Džonson:Britanija pokreće Bregzit 2017. 1Foto: skreenshot/bbc

Velika Britanija će pokrenuti formalnu proceduru napuštanja Evropske unije početkom sledeće godine i možda neće biti potrebe da se o razilaženju pregovara dve godine, izjavio je britanski ministar spoljnih poslova Boris Džonson.

„Sada razgovaramo sa našim evropskim prijateljima i partnerima u očekivanju da u prvoj polovini sledeće godine aktiviramo Član 50“, rekao je Džonson u NJujorku za Skaj njuz.

On je rekao da će u formalnom obaveštanju, koje London treba tim povodom da uputi Briselu, „Britanija izneti neke parametre“.

Nagovestio je da će Britanija „vratiti kontrolu“ sa globalnim paketom slobodne trgovine i dogovorom o finansijskim uslugama.

„Mi ćemo imati koristi od fantastičnih mogućnosti za slobodnu trgovinu sa našim prijateljima u EU, ocenio je Džonson:“Ne samo da kupujemo više nemačkih automobila nego neko drugi i pijemo više italijanskog vina od svih ostalih“.

Ali Džonson izjavio je da je moguće proces napuštanja može da se završi brže nego što su neki očekivali.

„Ja zapravo ne mislim da treba da prođu pune dve godine“, rekao je Džonson i dodao: „Ali, hajde da vidimo kako ćemo proći“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari