destruktivnu vladu, napomenuo je Milanović.

S druge strane, uz veliko odobravanje i skadiraranje ‘HDZ, HDZ’, i ‘Pobjeda, pobjeda’ u HDZ-ovom izbornom stožeru reagovali su okupljeni članovi HDZ i simpatizeri. Članovi Predsedništva kao i članovi stranke u stožeru procenjuju da su pobednici ovih parlamentarnih izbora, a oko ponoći se priprema slavlje u centrali HDZ-a.

Predsednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Andrej Plenković izjavio je da je siguran da će ta stranka imati priliku da formira novu, stabilnu, evropski orijentisanu vladu. „Otvoreni smo za saradnju sa strankama koje su nam programski i svetonazorski bliske“, rekao je Plenković u obraćanju članovima HDZ u stranačkoj centrali u Zagrebu.

U izbornom stožeru Mosta zadovoljni su nezvaničnim rezultatima izbora prema kojima je Most nezavisnih lista osvojio osam mandata. Čelnik Mosta Božo Petrov poručio je ostalim koalicijama da imaju pet dana da se odluče pristaju li na uslove, čime bi dobili podršku za sastavljanje Vlade.

Predsednik IDS-a Boris Miletić rekao je kako je zadovoljan do sad poznatim rezultatima. Ostvarili smo još jednu pobedu, još jedan uspeh. IDS je uvek bio avangarda u politici. Kao regionalna opcija nametnuli smo na nacionalnoj razini temu decentralizacije. Hrvatska se mora decentralizovatii ako želi ići napred, istakao je Miletić.

Naglasio je kako je Hrvatskoj potrebna stabilna vlada, a ne eksperimenti. Ne može se više trgovati osnovnim ljudskim pravima. Građani su još jenom pokazali kako se bori za Istru, istaknuo je Miletić.

Branko Grčić, potpredsednik SDP-a, izjavio je kako treba pričekati krajnje prebrojavanje. Pre 10 mjeseci je bilo slično, HDZ je vodio dok se nije prebrojalo u urbanim sredinama. Taj eksperiment koji je funkcionisao šest meseci sada je nešto što nam se nameće kao nova situacija. Ono što ja vidim je vrlo verovatno jedna nova politička nestabilnost. Kako god da se vlada formirala neće biti stabilna, mišljenja je Grčić. Predsednik HSS-a Krešo Beljak, na pitanje novinara je li ovaj put izabrao krivu stranu, rekao je da su na pravoj strani. Broj naših preferencijalnih glasova identičan je broju koji smo doneli. Verujem da će nam rezultati biti sve bolji. Podržaćemo Milanovića bez ikakvih uslova, naglasio je Beljak.

Dragan Vulin rekao je da kakvi god budu rezultati, HDSSB sigurno ostaje parlamentarna stranka. Naš glas će se čuti u Hrvatskom saboru. Nećemo odstupiti od našeg programa od naših zahteva za Slavoniju, Baranju i Srijem, istakao je Vulin. Na pitanje kome je HDSSB sklon i je li ih već neko zvao, Vulin je kazao da ih još niko nije zvao, da je još prerano i da se moraju pričekati rezultati.

Najveći dobitnik upravo okončanih vanrednih parlamentarnih izbora u Hrvaskoj je koalicija Jedina opcija na čelu sa strankom Živi zid Ivana Vilibora Sinčića, a koja će osvojiti osam mandata. Na redovnim izborima novembra prošle godine Živi zid je dobio samo jedan poslanički mandat.

Koaliciju Jedina opcija pored Živog zida čine i Udruženje „Franak“, „Promenimo Hrvatsku“ bivšeg člana Mosta nezavisnih lista profesora Ivana Lovrinovića i Inicijativa mladih. Živi zid je naročito pozat kao zaštitnik građana koji su zapali u dugove i organizator je sprečavanja iseljavanja zaduženih iz njihovih kuća.

Šef Živog zida Ivan Vilibor Sinčić pred izbore je izjavio da njegova koalicija neće ići u koaliciju ni sa jednom od dve ključne političke stranke u Hrvatskoj.

Ivan Lovrinović na konferenciji za novinare koalicije Živog zida, Udruge Franak i Promijenimo Hrvatsku izjavio je kako su presrećni, ali i da je za njih rezultat očekivan. Mi smo najveće iznenađenje ovih izbora. Naša najveća prednost je spoj mladosti, znanja i iskustva. Nismo imali priliku putem medija iskomunicirati naše programe, a naša rešenja su izlaz za Hrvatsku. Hiljade smo kilometara prešli, a svima poručujemo: Uz vas smo. Mladima je poručio da ima rešenja posebno za njih te zahvalio svim biračima.

Orešković: Naslednik da bude hrabar

Dosadašnji premijer Tihomir Orešković je danas poručio svom nasledniku da bude hrabar i dodao da želi da iduća vlada traje duže nego njegova, koja je srušena posle samo pet meseci. „Bez teške odluke neće biti dugoročnih rezultata, pa se nadam da ćemo što pre videti tu hrabrost“, rekao je Orešković novinarima posle glasanja.

Za vladu potrebno 76 poslanika’]

Za izglasavanje vlade potrebno je 76 poslanika. Hrvatska je podeljena na deset izbornih jedinica u kojima se bira po 14 poslanika, a tri poslanika bira dijaspora u posebnoj 11. izbornoj jedinici. Pripadnici nacionalnih manjina biraju ukupno osam poslanika, od kojih tri mesta pripadaju srpskoj nacionalnoj manjini. Manjine mogu da glasaju ili u 12. izbornoj jedinici ili po mestu prebivališta u nekoj od deset preostalih jedinica za opšte liste. Na devetim po redu parlamentarnim izborima od samostalnosti Hrvatske glasali su i preferencijalno, što znači da će osim liste birači moći da zaokruže i svog kandidata s liste za koju su glasali. U Sabor će tako moći da uđe i kandidat koji osvoji više od deset odsto glasova te liste, bez obzira na mesto koje zauzima na listi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari