Izjavama o izbeglicama Kurc nervira Italijane 1Foto: EPA / CHRISTIAN BRUNA

Italijanska vlada je iritirana zbog izjava o izbeglicama koje je u ponedeljak dao austrijski ministar spoljnih poslova Sebastijan Kurc, navodi bečki Standard.

„Za nas bi bilo dosadno da reagujemo na kopernikanske obrte (iz Austrije) svake nedelje“, izjavio je italijanski državni sekretar za Evropu Sandro Goci. Prethodno je Kurc govorio o „talasu“ izbeglica koje se Italijom kreću prema severu, odnosno austrijskoj granici. „Ako bude bilo potrebno, mi ćemo braniti granični prelaz Brener“ – ponovio je Kurc još jednom da postoji mogućnost da austrijska vlada tamo pošalje vojsku.

Goci uverava da je situacija na Breneru „relaksirana“. „Pitanje Brenera je već rešeno pre nekoliko dana tokom uspešnog telefonskog razgovora između austrijskog kancelara Kristijana Kerna i italijanskog premijera Paola Đentilonija, koji je naglasio da je saradnja Austrije sa Italijom zaista dobra, dok je perspektiva slanja tenkova na Brener nesporazum“, rekao je Goci.

On je dodao da je i Kern ocenio da nema naznaka da Italija situaciju na granici ne drži pod kontrolom. Predsednik Austrije Aleksandar van der Belen sugerisao je da se značaj aktuelnih izjava političara dve zemlje prenaglašava podsećajući da su obe države pred izborima – u Italiji će oni biti održani najkasnije u maju 2018, a u Austriji, gde je za narednog kancelara viđen upravo Kurc, 15. oktobra ove godine. Van der Belen je takođe ocenio da vrlo mali broj ljudi koji se prema severu kreće Italijom potpada pod Ženevsku konvenciju o izbeglicama, te da oni teško mogu računati na azil.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari