Rahoj: Namera vlade da smeni Pućdemona 1Foto: EPA-EFE/JJ GUILLEN

Španski senat je počeo sednicu na kojoj treba da donese odluku o planu vlade ukine regionalna ovlašćenja predsedniku, vladi i parlamentu Katalonije, javio je AP.

Španski premijer Marijano Rahoj je na početku sednice izjavio da je namera vlade da smeni predsednika Katalonije Karlesa Pućdemona, dodajući da je sve što se dešava u toj španskoj pokrajini „jasno kršenje zakona“ koje će imati posledice. Rahoj je izjavio da građani Katalonije neće izgubiti slobodu uvođenjem specijalnih mera već će njihova prava biti zaštićena, javio je AP. On je rekao da se Španija suočava sa izazovom bez presedana u skorijoj istoriji zemlje zbog najava da će Katalonija proglasiti nezavisnost od Španije.

Prva stvar što će vlada učiniti ako dobije specijalna ovlašćenja je smena predsednika Katalonije Karlesa Pućdemona i njegove vlade, rekao je Rahoj. Ono što se dešava u Kataloniji je „jasno kršenje zakona, demokratije i prava svih i za postoje posledice“, rekao je on i dodao da je uvođenje specijalnih ovlašćenja jedini naččin da se reši kriza izazvana referendumom i najavom proglašenja nezavisnosti Katalonije.

Regionalni parlament Katalonije je najavio sednicu za danas na kojoj će raspravljati o najavljenim merama vlade Španije, podseća AP i dodaje da bi katalonski parlament mogao i da proglasi nezavisnost.

AP podseća da je katalonski parlament za danas zakazao sednicu na kojoj treba da raspravlja o namerama španske vlade. Lokalni izvori u Barseloni nagađaju da bi poslanici mogli da proglase nezavisnost što bi produbilo sukob Madrida i Barselone.

Pućdemon je juče trebao da se obrati Kataloncima na regionalnoj televiziji ali je to otkazano. On je kasnije ipak izjavio da je razmatrao raspisivanje vanrednih izbora, ali je izabrao da to ne učini zato što vlada Španije nije pružila dovoljno garancija da će suspendovati ono što je nazvao „uvredljivim“ merama za preuzimanje kontrole nad Katalonijom.

Pućdemon je rekao da je sada na regionalnom parlamentu da odredi kako će odgovoriti na plan španske vlade da preuzme svu vlast u Kataloniji i dodao da „građanski mir mora biti sačuvan“, jer „samo na taj način, ćemo moći da pobedimo.“

Ako španski Senat odobri planove Rahojeve vlade, to bi bila prva direktna intervencija centralnih vlasti u poslovima jednog od 17 autonomnih regiona u zemlji. AP ocenjuje da će plan preuzimanja vlast u Kataloniji biti odobren.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari