Sednica SB UN zbog nove raketne probe Pjongjanga 1Foto: EPA-EFE / KCNA

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija zakazao je za danas vanrednu sednicu posle najnovije raketne probe Severne Koreje. Misija Etiopije, koja predsedava Savetu ovog meseca, saopštila je da će konsultacije iza zatvorenih vrata biti održane u petak popodne na zahtev SAD i Japana.

Severna Koreja ispalila je balističku raketu iz Pjongjanga u pravcu istoka, saopštila je sinoć vojska Južne Koreje, a preneli svetski mediji.

Japan je saopštio da je raketa verovatno prešla preko teritorije te zemlje i upozorio je građane da odu u skloništa, prenose lokalni mediji.

Japanska televizija je javila da je raketa prešla preko severnog ostrva Hokaido i da se srušila u Pacifik, oko 2.000 kilometara istočno od Japana. Vlasti u Japanu tvrde da nema opasnosti po stanovništvo ili brodove.

Vojska Južne Koreje saopštila je da je ispalila dve balističke rakete kao brzi odgovor na poslednju provokaciju severnokorejske vojske, navodi južnokorejska agencija Jonhap. Navodi se da je vojska lansirala rakete „Hjunmu-2“ sa lokacije na istoku zemlje u blizini granice dve Koreje samo šest minuta nakon što je Pjongjang ispalila severnokorejsku raketu.

Južnokorejska vojska je navela da je jednom raketom „tačno pogodjena“ oko 250 kilometara daleka simulirana meta u Istočnom moru, što je ista razdaljina kao do aerodroma Sunan u prestonici Severne Koreje, dok je druga raketa pala u more „u inicijalnoj fazi“.

Južna Koreja i SAD analiziraju detalje, još nije poznato koju raketu je u pitanju, javlja BBC.

U Južnoj Koreji, prenosi Gardijan, sazvan je hitan sastanak saveta za nacionalnu bezbednost.

Ispaljivanje rakete došlo je dan nakon što je Pjongjang zapretio da će potopiti Japan i pretvoriti SAD u pepeo zbog podrše sankcijama Saveta bezbednosti UN nakon nuklearnog testa 3. septembra.

Prošlog meseca, Severna Koreja je ispalila raketu koja je preletela Japan, a Tokio je taj potez nazvao “pretnjom bez presedana“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari