Tramp da preda snimke razgovora sa Komijem 1Foto:SHAWN THEW/Epa

Uticajni američki kongresmeni zatražili su od predsednika Donalda Trampa da, ukoliko ih ima, preda snimke razgovora sa otpuštenim direktorom Federalnog istražnog biroa (FBI) Džejmsom Komijem.

Senator i vođa Demokratske stranke Čarls Šumer je upozorio da bi uništavanje takvih snimaka bilo kršenje zakona. Republikanski senator Lindzi Grejem rekao je da bi Bela kuća trebalo da „raščisti situaciju“ oko toga da li snimci postoje. Komentari Šumera i Grejema su usledili pošto je Tramp na Tviteru objavio, ocenjuje Bi-Bi-Si, blago prikrivenu pretnju bivšem direktoru FBI. On je prošle nedelje upozorio Komija da ne razgovara sa novinarima, rekavši da „bi mu bolje bilo da ne postoje snimci“ njihovih razgovora. Bela kuća nije ni potvrdila ni porekla postojanje bilo kakvih snimaka.

Šumer je takođe upozorio da bi demokrate iz Senata mogle da odbiju da glasaju za novog direktora FBI dok ne bude imenovan specijalni tužilac koji će istraživati navodnu umešanost Rusije u predsedničke izbore u Americi. FBI istražuje ove navode, kao i moguće veze između Moskve i Trampove kampanje. Tramp poriče bilo kakvu povezanost (sa Rusijom) i kaže da ga je Komi uverio da nije pod istragom. On kaže da je otpustio Komija zato što nije dobro radio svoj posao.

Demokrate su, međutim, optužile Trampa da je Komija otpustio kako bi pokušao da osujeti istragu FBI. Šumer je za Si-En-En rekao da ukoliko postoje neki snimci, „predsednik treba pod hitno da ih preda. Uništavanje tih snimaka bilo bi kršenje zakona“ i dodao: „Ukoliko snimci ne postoje, on bi trebalo da se izvini i Džimu Komiju i američkom narodu zato što ih je naveo da veruju u pogrešne informacije“.

Senator Grejem izjavio je za En-Bi-Si (NBC) da je Trampov tvit bio „neprikladan“ i pozvao je predsednika „da se povuče i pusti da istraga napreduje“. „Ne možete da se šalite sa tim“, rekao je Grejem i dodao: „ukoliko postoje bilo kakvi snimci tog razgovora, treba ih obavezno predati“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari