U zatvorima u svetu 348 novinara 1Foto: EPA / ROMAN PILIPEY

Broj novinara u svetu koji su u zatvoru ili pritvoru porastao je 2016, pre svega zbog prilika u Turskoj gde je više od 100 novinara ili saradnika medija lišeno slobode, saopštila je 13. decembra međunarodna nevladina organizacija za zaštitu novinara Reporteri bez granica

Prema podacima te organizacije, ove godine je oteto manje novinara nego 2015. godine. „Ukupno 348 novinara, uključujući honorarne novinare i blogere, nalazi se u zatvorima u svetu, što je pest odsto više nego 2015. godine. Broj uhapšenih profesionalnih novinara povećan je za 22 odsto, a učetvorostručen je u Turskoj posle neuspelog vojnog udara“, navodi se u godišnjem izveštaju RSF, javlja AFP, a prenosi Euractv.rs.

U zatvoru se nalazi i četiri puta više novinarki nego prošle godine: 21 naspram pet. To govori o činjenici da je sve više žena u medijima, ali i o katastrofalnoj situaciji u Turskoj u čijim zatvorima se nalazi trećina pritvorenih novinarki u svetu.

„Na samim vratima Evrope, tokom pravog lova na veštice u zatvoru su se našle na desetine novinara a Turska se pretvorila u najveći zatvor za novinare. Vlasti predsednika Redžepa Tajipa Erdogana su za godinu dana uništile pluralizam u medijima dok Evropska unija ne reaguje“, ocenio je generalni sekretar organizacije Kristof Deloar.

U Turskoj se pritvoreno više od 100 novinara, od kojih je za RSF-u potvrđeno da su u zatvoru zbog svojih profesionalnih aktivnosti. U zatvorima u Turskoj, Kini, Iranu i Egiptu nalazi se više od dve trećine uhapšenih novinara u svetu, navodi se u izveštaju RSF-a koji poziva na imenovanje specijalnog predstavnika za bezbednost novinara koji bi bio direktno povezan s generalnim sekretarom UN.

U 2016. oteto je 52 novinara, uglavnom lokalnih, dok ih je prošle godine oteto 61, navodi RSF i napominje da se prošla godina izdvaja po velikom broju otetih novinara. Svi oteti novinari nalaze se na Bliskom istoku, u Siriji, Jemenu i Iraku. Islamska država u Siriji i Irak drži 21 novinara kao taoca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari